Wat is Lichaamsgerichte Coaching? [Simpel Uitgelegd]
29 maart 2018 

Wat is Lichaamsgerichte Coaching? [Simpel Uitgelegd]

Lichaamsgerichte coaching: het klinkt spannend, maar wat is het eigenlijk? De afgelopen jaren heb ik mij met veel plezier, verbazing en enthousiasme volop in deze methode verdiept.

Wat kun je van een lichaamsgerichte coach verwachten? Het draait allemaal om het lichaam volledig te betrekken bij een coachsessie. Veel coaches zijn hoofdzakelijk gericht op praten. Je gaat naar sessie en praat. Naar aanleiding daarvan stelt je coach een gerichte vragen en op deze manier kom jij tot een inzicht, resultaat of oplossing. Een lichaamsgerichte coach stelt ook vragen, maar laat je vooral je lichaam ervaren. Hoe gaat dit precies? Zoals gezegd zijn er meerdere methodes die een lichaamsgerichte coach kan gebruiken. Daarover lees je hieronder meer.

Maar eerst wil ik benadrukken dat lichaamsgerichte coaching niet vaags en zweverigs is. De reden waarom het de meeste mensen wat vreemd in de oren klinkt is dat we in het westen niet gewend zijn om naar het lichaam te luisteren. We zijn rationeel, laten ons vooral sturen door gedachten in ons hoofd.

En dat terwijl het allemaal begint met het lichaam, ons voornaamste instrument en voertuig. Het is het eerste waar je je bewust van werd vlak na je geboorte.

Dit zijn de verschillende methoden die bij lichaamsgericht coachen aan bod komen:

1. Haptonomisch coachen

Haptonomie is een wetenschap die zich bezighoudt met de ontwikkeling van het menselijk gevoelsleven door middel van contact, voelen en aanraking.


2. Body drum release

Body drum release is een methode waarbij de coach afwisselend trommelt op de linkerkant en rechterkant van het lichaam, vaak beginnend bij de schouders. Op deze manier komt er een biletaraal proces op gang waarbij je minder in je hoofd zit, maar het bewustzijn op fysieke wijze wordt vergroot.

3. Focussen

Focussen is in dit geval met je aandacht naar binnen gaan en je concentreren op je emoties. Met de focustechniek leer je jouw verschillende lichamelijke reacties op situaties of thema’s in jouw leven kennen en scherpstellen.

4. Ademcoaching

De term ademcoaching spreekt voor zich: het is bewust bij je ademhalen zijn. Zo word je je bewust van wat er gebeurt in jouw lijf. Volg je adem en zie wat er gebeurt.

5. Bio-energetica

Bio-energetica gaat er vanuit dat bepaalde emotionele spanningen van jongs af aan in ons lichaam vastzitten. Deze chronische blokkades nestelen zich op specifieke plekken. Bio-energetische oefeningen worden ingezet om de blokkades te doorbreken, zodat jouw energie weer vrij door je hele lichaam kan stromen. 

6. Energetisch lichaamswerk

Zit er verhoogde spanning in je lichaam? Dan kan energetisch lichaamswerk ingezet worden om deze te verminderen. Het is een zoektocht naar de bron van de spanning, om deze vervolgens los te kunnen laten.

7. Systemisch coachen

Deze methode begint bij de stelling dat iedereen wordt beïnvloed door systemen. Denk hierbij aan gezin, familie, werk, etcetera: groepen en structuren waar een mens deel van uitmaakt. De coach laat zien wat er in elk van deze systemen met je gebeurt. De plaats die jij inneemt bepaalt (vaak onbewust) wat je doet en waarom.

8. Reichiaans lichaamswerk

Rechiaans lichaamswerk is een manier om onderdrukte emoties op te sporen en vervolgens een plek te geven door middel van expressieve uiting en het toekennen van symbolische waarden aan emoties en gebeurtenissen.

 Deze termen zul je ook vaak horen in het kader van lichaamsgerichte coaching:

- Gronden/aarden

Je bewust worden van het feit dat je op de grond staat, letterlijk de grond onder je voeten voelen. Eigenlijk noem ik het gewoon stevig in je schoenen staan: een uitdrukking die we allemaal kennen. En je kunt alleen stevig in je schoenen staan als je jouw lichaam voelt.

- Aanwezigheid

Daadwerkelijk in het hier en nu zijn en niet afdwalen met je gedachten. Dit lijkt heel simpel, maar hoe vaak ben jij niet al bezig met de dag van morgen, met wat je het weekend gaat doen, de mensen die je nog moet bellen, of de dingen die je nog moet afhandelen op kantoor? Ècht aanwezig zijn is lastig.

Voor wie is lichaamsgerichte coaching?

– Voor mensen die het zat zijn om altijd maar in hun hoofd vast te zitten, om altijd beslissingen nemen puur op cognitie en daadwerkelijk naar hun eigen gevoel terug willen keren.
– Voor carrièretijgers die zo druk zijn dat ze geen aandacht meer besteden aan wat hun lijf ze eigenlijk te vertellen heeft.
– Voor iedereen die van hot naar her rent en op hun zeldzame vrije avonden doodmoe op de bank neerploffen met Netflix op de buis, in plaats van aandacht te besteden aan hun lichaam.

Lichaamsgerichte coaching in Rotterdam

Ben je een hardwerkende professional? En op zoek naar een coach in Rotterdam die jou helpt rust in je hoofd te creëren, opnieuw te genieten van jouw leven en krachtige keuzes te maken.

Lizet Bakker: coach uit Rotterdam is jouw sidekick!

Wat levert het op?

Meer balans, meer geluk, meer liefde voor jezelf en meer plezier in het leven.
Dus wanneer zie ik jou…?!

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

  • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
  • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
  • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht