Alles over teambuilding in Rotterdam
01 september 2019 

Alles over teambuilding in Rotterdam

Je bent vast op zoek bent naar een geschikte vorm van teambuilding voor jouw team of organisatie. Je weet misschien niet goed wat je moet kiezen. Er zijn zoveel opties dat je door de bomen het bos niet meer ziet! In dit artikel ga ik je zo goed mogelijk op weg helpen met een overzicht van alle mogelijkheden op het gebied van teambuilding in Rotterdam.

Waar we het over gaan hebben:

Laten we bij het begin beginnen. Je bent waarschijnlijk jouw zoektocht begonnen met de trefwoorden ‘teambuilding  Rotterdam’. En is teambuilding echt datgene waar je naar op zoek bent? Of zoek je eigenlijk naar een leuke activiteit, zoals een spel of oefening of een spannend bedrijfsuitje? Dat is een belangrijke vraag, want veel mensen denken dat teambuilding hetzelfde is als een dagactiviteit of een bedrijfsuitje. Dat is echter niet zo. Laten we dus eerst kort kijken naar de verschillen tussen teambuilding en een bedrijfsuitje.

Teambuilding versus het bedrijfsuitje


Vaak als je zoekt op ‘bedrijfsuitje’ of ‘teambuilding’ komen dezelfde resultaten naar voren. De twee hebben zo hun overeenkomsten, maar ze zijn niet hetzelfde. Het maakt wel degelijk uit met welke insteek je zoekt naar een teambuildingssessie of een bedrijfsuitje. Is dit voor jou niet interessant? Dan kun je doorscrollen naar het hoofdstuk over de activiteiten.

Mijn insziens zijn er vier belangrijke verschillen tussen teambuilding en het bedrijfsuitje:

1. Het doel

Een bedrijfsuitje draait vooral om vermaak. Het is een unieke beleving zie zorgt voor kortstondig plezier. Teambuilding heeft vaak een gecompliceerder doel. Zo wil een team bijvoorbeeld de onderlinge samenwerking verbeteren, meer sociale vaardigheden ontwikkelen of een betere sfeer op de afdeling creëren. Uiteraard betekent dit niet dat er tijdens een teambuildingsessie geen plezier kan of mag worden beleefd, zeker wel. Het is echter geen doel op zich.

2. De aanleiding

De aanleiding is verwant aan het doel. Een bedrijfsuitje is vaak bedoeld als een beloning voor het personeel, bijvoorbeeld omdat het team goed gepresteerd heeft, of om ze te bedanken aan het eind van een jaar voor hun inzet. De aanleiding om aan teambuilding te doen is het verlangen om specifieke dingen te verbeteren binnen een team.

3. WKR-regeling

Een praktisch administratief verschil: onder de WKR-regeling mag je een bedrijfsuitje plannen, maar omdat de doelen van teambuilding gericht zijn op groei en ontwikkeling, vallen deze activiteiten over het algemeen niet onder deze regeling.

4. De begeleiding

Teambuildingsactiviteiten zijn vanwege het ontwikkelen van nieuwe kennis, gedragspatronen en/of vaardigheden complexer van aard en vragen deskundige begeleiding. Dit in tegenstelling tot het bedrijfsuitje, dat door de nadruk op plezier en ontspanning veel vrijblijvender is en dus geen strakke begeleiding nodig heeft. Een teambuildingssessie is hierdoor vaak duurder dan een bedrijfsuitje. Bij teambuilding maak je gebruik van een breed ondersteunend netwerk bestaande uit coaches, fysieke trainers en psychologen. Tijdens een bedrijfsuitje is het voldoende als één iemand een oogje in het zeil houdt.

Teambuilding is maatwerk!

Welke voorwaarden zijn voor jou belangrijk bij teambuilding?

Als je op zoek bent naar teambuilding is er een aantal vragen die je eerst aan jezelf kunt stellen. Je kunt daarbij onderstaande vragenlijst gebruiken. Zo voorkom je dat je uren stuurloos aan het Googlen bent op zoek naar die ene perfect passende activiteit.

  1. Wat wil je bereiken met teambuilding?
  2. Hoeveel sessies denk jij dat er nodig zijn om deze doelen te bereiken?
  3. Wil je gebruik maken van een eigen locatie, of is reizen een optie? Zo ja, wat is de maximale reisafstand?
  4. Wil je een actieve teambuildingssessie waarbij gebruikt gemaakt wordt van creatieve of sportieve elementen, of wil je vooral in gesprek gaan?
  5. Wat is je maximale budget?
  6. Weet je al wanneer je zou kunnen beginnen?
  7. Heb je genoeg aan de teambuildingsactiviteiten op zich, of wil je ook tussendoor en erna nog begeleid worden?

Het is slim om deze punten op papier te zetten. Zodra je een bedrijf hebt gevonden dat teambuilding in Rotterdam voor jou kan organiseren, kun je met jouw antwoorden gemakkelijk zien of alles voldoet aan jouw wensen.

Teambuildingsactiviteiten rondom Rotterdam


Er is een heel divers aanbod aan teambuildingsactiviteiten in Rotterdam. Ik heb het hier specifiek over activiteiten, dus hieronder staan geen teambuildingssessies waarbij je op kantoor blijft en van daaruit gesprekken voert. Het volgende overzicht bestaat uit partijen die interactieve mogelijkheden aanbieden om aan teambuilding te doen. Lees ze eens door, er zit vast wel iets voor je bij.

Teambuilding & vertrouwen: Aikidocoaching en teambuilding

Aikido is geen vechtsport, maar een Oosterse krijgskunst. Aikido gaat over verbindingen, samenwerking en dienend leiderschap. Je leert op een ontspannen manier elkaar beter kennen, en op een diep niveau elkaar vertrouwen.

Wil je toch liever wel iets doen met een vechtsport? Kijk dan eens naar de boksworkshop van ByLizet.

Teambuilding & communicatie: DISC training

De manieren waarop je met elkaar communiceert heeft grote impact op de kwaliteit van onderlinge werkrelaties. DISC training is een manier om de communicatie binnen jouw team te verbeteren en maakt inzichtelijk hoe je eigenlijk met elkaar communiceert.

Teambuilding & effectief samenwerken:

Dit bureau voor ‘live communicatie’ richt zich op teambuilding en samenwerking door het aanbieden van diverse workshops, zoals superbrainstorm, boomwhacker en haka.

Teambuilding & de toekomst: Heisessie              

Lijkt een heisessie je een leuke manier om als team dichter tot elkaar te komen? Dan heb je een mooie begeleider in Patrick Schriel. Hij legt jullie alles uit over wat er bij een heisessie komt kijken.

Persoonlijke heisessie

ByLizet heeft ook een persoonlijke heisessie klaargespeeld. Daarbij stond niet het team centraal, maar het individu. Vaak zijn we binnen een team enorm druk met alle randvoorwaarden, met de individuele taken, met plannen, vergaderen, enzovoort. Je bent snel vergeten waar je het allemaal precies voor doet en wat je werkelijk wilt bereiken. Dan is een persoonlijke heisessie zeker een aanrader om even helemaal tot rust te komen en jezelf opnieuw te oriënteren.

Bovenstaande activiteiten richten zich echt op het langdurige effect van teambuilding. Laat je dus niet van de wijs brengen door alle Google resultaten die teambuilding voor de lange termijn en eenmalige activiteiten op één hoop gooien.

Hieronder volgt een kort overzicht van bedrijfsuitjes, voor het geval dat is waar je naar op zoek bent.

Bedrijfsuitjes in Rotterdam


Er zijn diverse partijen die voor jou leuke bedrijfsuitjes in en rondom Rotterdam kunnen organiseren. Ik heb hiervan een kleine selectie gemaakt, zodat je een idee kunt krijgen van wat er allemaal op de markt is. En nogmaals, het blijft belangrijk om voor jezelf te bepalen wat je liever hebt: een bedrijfsuitje of echte teambuilding.

The Activity Company

The Activity Company biedt een grote verscheidenheid aan bedrijfsuitjes aan in en rondom Rotterdam. Dus wil je met jouw team of organisatie er echt op uit gaan, neem dan een kijkje op hun website. Het aanbod bestaat onder andere uit Expeditie Robinson, sloepenracen, De Mol, escape rooms en nog veel meer.  Ook kun je hier voor teambuildingsactiviteiten kiezen, maar houd er rekening mee dat deze meer gericht zijn op plezier dan op diepgang.

Maasstad Events

Dit bedrijf verzorgt meer dan 140 verschillende uitjes aan in de stad, voor groepen variërend van vijf tot maar liefst 500 personen. Er zal dus zeker een activiteit bij staan die helemaal bij jouw team past. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben wel een mooie aanbieding.

Puur Rotterdam

Ook hier kun je een groot scala aan activiteiten vinden. Sport en spel, boottochten, eten en drinken, feesten: het maakt eigenlijk niet uit wat je zoekt, zij hebben het. Bijkomend pluspunt is dat de website heel erg gebruiksvriendelijk is.

Alles lach: Workshop lachen

Alles Lach: een originele teamactiviteit is het volgen van een workshop lachen. Om een werkdag door te komen moet er absoluut gelachen worden. Het is nooit goed als alles ontzettend serieus is en er geen ruimte is voor ontspanning. En lachen is gezond. Je kunt het boeken als workshop, een vergaderbreak, een lachtocht en zelfs als een echte fotoshoot.

Locaties in Rotterdam voor teambuilding, trainingen en coaching


Podium aan de Maas in Rotterdam

Dit markante pand is door Gerrit Rietveld ontworpen en is te vinden het prachtige Rotterdam. Het ligt langs de Maasboulevard en biedt een prachtig uitzicht over de stad. Er zijn diverse zalen beschikbaar waar kleinschalige teambuildingsessies plaatsvinden, maar waar ook grote congressen mogelijk zijn.

The Machinist

Ook dit is een echte Rotterdamse locatie: een historisch pand in Delfshaven. Je kunt er diverse zalen huren, geschikt voor vergaderingen, trainingen en borrels. Een absolute aanrader!

Eaulounge

Mooie plekken in Rotterdam om een teamtraining te organiseren zijn er werkelijk in overvloed. Dit is er weer zo een. Heerlijk aan het water waar je zicht hebt op de Willemsbrug aan de ene kant en op de Erasmusbrug aan de andere. Ideaal om in een relaxte omgeving aan teambuilding te doen.

Verhalenhuis Katendrecht

Tot slot een eigengereide en unieke locatie in Rotterdam. Je kunt er een zaal huren, maar ook genieten van tentoonstellingen, luistervoorstellingen en een duik nemen in de geschiedenis van dit verhalenhuis.

Teambuilding: een continue proces

Teambuilding is een proces waarvan leidinggevenden en medewerkers weten dat er elke dag in geïnvesteerd moet worden. Het is niet zo dat als je simpelweg een teambuildingssessie boekt binnen een dag alle gewenste resultaten worden behaald. Daar ben je na het lezen van dit artikel wel achtergekomen. Dat neemt niet weg dat het heel fijn is als je een team hebt dat helemaal goed functioneert en er geen chronische problemen opgelost hoeven te worden. Het is belangrijk om te beseffen dat als je investeert in teambuilding, je dit niet eenmalig doet om vervolgens niets meer met de resultaten te doen. Daar bouw je als team geen onderling vertrouwen mee op. Wees proactief in het doorvoeren van veranderingen op de werkvloer en wees niet bang om problemen stevig aan te pakken.

Teambuilding is een continue proces, geen eenmalige activiteit!

Het kan zijn dat als je jouw team wilt opgeven voor een aantal teambuildingsessies, je al een globaal idee hebt van wat er niet helemaal goed zit. Misschien hebben jullie te weinig motivatie, heerst er een gebrek aan vertrouwen, is de angst voor confrontaties te groot of wordt er teveel geroddeld. Het is goed om van tevoren de vinger op de zere plek te kunnen leggen om daar gericht mee aan de slag te kunnen in de teambuilding. Vervolgens kunnen de resultaten ervan in de praktijk worden gebracht op de werkvloer.

Aandacht + Actie = Resultaat

Eenmalige aandacht gevolgd door eenmalige actie betekent eenmalig resultaat. Maar als je constant aandacht blijft schenken aan het functioneren van een team, zullen de acties en resultaten zich opstapelen.

Teambuilding met inhoud: ByLizet


Lizet Bakker biedt teambuilding op maat. Ze is communicatiedeskundige, weerbaarheidstrainer, lichaamsgericht coach en een expert op het gebied van sociale interactie en het menselijk gevoelsleven. En een team draait altijd om mensen!

Alleen door te doen en zelf dingen te ervaren kun je op een eerlijke manier naar je eigen gedrag kijken. Je houdt jezelf een spiegel voor en ziet met je eigen ogen wat voor effect jouw woorden en acties op een ander hebben.

Je kunt kiezen voor een workshop van drie uur, of voor een 3-daagse training. Het gaat er altijd om dat de teamleden dichterbij elkaar komen, zich uit durven te spreken, vertrouwen in elkaar hebben en kunnen samenwerken. Tijdens de workshop of training ga je op een speelse manier de diepte in.

ByLizet gebruikt bewegen, boksen en bewustwordingsoefeningen om jouw team naar een hoger niveau te tillen, waarbij iedere werknemer zijn of haar plek kan vinden en onder ideale omstandigheden het maximale uit zichzelf kan halen!

Ben je nieuwsgierig naar wat ByLizet te bieden heeft? Stuur een bericht naar mail@bylizet.nl en ik neem zo spoedig mogelijk contact op. ByLizet heeft een eigen locatie in Rotterdam op het Marconiplein. Deze ruimte biedt een mooi uitzicht over de stad en is toegankelijk voor groepen tot maximaal 12 personen.

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

  • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
  • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
  • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht