Page content

Somatic experiencing: overwin je trauma!

Somatic experiencing: overwin je trauma!

Wat is Somatic experiencing ®?

Somatic experiencing is een lichaamsgerichte traumatherapie ontwikkeld door de Amerikaanse klinisch psycholoog Peter A. Levine. Somatic experiencing is een vorm van alternatieve therapie, gericht op het verlichten van de symptomen van posttraumatische stress-stoornis (PTSS) en andere mentale en fysieke trauma gerelateerde gezondheidsproblemen.

Somatic experiencing, hoe werkt het precies?

Somatic experiencing heeft een wetenschappelijke benadering voor het werken met symptomen van zowel trauma, shock en stress. Dit kunnen milde symptomen zijn die nauwelijks effect hebben op het dagelijks functioneren, maar ook zeer vervelende klachten die een fijn leven in de weg staan. Denk maar aan een constant gevoel van alert zijn, spanningshoofdpijn, chronische nekpijn of een ‘opgetrokken middenrif’ waardoor je oppervlakkiger ademhaalt.

De Somatic experiencing methode gaat er vanuit dat alles wat een schrikreactie geeft een fysieke impact heeft, met name in de zenuwbanen. Bij kleine schrik laten we de spanning op een gegeven moment wel los. Bij een grotere schok of een herhalend schokkende gebeurtenis, kan de spanning zich fysiek vastzetten. Deze lichaamsgerichte therapie richt zich op het afronden van de natuurlijke reacties op ingrijpende en traumatische gebeurtenissen. De veerkracht van de patiënt vergroot, de opgeslagen stress komt los en de patiënt krijgt meer inzicht in zijn/haar gevoelens. In tegenstelling tot vele andere soorten therapie (cognitieve traumatherapie, EMDR, imaginaire exposure, psychotherapie) wordt er bij Somatic experiencing niet gesproken over de heftige gebeurtenis. De focus ligt bij SE juist op de lichamelijke sensaties in het hier en nu.

Bij Somatic experiencing  kunnen herinneringen naar boven komen, maar hoeft er niet over gesproken of herbeleefd te worden. De methode werkt zonder het bewust ophalen van herinneringen, heel direct op de (somatische) klachten in het heden.

Voor wie is Somatic experiencing bedoeld?

Door traumatische ervaringen of een langdurige periode van stress (als kind of op latere leeftijd) worden spanningen in je lichaam opgeslagen. De gevolgen hiervan worden soms pas veel later voelbaar en kunnen dan (vaak onbegrepen) fysieke, emotionele en mentale klachten veroorzaken. Somatic experiencing kan dan uitkomst bieden.

Deze lichaamsgerichte therapie is niet alleen voor mensen met heftige traumatische ervaringen, maar ook wanneer je een burn-out hebt of chronische stress of chronische pijnklachten ervaart. Kortom, Somatic experiencing werkt voor iedereen die nare gebeurtenissen of stress in het lichaam of het zenuwstelsel vast heeft zitten.

Boekentips Somatic experiencing

In dit boek wordt door de grondlegger van de Somatic experiencing heel helder uitgelegd dat  traumaverschijnselen eerder biologisch dan psychologisch zijn. En dat daarom trauma en stress het best op een lichaamsgerichte manier kunnen worden bestreden. In ‘De tijger ontwaakt’ toont Levine aan dat wanneer iemand de oorzaak van zijn/haar trauma opnieuw beleeft, zijn/haar lichaam in staat is om geblokkeerde overlevingsenergie los te laten. Passende titel en aanrader voor zowel therapeuten als patiënten!

In dit boek gaat Peter Levine dieper in op de effecten van een trauma op het menselijk lichaam, het brein en de psyche. In ‘De stem van je lichaam’ toont Levine aan dat trauma geen ziekte of afwijking is, maar een opgelopen verwonding als gevolg van angst, hulpeloosheid en verlies.

Nog niet volledig overtuigd van de kracht van lichaamsgerichte therapieën? In dit boek toont William Cornell vanuit zijn ervaring als lichaamsgerichte psychotherapeut aan dat traditionele behandelmethodes (psyche) perfect samen kunnen gaan met een lichaamsgerichte therapie zoals SE. Een goed boek voor psychotherapeuten om diepgaand begrip te krijgen van hoe te werken met het lichaam als bondgenoot. De primaire focus ligt op hoe Somatic experiencing toe te passen in psychotherapeutische en psychoanalytische behandelmethodes.

Drie tips voor andere methode om trauma te overwinnen

Comment Section

0 reacties op “Somatic experiencing: overwin je trauma!

Plaats een reactie


*