De 10 bewezen voordelen van Mindfulness
22 maart 2017 

De 10 bewezen voordelen van Mindfulness

Mindfulness is een methode om een perfecte balans tussen lichaam en geest te creëren. Veel mensen denken dat dit alleen is weggelegd voor oosterse monniken die uren achter elkaar in kleermakerszit in stilte kunnen mediteren. De doorsnee westerling heeft het er veel te druk voor.

Niets is minder waar. Sterker nog, wij drukke westerlingen zijn het meest gebaat bij een gezonde dosis mindfulness. Het is bewezen dat het meerdere geweldige voordelen heeft die de levenskwaliteit kunnen verhogen.

– Mindfulness verbetert het inlevingsvermogen.

We kennen allemaal het beeld van de oosterse monnik die de wereld tegemoet treedt met een ogenschijnlijk eindeloze dosis geduld en vriendelijkheid. Deze houding zou wel eens zijn oorsprong kunnen hebben in mindfulness en meditatie.

Wetenschappers hebben namelijk aanwijzingen gepubliceerd voor meditatie als een verbeteraar van het inlevingsvermogen. Het verhoogt namelijk de activiteit in de delen van de hersenen die gelinkt worden aan empathie.

– Mindfulness verbetert je seksleven.

Door het doen van mindfulness-oefeningen sta je helemaal in het nu. Je gedachten dwalen minder snel af naar het verleden of de toekomst en het is makkelijker om je volledig op het heden te focussen.

Onderzoek heeft aangetoond dat dit zijn in het heden seksuele ervaringen kan bevorderen. Vooral vrouwen zijn vaak snel afgeleid tijdens de seks, wat verhindert dat ze volop van het moment kunnen genieten. Met gerichte mindfulness trainingen houd je jezelf helemaal bij de les!

– Mindfulness verbetert het denkproces.

Wie veel mediteert heeft een gezond brein. En wie een gezond brein heeft, is slimmer en kan sneller denken. Heb je een kwartiertje over? Gebruik het om je hoofd helemaal tot rust te brengen met ademhalingsoefeningen. Wie dit dagelijks doet zal op lange termijn merken dat het positieve effecten op het denkproces heeft.

– Mindfulness is goed voor het humeur.

Stressvolle situaties zijn vrijwel atijd slecht voor het humeur. Ons lontje wordt korter en we reageren te emotioneel op de kleinste dingen. Dit is te voorkomen met de juiste mindfulness training.

Een recent onderzoek onder militairen toonde aan dat na een aantal weken mediteren het humeur van de proefpersonen zienderogen was verbeterd. Ze waren alerter, konden beter nadenken en hadden hun emoties beter onder controle.

Als mindfulness een professionele soldaat kan helpen, kun je nagaan wat het voor jou kan doen!

– Mindfulness vergroot creativiteit.

Heb je moeite om goede ideeën te bedenken? Of kun je de ideeën die je hebt niet omzetten in werkbare concepten? Ook dan is mindfulness waarschijnlijk iets dat je uit de brand kan helpen. Aan de Universiteit van Leiden heeft men namelijk ontdekt dat meditatie-oefeningen het creatieve denkproces verbetert.

Heb je een gebrek aan ideeën? Dan kun je een meditatievorm kiezen die gericht is op vrije associatie. Als je problemen hebt met het ontwikkelen van goede concepten, dan is een meer gefocuste vorm van meditatie een betere keuze.

– Mindfulness verlicht lichamelijke klachten.

We kennen het allemaal wel: zeurderige pijntjes in verschillende delen van ons lichaam. De oorzaken zijn verschillend, maar wat we vaak vergeten is dat ze voor een groot deel psychisch kunnen zijn.

Er is een vergelijkende studie gedaan tussen personen die regelmatig mediteerden en personen die daar helemaal niet aan deden. En wat bleek? De groep die mediteerde had over het algemeen een hogere pijngrens en minder klachten. Alles wat ze hoefden te doen was dagelijks iets meer dan een uurtje te mediteren!

– Mindfulness helpt bij de concentratie.

Het grootste obstakel van ons brein is dat het nadenkt over ons denken, waardoor we vast komen te zitten in een spiraal van gedachten: ons hoofd slaat aan het malen. Mindfulness training kan deze spiraal doorbreken door je te laten concentreren op je houding en ademhaling.

Zo kun je je hoofd leegmaken en je focussen op kleine dingen en handelingen. Regelmatige meditatie verbetert je concentratievermogen doordat je gedachten minder snel afdwalen.

– Door mindfulness voel je je minder eenzaam.

Als je je minder eenzaam voelt ben je gelukkiger in het leven. Dat klinkt logisch, nietwaar? Door slechts een half uurtje per dag aan mindfulness-oefeningen te wijden kun je gevoelens van eenzaamheid effectief te lijf gaan. Train je brein om meer aandacht te besteden aan positieve gedachten, zodat er geen ruimte meer overblijft voor negativiteit!

– Mindfulness maakt je mentaal sterker.

Neurowetenschappers hebben de hersenen van een monnik die al ruim 30 jaar aan meditatie deed onderzocht. Wat ze vonden was heel opmerkelijk: de samenstelling van het onderzochte brein liet een sterkte zien waardoor de proefpersoon vergeleken met niet-mediterende mensen gelukkiger was en beter in staat om met tegenslagen om te gaan.

– Mindfulness laat je gezonder oud worden.

Mindfulness is een ideale manier om stress te verminderen. En wetenschappelijk onderzoek wijst nu op de mogelijkheid dat stressvermindering op de lange termijn de ontwikkeling van mentale ziekten kan vertragen.

Denk hierbij aan de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. Patienten die meededen aan een speciaal mindfulness-programma gingen aanzienlijk minder hard achteruit dan patienten die niet meededen.

Voorkomen of genezen is er niet bij, maar het lijkt er sterk op dat mindfulness een grote rol speelt in het vertragen van mentale aftakeling.

 

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Leeslijst: waar vind je de tijd om alles te lezen? • Strategisch Lui
Door

Leeslijst: waar vind je de tijd om alles te lezen? • Strategisch Lui

op 26 Jan 2021

[…] goede manier om dit te doen is heel bewust te zijn van wat je doet (sowieso een goede tip); wanneer je dan merkt dat je gewoon doelloos door social media aan het scrollen bent, stop je, en […]

Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

  • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
  • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
  • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht