Ontdek hoe je sterker in je schoenen staat
20 april 2019 

Ontdek hoe je sterker in je schoenen staat

Wil jij sterker in je schoenen staan? Je zelfvertrouwen vergroten zodat je kunt excelleren in je werk? En niet meer over je heen laten lopen? Bij veel mensen, of ze nu medewerkers of managers zijn, ontbreekt het aan écht zelfvertrouwen. Ze vinden het moeilijk om op iemand af te stappen, te vragen om die promotie, beslissingen te nemen, nee te zeggen of hun eigen weg te volgen.

Maar hoe krijg je nu meer zelfvertrouwen? Voor een groot gedeelte is het mentaal en kun je leren om bijvoorbeeld te accepteren dat je onzeker bent (wegstoppen werkt averechts), negatieve opmerkingen niet op jezelf te betrekken en positief te denken. Voor een even groot gedeelte is het ook fysiek. De houding van je lichaam heeft namelijk invloed op je emoties. En dus ook je zelfvertrouwen.

Sociaal psycholoog Amy Cuddy laat zien dat wanneer je je schouders opent en je 2 minuten de ‘superman’ houding aanneemt, je zelfvertrouwen significant toeneemt.

In haar onderzoek blijkt dat door dit soort houdingen het testosterongehalte met 8% stijgt. De tegenovergestelde houdingen (jezelf klein maken alsof je verdrietig bent) lieten het testosterongehalte met 10% dalen.

Je voeten vormen de basis

Een goede houding begint bij je voeten. Je voeten vormen de basis van je lichaam. Als je voeten uit balans zijn, is heel je lichaam uit balans.

Laatst had ik een 1 op 1 coaching sessie met een vrouwelijke leidinggevende binnen de zorg en welzijn. Ze vertelde me in het voorgesprek dat ze graag steviger in haar schoenen wilde leren staan en minder onzeker wilde zijn. Ik deed een aantal oefeningen met haar, waaronder boksoefeningen. Wat bleek…

Ze deed continu haar knieën op slot! Maar als je je knieën op slot zet, sta je letterlijk niet goed met beide benen op de grond.

Als je je voeten niet stevig op de grond hebt, dan zit je energie en je aandacht in je hoofd. En in je hoofd spelen de onzekere gedachtes. Let nu eens op je eigen voeten. Hoe staan je voeten op de grond? Het is net als een boom die niet goed geworteld is en zo stijf is dat hij niet met de wind kan meebewegen. Bij een krachtige storm is de kans groot dat er een flinke tak, of misschien wel heel de boom, afbreekt.

Leestip: de ultieme gids om te gronden

Dit werkt bij jou ook zo. Als je in principe een ‘wandelend hoofd’ bent en niet goed bent geaard, dan komt er op een gegeven moment een storm die je (op)breekt.

3 unieke ‘sterker-staan-oefeningen’ die je thuis kunt doen

5 Tips om sterker in je schoenen te staan

Om sterker in je schoenen te leren staan, is het dus belangrijk dat je meer aandacht geeft aan je voeten.

Dit kun je op verschillende manieren doen:

  1. Voel hoe je voeten verbinding maken met de grond: breng de aandacht naar je voeten en voel hoe ze op de grond staan.
  2. Ga sporten. Door te sporten breng je de aandacht van je hoofd naar je lichaam.
  3. Neem een voetmassage.
  4. Probeer jezelf te gronden of te aarden. Gronden of aarden betekent dat je verbinding maakt met de aarde. Hierdoor voel je je rustiger.
  5. Wandel met je blote voeten over een blotevoetenpad. Het lopen op blote voeten bevordert je voetspieren en versterkt je bot massa.

‘Houd je ogen op de sterren gericht en je voeten op de grond’ – Theodore Roosevelt

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

  • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
  • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
  • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht