20 symptomen die duiden op emotionele pijn
02 januari 2017 

20 symptomen die duiden op emotionele pijn

Emotionele pijn is een onaangenaam gevoel van psychologische, niet-fysieke oorsprong. En zoals je eerder al kon lezen over de kunst van leven met emotionele pijn  is dat pijn iedereen wel eens ervaart. Emotionele pijn is volkomen normaal en wordt beschouwd als een onontkoombaar aspect van het menselijk bestaan. Van het verliezen van een familielid tot liefdesverdriet of een schaamtevolle gebeurtenis, we hebben allemaal wel eens het gevoel van emotionele pijn doorstaan. Maar in tegenstelling tot fysieke pijn, waarbij het lichaam je waarschuwt dat er iets mis is, is dit bij emotionele pijn niet het geval. Emotionele pijn is niet altijd direct te herkennen, zoals bij een snijwond of bloeding wel het geval is.

Emotionele pijn is van buitenaf niet goed te zien, de meeste mensen met emotionele pijn lijken in orde. Soms wordt het zelfs niet van binnenuit (door de persoon zelf) gezien, omdat de echte reden voor het lijden ongemerkt op het onbewuste niveau kan liggen. Vaak worden signalen van emotionele pijn dus niet herkend of (onbewust) genegeerd. En ondanks dat emotionele pijn niet levensbedreigend is, kan het zeker wel vervelend zijn. Daarom dit overzicht met 20 symptomen die (kunnen) duiden op emotionele pijn, naar het model van Blaz Kos:

Vreselijke nachtmerries

Emotionele pijn kan onderdrukt worden om jezelf te beschermen, maar de pijn zit nog steeds in het onderbewustzijn. Een manier waarop je onderbewustzijn probeert te communiceren met je geest is door te dromen. Vreselijke nachtmerries kunnen dus ook gelinkt worden aan emotionele pijn.

Gemakkelijk boos worden

Heb jij een kort lontje? Weet dat woede een normale reactie kan zijn, maar dat er meer aan de hand kan zijn. Wanneer je bijvoorbeeld als kind jarenlang mishandeld bent, dan kan deze boosheid zich in de loop der jaren opgehoopt hebben, en makkelijk getriggerd worden in je volwassen leven. Om het minste of geringste woede-uitbarstingen krijgen, kan dus ook duiden op emotionele pijn.

Perfectionisme

Perfectionisme draait op het geloof dat als je perfect bent, de mensen eindelijk van je zullen houden en je wat genegenheid zullen tonen. Je neemt aan dat je alleen liefde verdient als je perfect bent…

Overdreven onbaatzuchtigheid (altruïsme)

Voor andere mensen zorgen, geeft aan wat je diep van binnen wilt ontvangen van anderen: liefde, genegenheid en hulp. Heel mooi! Maar het kan ook zijn dat je hierin doorslaat omdat je gewend bent jezelf te verwaarlozen, zoals je ouders je verwaarloosden toen je nog een kind was.

Voortdurend gehaast, impulsief en ongerust zijn

Gehaast, impulsief en ongerustheid zijn tekenen van innerlijke spanningen en het weglopen van emotionele pijn. Deze gedragspatronen worden meestal gestuurd door wantrouwen in jezelf, anderen en in het leven. Je hebt een laag gevoel van eigenwaarde en faalangst, en de verwachting dat er alleen maar slechte dingen zullen gebeuren.

Luisteren naar droevige teksten en melodieën

Een mogelijk teken van emotionele pijn, is het aantrekken van zware of emotioneel sterke muziek. Altijd weer luisteren naar trieste muziek kan een vorm van verslaving zijn die negatieve emoties voedt. Jezelf eens verliezen in melancholische muziek als het leven even te zwaar wordt is heel normaal, maar als je je steeds weer aangetrokken voelt tot droevige teksten en melodieën, is het waarschijnlijk de moeite waard om te onderzoeken waarom dat zo is.

Sterk aangetrokken worden tot spiritualiteit

Spiritualiteit kan een gezonde invulling hebben in iemands leven, maar mensen die emotioneel gekwetst zijn, kunnen om andere, minder verstandige redenen aangetrokken worden tot spiritualiteit. Hoe minder je op jezelf vertrouwt, hoe meer je zulke externe ‘krachten’ nodig hebt.

