Leven in de box

Wist je dat wij mensen ongeveer 70% van ons leven doorbrengen in een zogenaamde box? Ga maar na: je wordt elke ochtend wakker in je slaapkamer. Vervolgens pak je de auto of de trein naar je werk. Vervolgens spendeer je zo’n uurtje of zeven per dag op een kantoor. Zo verplaats jij je constant van de ene box naar de andere. Ze verschillen allemaal qua formaat, maar het zijn allemaal afgesloten ruimtes.

En er zijn ook boxen in boxen. Een lift. Het toilet. Een draaideur. Je auto in een parkeergarage of de wasstraat. Voor sommige mensen is het een benauwende gedachte, zij hebben het liefst zoveel mogelijk ruimte. Anderen vinden het juist prettig om beperkte bewegingsvrijheid te hebben. Het maakt het leven overzichtelijk er minder overweldigend.

Hoe ziet jouw leven eruit? Heb jij veel ruimte?

Wie weet ben jij wel iemand die lekker op haar fiets naar het werk gaat en elke dag grote wandelingen met de hond maakt. Misschien ga je in je vrije opgesloten uurtjes het liefst met de kinderen op pad om samen te genieten van de frisse buitenlucht.

Helaas bestaat het grootste deel van onze dagelijkse realiteit uit leven in de box. Dit kan op termijn fysieke en mentale problemen geven. Door jezelf te lang op te sluiten kun je wel eens last krijgen van bijvoorbeeld:

– onrust in je lijf
– piekeren
– stress (met eventuele bijbehorende verschijnselen als oorsuizen)
– hoofdpijn
– een droge mond
– een beklemmend gevoel

Om deze ongemakken te voorkomen is het verstandig om regelmatig out of the box te denken en doen. Maak er een gewoonte van om tijdens je lunchpauze naar buiten te gaan. Wees je dan bewust van de ruimte om je heen door de frisse lucht op te snuiven, diep in en uit te ademen, naar de horizon te kijken: voel dat je even nergens in opgesloten zit.

Drie tips om tijdens je werkdag genoeg ruimte voor jezelf te creëren:ruimte

1. Maak per werkdag een wandeling in de buitenlucht van minimaal een half uur.

2. Ga zoveel mogelijk lopend of op de fiets naar je afspraken.
3. Neem de trap in plaats van de lift.

Hoe meer ruimte je ervaart, hoe makkelijker je in beweging komt! Het is één van de redenen waarom ik zo blij ben dat ik elke zondagochtend personal training mag geven, heerlijk in de buitenlucht. Ik kan alle kanten op zonder beperkingen, zonder grenzen. Dat voelt voor mij als vrijheid. En dat heb ik nodig!

Een vraag aan jou: zie jij jezelf als gevangen in een box, of juist niet?

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Jacquelin
Door

Jacquelin

op 20 Jan 2016

Is het bewezen dat het oorsuizen en piepen geeft? Hoe is dit onderzocht? Ik ben benieuwd in welk artikel ik het kan lezen.

Peter
Door

Peter

op 20 Jan 2016

Sluit me aan bij Jacquelin: ben benieuwd wat er voor bewezen verband bestaat betreffende het oorsuizen/piepen ?

Lizet
Door

Lizet

op 25 Jan 2016

Beste Jacquelin en Peter, Bedankt voor jullie reactie! Hierbij een kleine rectificatie: er is geen direct (bewezen) verband tussen oorsuizingen en te lang in afgesloten ruimtes zitten. Mijn doel met dit artikel was voornamelijk om een positieve link te leggen tussen veelvuldig buiten zijn en stressvermindering -- dit is wel wetenschappelijk onderzocht, zie bijvoorbeeld hier: http://goo.gl/VOvGZK. Er is tevens onderzoek gedaan naar de relatie tussen oorsuizingen en stress (http://goo.gl/ak4V5R). Het zou dus aannemelijk kunnen zijn dat oorsuizingen kunnen ontstaan door een stressvolle levensstijl. Ook heb ik via klanten positieve ervaringen gehoord over het verminderen van het piepen in hun oren nadat ze per dag een half uur buiten zijn gaan wandelen. Het artikel heb ik inmiddels aangepast om één en ander nauwkeuriger weer te geven. Excuses voor eventuele verwarring; mochten jullie nog verdere vragen hebben, stel ze gerust! Lizet

Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

  • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
  • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
  • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht