Boksen is super om in te zetten tijdens coaching of therapie. Boksen vergroot je zelfvertrouwen, laat zien hoe jij in het dagelijks leven functioneert en bevordert jouw fysieke, en daardoor ook mentale, kracht. Als je lichamelijk sterker wordt neemt je geest ook in kracht toe. Ik zet vaak boksoefeningen in om mensen een spiegel voor te houden, want het lichaam geeft vaak aan wat de geest automatisch doet. Een leuke uitdaging die ik mijn klanten geef is ‘boksen op jouw energie’!
De uitdaging: boksen op jouw energie
Jij hebt de bokshandschoenen aan en de personal coach staat tegenover je met verdedigingspads. De uitdaging luidt als volgt: in vijf tellen bouw je op tot je maximale kracht door tegen de pads te stoten. Op vijf geef je het maximale wat je aan kracht in je hebt. De vijf tellen zijn niet letterlijk vijf seconden. De coach of trainer telt langzaam van één tot vijf, elke keer met een interval van zo’n 15 seconden ertussen. Tijdens die intervals kan de stootkracht steeds opgebouwd worden.
Waarom deze oefening inzetten bij coaching?
Deze oefening geeft op een ideale manier aan hoe jouw klant omgaat met zijn of haar eigen energie. De opdracht is nadrukkelijk om de energie op te bouwen van één naar vijf. Als coach of personal trainer is het jouw taak om te voelen hoeveel kracht de klant gebruikt. Welke signalen worden er afgegeven? Staat de klant stevig of ontspannen, is hij of zij gefocussed, worden de verdedigingspads goed geraakt, houdt de persoon zich in of wordt direct alles gegeven, zijn de stoten ritmisch of niet, enzovoort. Dit zijn allemaal belangrijke punten om op te letten.
Wat zegt deze uitdaging over de klant?
Twee mooie voorbeelden van deelneemsters die zichzelf beter leerden kennen dankzij de oefening ‘boksen op jouw energie’:
1. Ze gaf direct alles met boksen
Zo, wat een kracht kwam er direct los! Ik zei “één” en meteen werden er stoten uitgedeeld. Hard en heftig. Ze is er direct. Na deze bokssessie oefening praatten we verder. Want hoe doet zij dit in het dagelijks leven, met zoveel kracht die in één keer vrijkomt?! Ze herkende zichzelf helemaal in deze oefening. Het bleek namelijk dat ze direct veel energie stopt in alles: haar baan, haar relatie, haar vrienden. Ze is vanaf het begin vol op stoom. Met als nadeel dat ze aan het eind stuk kan lopen. En dat is natuurlijk niet fijn. De oefening ‘boksen op jouw energie’ is ideaal om te ervaren hoe het anders kan: rustig opbouwen en echt aanwezig zijn.
2. Op niveau vijf stond ze pas echt paraat
Op niveau één tot en met vier kwamen er stoten, maar ze waren niet krachtig. Toen kwam niveau vijf en ging ze ineens helemaal los. Alles kwam eruit. Wat een energie en wat een kracht, ik moest bijna dekking zoeken! Het was een perfecte afspiegeling van haar karakter: ze is iemand die het altijd van de eindsprint moet hebben. Aan het begin moet ze op gang komen, maar als ze eenmaal op volle toeren draait kan ze lastig terugschakelen. Dan zit er zoveel adrenaline in het lichaam dat er geen weg meer terug is. Op de laatste momenten komt alles er dan helemaal uit. Het is mooi om deze oefening te herhalen en ermee te experimenteren.