Frustratie; boksen en mediteren
11 februari 2016 

Frustratie; boksen en mediteren

Frustratie is ontevredenheid. Frustratie is ergernis omdat dingen niet gaan zoals jij wilt. Het is teleurstelling. Het is innerlijke belemmering. Frustratie is een verschijnsel dat voor iedereen een andere betekenis heeft. En dat is goed! Het betekent dat iedereen frustratie op zijn of haar unieke manier uit.

Wat doet frustratie met je lichaam?

Volgens de traditie van de Chinese geneeswijzen kan teveel frustratie in je lichaam zorgen voor klachten rond de lever en de darmen. In de Nederlandse taal hebben we een tweetal uitspraken die daarmee in verband staan, namelijk: ‘iets op je lever hebben’ en ‘je gal spuwen’. Dit zijn echter niet twee organen die je direct voelt.

Verder kunnen we frustratie zien als een vorm van emotionele stress, die zowel van korte als van lange duur kan zijn. Emotionele stress en boosheid leiden tot het aanmaken van het stresshormoon cortisol in het lichaam. Kleine hoeveelheden cortisol kunnen al leiden tot snelle energie-explosies in het lichaam (bijvoorbeeld een woedeuitbarsting). Hogere of langdurig aanwezige doseringen vergroten de kans op negatieve reacties van het lichaam, zoals booseen onevenwichtige bloedsuikerspiegel, het vatbaarder worden voor chronische ontstekingen en belemmeringen van de schildklierfunctie*. Dat klinkt allemaal niet erg prettig! Dus is het zaak om niet teveel frustratie in je lichaam op te kroppen.

Frustratie verdient aandacht

Wees op je hoede zodra je gevoelens van frustratie bij jezelf voelt opborrelen. Deze gevoelens kunnen ontstaan als we vinden dat ons onrecht wordt aangedaan, bijvoorbeeld als rechten worden geschonden of als er niet voldoende voldaan wordt aan onze wensen en behoeften. Kort gezegd: als er iets niet in orde is.** Frustratie is iets wat we voelen vanwege een reden en het verdient dus altijd respect en aandacht. Toch kan er onduidelijkheid zijn omdat die reden soms niet direct zichtbaar is. Dan vragen we ons bijvoorbeeld af: ‘waar komt toch telkens die frustratie vandaan?’, of ‘hoe kan ik het het beste uiten?’ of ‘hoe kan ik als ik gefrustreerd ben toch voor mezelf opkomen?’

Boksen of mediteren?

mediteren houdingOmdat frustratie zoveel nare effecten kan hebben moet je dus zorgen dat je er een goede uitlaatklep voor hebt. Hoe sneller je alle negatieve gevoelens en gedachten kwijt bent, hoe beter. Dus wat doe jij om jouw frustratie kwijt te raken? Keer jij naar binnen of naar buiten? In deze video vertel ik kort over frustratie en twee tegenovergestelde manieren waarop jij jezelf kunt uiten.

Uiteraard kun je frustratie ook direct eruit gooien zodra je het voelt opkomen. Je bent het dan meteen kwijt en hoeft er niet op een later moment uitgebreid mee aan de slag. Of ga je liever op onderzoek uit om te achterhalen waar jou frustratie vandaan komt en zo te voorkomen dat je er elke dag mee wordt geconfronteerd? Iedereen heeft zo een eigen methode! Het kan prettig zijn om meerdere plannen van aanpak gereed te hebben. Als de ene manier even niet werkt, kun je makkelijk overschakelen op een Bokshandschoenander. Dat scheelt weer de nodige frustratie!
*Bron: ‘Wat doet woede met je lichaam en brein?’ door Theo Braam.
**Bron: Harriet Lerner.

Wat doe jij als je gefrustreerd bent? Pak je de bokshandschoenen op? Ga je mediteren? Of doe je iets heel anders? Leuk om van je te horen!

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Arie Oudhof
Door

Arie Oudhof

op 11 Feb 2016

Hoi Lizet, Wat gaaf om te zien hoe jjj iedere weer iets nieuws weet op te starten op een bijzondere inter en actieve manier, Goud voor veel mensen om zich te realiseren dat je er ook op een andere manier mee om kunt gaan, en dat het je dan ook echt wat brengt, Voor mij is paardrijden Yoga en lekker met je handen bezig zijn een ideale manier om rust in mijn leven te brengen. Is echt niet altijd even makkelijk als je een bipolaire stoornis hebt. Maar het helpt echt. heus niet altijd, de moeilijke momenten zijn als je teveel naar binnen gericht ben om dan toch die dingen te doen omdat je rationeel weet dat ze je wat brengen. Ook al is dat soms echt lastig. bij de rots en water traingen die ik geef is dat ook heel mooi om te zien hoe dat ook bij andere werkt. Keuzes maken om die dingen te doen die je energie geven, en als het kan wat van die energieslurpers te laten vervallen. Ik zou het leuk vinden om weer eens een keer af te spreken en kijken of we elkaar op de één of andere manier kunnen versterken. Het gaat je goed met een hartelijke groet, Arie.

Lizet
Door

Lizet

op 12 Feb 2016

Hallo Arie, Dank je wel voor je fijne reactie! En heerlijk om te weten welke dingen jou helpen om van je frustratie af te komen. En ik ga je zeker benaderen om elkaar weer eens live te ontmoeten. By Lizet

Marion Schrijvers
Door

Marion Schrijvers

op 17 Feb 2016

Wat byzonder, de reacties van je lijf op frustratie is dezelfde als op pijn Bij babies en kinderen zijn de reactie heftiger en de gevolgen op langere termijn groter.Dit vertel ik mijn collega's vanuit mijn kinderpijnteam. Mijn reactie is : naar klassieke muziek luisteren , niet boksen. Ik ben niet snel gefrustreerd.

Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

  • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
  • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
  • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht