Page content

TRE en hoe het stress en spanning kan helpen bestrijden

TRE en hoe het stress en spanning kan helpen bestrijden

Wat is TRE? TRE staat voor Tension Release Exercises. Dat klinkt mooi, maar wat houdt het in? Het Het heeft alles te maken met het haast continu voelen van stress en spanning in je lichaam. Als deze sensaties chronische vormen aannemen, is dat uiteraard niet gezond en moet er iets aan worden gedaan.Iedereen heeft wel eens met stress te maken, jij vast ook. Stress betekent dat je onder psychisch en/of lichamelijk onder druk staat. Vaak gaat dat gepaard met het voelen van spanning in je lijf, bijvoorbeeld een versnelde hartslag, vlinders in je buik en aangespande spieren. Stress is niet per definitie negatief. Het zorgt ervoor dat je lichaam op scherp staat. En daar is helemaal niets mis mee als je snel in actie moet komen omdat er gevaar dreigt. De stresshormonen zorgen ervoor dat je alerter bent en minder snel pijn voelt.

Stress is dus tot op zekere hoogte gezond voor kortere tijd. Maar wat nu als het niet overgaat zodra het gevaar is geweken en het structureel blijft terugkomen? Wat als de stress in je keel schiet in situaties die helemaal niet ‘spannend’ of ‘gevaarlijk’ zijn? Je lichaam krijgt dan met een opeenhoping aan spanning te maken, wat betekent dat het ook veel langer nodig heeft om te herstellen. Alleen krijgt het die nodige tijd niet, met alle gezondheidsrisico’s van dien.

In dit soort gevallen kunnen de Tension Release Exercises uitkomst bieden. Deze helpen jou verder om stress en spanning echt los te laten.

Oké, maar wat is TRE nu precies?

TRE is een serie lichamelijke oefeningen die makkelijk uit te voeren zijn en ervoor zorgen dat de diepe spierspanningen die in jouw lijf zitten opgeslagen, volledig loskomen. Zo krijgt het centrale zenuwstelsel weer de nodige tijd om te herstellen en weer in balans te komen.

Tijdens de oefeningen wordt gezocht naar een natuurlijke manier van trillen in het lichaam, waardoor de ontlading tot stand komt. Verkrampte spieren en strak staand bindweefsel kunnen goed ontspannen en het zenuwstelsel kan kalmeren. Ma afloop van de oefeningen is het lichaam in een staat van rust en balans.

TRE is ontwikkeld door dr. David Barcelli. Hij is hierbij uitgegaan van het principe dat stress en spanning niet alleen psychisch zijn, maar ook fysiek. Je kunt het duidelijk zien bij dieren. Denk maar eens aan een hond die een soortgenoot tegenkomt. Wanneer deze ontmoeting als spannend of bedreigend wordt ervaren, gaan de nekharen omhoog staan en spannen de spieren zich aan. Zodra het gevaar is geweken, schudt de hond met zijn hele lijf: hij schudt letterlijk alle spanning van zich af.

Wij mensen zijn vergeten hoe wij ons op een dergelijke fysieke manier van stress en spanning kunnen ontdoen. Het is sociaal ongeaccepteerd gedrag en we onderdrukken dan ook elke neiging om te trillen of te schudden. En dat terwijl deze bewegingen eigenlijk volstrekt normale manieren zijn om te ontladen na een heftige gebeurtenis.

Wanneer kies je voor TRE?

TRE is puur fysiek en non-verbaal, het bevordert op actieve wijze de samenhang tussen lichaam en geest. Je kunt de oefeningen in je persoonlijke routine opnemen, en ze kunnen even gemakkelijk worden gebruikt als aanvulling op een professionele behandeling.

Als hulpmiddel om stress tegen te gaan is TRE is voor vrijwel iedereen geschikt. Vooral mensen die te maken hebben (gehad) met traumatische omstandigheden waar ze niet zo makkelijk over kunnen praten, kunnen er veel baat bij hebben. Zij hebben dan de mogelijkheid om toch iets te doen aan alle spanning in hun lijf, zonder pijnlijke gesprekken te hoeven voeren. Met de juiste begeleiding is TRE is een volstrekt veilige methode die heel bevrijdend kan werken! Tre valt onder lichaamsgerichte therapieën.

Enkele effecten van TRE-oefeningen:

  • Ze verbeteren de nachtrust
  • Je kunt weer meer genieten
  • Je zult minder piekeren
  • Je concentratievermogen wordt verbeterd
  • Je kunt je emotioneel beter uiten
  • Ze kunnen helpen bij het verwerken van een trauma
  • PTSS-symptomen worden verminderd
  • Ze kunnen helpen bij het herstellen van een burnout
  • Lichaam en geest worden bevrijd van onderhuidse stress en spanning

3 andere methodes om stress en spanning kwijt te raken:

ByLizet geeft coaching in Rotterdam waarbij lichaam en geest centraal staan. Zo kun jij een leven leiden met minder stress en meer geluk.

 

Comment Section

0 reacties op “TRE en hoe het stress en spanning kan helpen bestrijden

Plaats een reactie


*