Bijgeloof

Soms gebeuren er nu eenmaal vervelende dingen in je leven door je eigen domme beslissingen, en soms gewoon door de manier waarop het leven is ontworpen: iedereen heeft wel eens geluk of pech. Bijgeloof verandert daar niets aan.

Te sterke of juist te losse moraal

Iemand met een te sterke of juist te losse moraal heeft het vaak moeilijk om gezonde banden met andere mensen te hebben. Zonder gezonde banden met de mensen om je heen wordt de behoefte aan liefde, genegenheid en saamhorigheid niet vervuld en dat leidt tot emotionele pijn.

Misbruik in relaties

Er zijn veel vormen van misbruik van relaties. En of je nu de misbruiker of de misbruikte bent: beide personen lijden er emotioneel onder, ook buiten de relatie.

Fysieke pijn

Sommige fysieke klachten kunnen een afleiding zijn van emotionele pijn, zoals een ‘knoop in je maag hebben’ van liefdesverdriet.

Overdreven fantaseren

Overdreven fantaseren is meestal een reactie op je onzekerheden, een manier om jezelf af te leiden van de lasten van de werkelijkheid.

Overdreven eten of extreme diëten

Een veel voorkomende manier om met emotionele pijn om te gaan zijn extreme diëten. Gulzigheid, emotioneel eten en het volgen van elk extreem dieet met de hoop om verlossing te vinden, is vaak een uiting van innerlijk lijden. Daar kunnen veel onbewuste redenen voor zijn.

Hebzucht

Hebzucht is een van de meest voorkomende manieren om met emotionele pijn van onbevredigde behoeften om te gaan. De meest voor de hand liggende is hebzucht naar geld, maar er zijn vele andere soorten.

Extreem beschermd voor de intieme zone om je heen

Ben je extreem beschermend voor de intieme zone om je heen, en probeer je altijd om zoveel mogelijk afstand te bewaren van mensen die om je heen staan, dan is wellicht het omgekeerde aan de hand: wellicht verlang je juist naar nabijheid en liefde.

Isolatie

Isolatie is een vorm van weglopen van je emotionele pijn, omdat het makkelijk is om je eigen baas te zijn. Er is niemand die je pijn kan doen, je kan vertellen wat je moet doen of beter in iets kan zijn dan jij…

Altijd te laat komen

Een mogelijke onderbewuste reden om altijd te laat te komen is niet in het ongeorganiseerd zijn, maar in het stilletjes laten zien aan mensen dat je niet afhankelijk bent van hun liefde of genegenheid.

Micro-management thuis of op het werk

Micro-management thuis of op het werk is een indicator van wantrouwen in mensen. Je denkt dat het werk waarschijnlijk niet goed wordt gedaan als het niet tenminste onder toezicht van je eigen waakzame oog wordt uitgevoerd. Je houdt niet van mensen en geeft ze geen macht, maar controleert ze.

Voortdurend klagen en zeuren

Voortdurend klagen en zeuren is een luide roep om hulp en een uiting van een diep verlangen naar emotionele troost. Het is een vorm van andere mensen te ‘dwingen’ om je sympathie, empathie, begrip en liefde te tonen.

Geen kinderen durven krijgen

De rationele beslissing om geen kinderen te willen, kan zijn vanwege de emotionele pijn. Een kind kan de herinnering zijn aan hoe zwaar je eigen kindertijd was. Of je beweert dat je geen nieuw mens in deze wrede wereld wilt brengen. In zo’n geval zie je de realiteit meestal veel donkerder dan ze is: jij lijdt en je wilt niet dat een nieuw mens lijdt zoals jij…

Dit waren de 20 symptomen van emotionele pijn, volgens het model van Blaz Kos. Bedenk bij bovenstaande wel dat iedereen wel eens de meeste van deze symptomen van tijd tot tijd ervaart, en dat is volkomen normaal. Wanneer een of meerdere van deze symptomen echter een consistente aanwezigheid in je leven hebben, of als ze escaleren naar irrationele dimensies, is het absoluut de moeite waard om te onderzoeken wat er in je gebeurt, om te zien of het veroorzaakt wordt door emotionele pijn.

Als het om emoties gaat, geldt deze uitspraak van toepassing: ‘you can run, but you can’t hide’.

Ren dus niet weg van je gevoelens en emotionele pijn, maar herken ze en geef ze een plekje in je leven. Wens je meer informatie? Neem dan gerust contact me op, ik help je graag verder!

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

  • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
  • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
  • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht