Leg je voor jezelf de lat hoog, neem je je werk mee naar huis en/of lig je vaak wakker? Dan heb je vast moeite moet los te laten. Misschien ben je wel te perfectionistisch, te betrokken of wil te graag de controle houden. Je weet ‘te’ is nooit goed, maar je kunt er wat aan doen. Loslaten kun je leren en op den duur voelt het goed om de controle los te laten.
Laat los en relativeer
Je host van hot naar her, hebt bang om te falen, toont geen emoties, maar blijft dag na dag functioneren. Geloof me als ik zeg dat je dat onmogelijk jaren kunt volhouden. Uiteraard mag je de lat voor jezelf hoog leggen, maar loslaten op tijd en stond is belangrijk. Als rasechte controlefreak heb je daar misschien moeite mee, maar het goede nieuws is dat je het kunt leren. Bevrijd je jezelf van het juk van moeten, stress en druk, dan schep je veel meer plezier in het leven en vaak ga je nog beter functioneren ook.
Je mag het voor de buitenwereld goed voor elkaar hebben, maar als jouw innerlijk een puinhoop is en alle stress in je lichaam blijft, knapt op een gegeven jouw ballon.
Het droomplaatje naar de buitenwereld in stand houden, zorgt voor een enorme druk op je energiepeil en gezondheid. Spanningen bouwen zich op en je krijgt fysieke ongemakken. Laat dus op tijd los, relativeer en ga met je gevoelens, houding en daden aan de slag. Ik geef je alvast wat tips mee.
Waarom wil je steeds de controle houden?
Het feit dat je steeds de controle wil behouden kan meerdere oorzaken hebben. Angst en onzekerheid is er daar zeker eentje van. Omdat je op bepaalde vlakken nu eenmaal geen controle hebt, ga je je fixeren op de zaken waar je dat wel hebt, vaak in het extreme. Soms voel je ook gewoon angst om fouten te maken. Jij wilt niet door de mand vallen, want je hebt alles netjes voor elkaar. Daarom laat je niets los.
Maar er kan ook een erfelijke reden zijn. Heel wat mensen worden lijden aan een erfelijke dwangstoornis. Vaak gaat dit samen met angst, een depressie of een gevoel van eenzaamheid. Dikwijls is er een trigger die zo’n impact heeft, dat je je gaat vastgrijpen aan een strohalm en de controle wil hebben over zoveel mogelijk zaken. Die grip zorgt voor een zekere stabiliteit waar je je goed bij voelt. Toch kan dit zorgen voor een ophoping van stress, het is dan ook belangrijk dat je steeds een goede balans vindt. Stap voor stap kun je leren de dingen wat meer op zijn beloop te laten, zonder dat je je daar slecht bij hoeft te voelen: integendeel.
Ben jij een controlefreak
Ben jij een rasechte controlefreak? Dan herken je je misschien in het merendeel van de onderstaande punten…
- Jij houdt graag de touwtjes in handen
- Voor er zich een probleem stelt heb jij al noodscenario’s in je hoofd
- Rusteloos is het woord dat bij je past, jouw brein draait overuren
- Je legt de lat voor jezelf hoog
- Je bent bang om fouten te maken
- Je gaat gebukt onder de stress
- Je bent vaak niet de meest gezellige persoon op aarde
- Vaak ben je kortaf
- Dikwijls weet je het allemaal beter
Heel wat kunnen afvinken? Dan is het tijd om met jezelf aan de slag te gaan en jezelf een meer ontspannen leven te gunnen. De oplossing is niet meer te gaan denken, maar contact te maken met jezelf.
3 tips die je helpen loslaten
Tip 1 l Leer kritiek aanvaarden
Face it: je bent niet perfect! En het mooie? Je hoeft dat ook helemaal niet te zijn, niemand verwacht dat. Leg voor jezelf de lat niet te hoog en sta open voor kritiek. Meer nog aanvaard commentaar en ga ermee aan de slag. Neem niet alles persoonlijk, maar objectiveer, leer er wat uit en laat vervolgens los. Ga niet in het defensief, want dat maakt je nog meer onzeker en kost heel wat energie.
Tip 2 l Stop met piekeren
Piekeren, emoties opkroppen, je frustreren of zorgen maken? Niet doen, laat dingen waar je geen controle over hebt los. Met piekeren bereik je niets. Je kunt mensen niet veranderen en moeilijke situaties komen nu eenmaal voor. Het leven is wat het is, omarm het en leer er mee leven.
Tip 3 l Stop met analyseren; start met voelen
Ga je weer eens overdreven aan het analyseren, roep dat dan een halt toe. Van analyseren krijg je hoofdpijn, zorgen en het merendeel van de scenario’s die je in je hoofd stopt vallen nooit voor.
Enkele oefeningen die je leren los te laten
Na de theorie is het tijd om aan de slag te gaan. Met deze oefeningen leg je alvast een basis. Probeer ze eens uit en ervaar wat ze teweeg brengen. Het zijn de eerste stappen die je zet om te leren loslaten.
-
Mediteren
Mediteren is ontzettend heilzaam en tijdens de meditatie breng je je gedachten naar het hier en nu, waardoor je automatisch het verleden en de toekomst loslaat. Meditatie is ongetwijfeld één van de beste manieren om mee van start te gaan en resultaat te zien.
-
Ga met je emoties aan de slag
Tijdens deze oefening duik je diep in jezelf. Onderzoek welke emoties je leven bepalen, welke vragen je je stelt, wat dit over jou zegt en welk advies je iemand anders zou geven om dit aan te pakken. Vervolgens probeer je zelf dit advies in de praktijk te brengen.
-
Schrijf op wat werkelijk belangrijk voor je is
Schrijf eens op wat werkelijk belangrijk voor je is. Wat zijn je doelen, wat wil je hebben en wat boeit je niet. Waar ligt jouw geluk? Doe dit frequent, zodat je je onderbewuste in gang zet en dit sturing aan je leven kan geven.
Kun je wel wat hulp gebruiken om los te laten?
Als gecertificeerd coach uit Rotterdam kan ik je helpen bij het loslaten. De oplossing ligt niet in jouw brein, maar de oplossing ligt in dichtbij je eigen gevoel durven komen. Want ja, loslaten is in het begin beangstigend. Als coach sta ik aan je zijde met raad en daad en zetten we samen stappen vooruit. Meer weten? Geef me een seintje en maken een afspraak!