5 tips om met emotionele pijn om te gaan
26 december 2018 

5 tips om met emotionele pijn om te gaan

De meeste mensen proberen emotionele pijn te vermijden of te negeren. Dit zorgt er vaak voor dat ze vast komen te zitten in een cyclus waarbij uiteindelijk alleen nog maar negatieve emoties overblijven. Sommige mensen kiezen voor ongezonde ‘oplossingen’ zoals alcohol of drugs. Vaak is dit een onbewuste keuze en slechts een tijdelijke oplossing van de pijn. Een andere veel voorkomende reactie op emotionele pijn is het gewoonweg te vermijden, en je kop in het zand te steken. Ook wanneer je deze struisvogelpolitiek hanteert, zal je emotionele pijn niet genezen. Maar wat helpt dan wel bij het genezingsproces van emotionele pijn? Ik geef je 5 praktische tips om met emotionele pijn om te gaan, zodat je deze negatieve gevoelens en ervaringen op een gezonde manier kunt verwerken:

  1. Houd een dagboek  bij

Schrijven over emotionele pijn kan een zeer krachtig middel zijn om je te helpen de emotionele pijn daadwerkelijk los te laten. Wanneer je je gevoelens opschrijft, word je verplicht na te denken over je emotionele pijn en uit je je gevoelens bij het opschrijven ervan. Het is als een soort ‘ontlading’ van je gevoelens waardoor je je emotionele pijn kunt loslaten. Tegelijkertijd wordt het genezingsproces gestimuleerd.

  1. Wees creatief en/of sportief

Ga tekenen, dansen, fotograferen, wandelen of boksen! Door met een creatieve of sportieve bezig te zijn, bied je jezelf de kans om je emoties los te laten. Door middel van dit soort activiteiten ben je in staat om plezier, vrijheid, afleiding en vaak ook verlichting te vinden voor het vasthouden van negatieve emoties. Het zal je in staat stellen om emotionele pijn te verwerken, los te laten en te genezen.

  1. Gebruik zelfreflectie

Denk na over je eigen rol in de situatie die je van streek maakt, en zoek naar manieren om jezelf te verbeteren. Nog te vaak wijzen mensen met de vinger en geven ze de schuld volledig aan ‘een ander’. Denk goed na over de situatie, wat je eigen aandeel hierin is geweest en hoe je in de toekomst dit anders zou kunnen aanpakken.

  1. Zoek sociale interactie op

Dit kan een gesprek met een vriend of familielid inhouden of zelfs het lidmaatschap van een steungroep. Het is belangrijk om een sociale en emotionele uitlaatklep te hebben. Ook kan het goed zijn om met iemand te praten en hardop te zeggen wat je voelt, wat de genezing van emotionele pijn ten goede zal komen.

>>>> Meer tips rond omgaan met emotionele pijn? Lees hier mijn artikel over “De kunst van leven met emotionele pijn”

  1. Probeer een ontspanningstechniek

Er zijn veel verschillende soorten ontspanningstechnieken die nuttig kunnen zijn tijdens emotionele pijn en stress. Deze omvatten het gebruik van eenvoudige ademhalingstechnieken, meditatie of mindfulness activiteiten. Dit soort activiteiten geven je de kans om te ‘vertragen’, zodat je aanwezig bent in het moment om jezelf de kans te geven om te kalmeren en te genezen.

In het blogoverzicht staan vele artikelen die jou kunnen helpen met emoties. Heb jij deze al gelezen?

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

  • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
  • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
  • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht