Onveiligheid zit in jouw binnenste. [Ervaringen & Tips]
16 januari 2023 

Onveiligheid zit in jouw binnenste. [Ervaringen & Tips]

Onveiligheid: ervaringen en tips voor jou.

In de artikel lees je de gedachten van mensen die zich onveilig voelen en geef ik een aantal concrete tips om gevoelens van onveiligheid te verminderen. Dit artikel schrijf ik omdat het belangrijk is dat jij weet dat je niet de enige bent die zich onveilig voelt.

Jouw worsteling is menselijk.

Zonder gevoelens van onveiligheid had de mensheid het niet overleefd, dan werden we overvallen door beren, leeuwen en wolven.

Praten over jouw gevoelens van onveiligheid doe je niet op een verjaardagsfeest, een barbecue of een personeelsuitje. Het voelt soms makkelijker om je mond te houden. Juist het delen van gedachten en gevoelens is helpend!

In mijn coachpraktijk (in Rotterdam!) komt onveiligheid regelmatig ter sprake. Maar wat zijn dat nou voor type mensen die zich onveilig voelen?

Het antwoord is simpel. Het zijn mensen als jij en ik.



Vaak gewoon met een baan, relatie en gezin. Van de buitenkant lijkt het ze goed af te gaan, maar van binnen voelen zij zich vaak anders.

Wat ervaren mensen die zich onveilig voelen?

“Tijdens een vergadering ben ik als eerste binnen om mijn eigen plek te kiezen. Ik kies altijd een plek waar ik goed overzicht heb en niemand achter mij langs kan lopen”.
“Eenzaamheid is mijn ziekte. Ik durf mensen niet echt dichtbij te laten komen!”
“Het eerste wat ik voel als mijn vriend mij van achter vastpak is een stressreactie en de gedachte  ‘wat moet je van mij!’
“Ik durf niet alleen over straat.”

“Het voelt alsof ik pas op de grens met de ander besta. In mijn binnenste is niets dan chaos, troep en kots”.

Deze mensen lijden vaak in stilte. Soms is er een partner, ouder, goede vriend of een therapeut die hun pijn kent. Ze doen hun uiterste best om goed te blijven functioneren.  Ze voelen onveilig door geluiden, geuren, gedachten of door mensen.

Toch zijn ze vaak bang en hyperalert op hun omgeving. Niet echt een pretje!

Voel jij je vaak onveilig. Dikke kans dat je ook last hebt van belemmerende gedachten:

"Ik moet me niet aanstellen."

"Niemand begrijpt mij!."

"Waarom blijf ik zo zeuren?"


Voel jij je onveilig en zijn bovenstaande punten herkenbaar. Onthoud de volgende zinnen goed.

Jij hebt niet gekozen voor onveiligheid. Onveilige situaties zijn jou overkomen. Dit zegt niets over je bent en of jij liefde waard bent. 

Door onveilige situaties, of de angst dat een onveilige situaties, start het lichaam automatisch de vecht, vlucht of bevriesstand. Dit veroorzaakt per direct veranderingen in het lichaam (hartslag, bloeddruk, afgifte hormonen).

Jij maakt dus niet de bewuste beslissing voor deze stress-stand. Het is een automatische reactie van jouw lichaam.

Hoe ga je nu?

Tips: Hoe kom je af van gevoelens van onveiligheid.

Je wilt vast die ene tip die je in 1 keer afbrengt van die onveilige gevoelens. Snap ik! Helaas heb ik niet die ene gouden tip. Wel heb ik veel concrete tips om je stap voor stap veiliger te laten voelen.

Geef jezelf tijd, ruimte en liefde.

1. Vind manieren om te ontspannen

1. Ademhaling

Ademhalen doe je elke minuut. Gelukkig! Door specifieke ademhalingsoefeningen ontspant je lijf, maar focus niet teveel op het goed doen.
Lees hier de 14 verschillende ademhalingsoefeningen. 

2. Visualiseer een veilige plek

Visualiseer een plek waar jij je volledig vrij en prettig voelt. Dit kan een plek zijn aarde, in het heelal of in gedachten. Vul deze plek met kleuren, geuren en mooie geluiden. Blijf in gedachten een aantal minuten op deze plek.

3. Meditatie & Mindfulness

Start met mediteren. Via Youtube of Spotify zijn veel meditaties en mindfulness oefeningen te vinden.
Tip: gratis meditaties van ByLizet op Spotify - voor thuis en onderweg

Mediteren is niet een quick-fix. Het is wel wetenschappelijk bewezen dat 30 dagen mediteren bijdraagt aan meer ontspanning.

2. Ontwikkel Zelfcompassie

Lief zijn voor jezelf!  Hoe doe je dat?
 - schrijf op waar je dankbaar voor bent
 - geef jezelf elke dag een complimentje
 - ga naar buiten en kijk hoe groots de wereld is
 - leg je hand op je hart en voel het ritme van je hart

"Talk to yourself like you would talk to someone you love!"


3. Start met bewegen

Beweging is goed voor lichaam en geest! Stap van de bank af, trek je schoenen aan en ga naar buiten. Wedden dat jij je na een half uur frisser en energieker voelt.

1. Duurtraining
Wil je in een flow terecht komen en op deze manier rust in je hoofd creëren? Ga een stuk fietsen, skaten, wandelen of hardlopen.

2. Explosieve training
Explosieve training is heel geschikt als jij je frustratie, irritatie of boosheid kwijt wilt raken. Tennis, squash, boksen en krachttraining zijn hier perfect voor.

3. Wandelen en hardlopen met mindfulness
Gebruik je zintuigen tijdens het wandelen, fietsen of hardlopen. Je kunt een audio-opname luisteren waarin een coach jou hierin begeleid. Luister hier mijn gratis mindful hardloopsessie.


 4. Investeer in sociale contacten

Voor de hand liggende tip, nietwaar!? Maar juist als jij je onveilig voelt kunnen sociale contacten ingewikkeld zijn. Toch daag ik je uit sociale contacten aan te gaan of te blijven onderhouden. Kies een manier en frequentie die bij jou past.

Je kunt ook een online platform met gelijkgestemden zoeken en jouw ervaringen daar delen.

5. Coaching of therapie

Wat als je bovenstaande tips allang hebt toegepast, maar ze niet werken. Je blijft last hebben van angsten, zenuwen en je kunt slecht ontspannen.  En toch wil je (niet weer) hulp zoeken! Toch kan een coach of therapeut je verder helpen.

Je hebt een legio aan mogelijke methodes en therapeueten die jou kunnen helpen: een psycholoog, psychiater, emdr, narm, somatic experience, sensomotorische therapie, TRE, cognitieve gedragstherapie, exposure therapie, vaktherapieën).

Nieuwsgierig naar lichaamsgerichte therapieën. In die link zijn meer dan 15 methodes beschreven.

Wil je hulp van Lizet?
Ik ben senior coach en help je vrijer en veiliger in het leven staan.

Check hier mijn unieke coachtraject Expeditie Evenwicht

Heb jij een goed stel hersens, een uitdagende baan en fijne vrienden, maar voel jij je toch onveilig en onvrij. Plan een gratis kennismakingsgesprek in en wie weet kan ik je een stap verder helpen.

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

  • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
  • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
  • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht