Authentiek zijn en authentiek leven: hoe doe je dat?

Authentiek zijn en authentiek leven: hoe doe je dat?

Wil je echt leven vanuit jezelf? Met alle obstakels en uitdagingen die erbij horen? Met alle aangename verrassingen? Niemand geeft je een blauwdruk van je leven. Niemand garandeert dat het makkelijk gaat zijn. Op school leer je niet wie je werkelijk bent, hoe je jezelf kunt zijn. Je doet kennis op en leert je aan bepaalde regels te houden, maar dat is niet hetzelfde.

Wil jij echt vol en authentiek in het leven staan? Of verdoof jij jezelf liever met alcohol, met werk en continue afleiding?

Jouw authentieke leven

Je krijgt nul garanties in het leven, behalve dat je altijd met jezelf opgescheept zit. Je hebt het met jouw lichaam, geest en ziel te doen in de tijd die je op aarde doorbrengt. Het leven kan van alles in petto hebben, maar wat precies, dat blijft een verrassing. De keuze is aan jou of je het roer stevig in handen neemt, of dat je liever heen en weer wordt geslingerd tussen de dingen die anderen voor jou bepalen.

Echt leven, durven voelen en zeggen wat je vindt en vervolgens in actie komen, is voor velen een kunst op zich. Authentiek zijn is niet altijd gemakkelijk in deze samenleving.

Stel je voor: je hebt al jarenlang een baan die je geen voldoening meer geeft, een relatie waarbij je partner continu op de rem trapt en je bent verslaafd aan  social media. Echte beslissingen neem je niet, je piekert er alleen over. Wat wil je? Wat voel je echt? Je hebt misschien slapeloze nachten omdat je hersenen geen rust meer hebben.

Je hebt maar één leven. Er is maar een persoon als jij. Authentiek, dat ben je al!

Maar hoe kun je ook op die manier gaan leven?

Natuurlijk is de realiteit niet zo zwart-wit als hierboven beschreven. Het is nooit een simpele kwestie van òf echt leven òf onecht leven. Toch zie ik veel mensen in mijn omgeving en in mijn coachpraktijk in Rotterdam, die niet meer echt leven. Ze zijn verworden tot een verwachting. Van de maatschappij, van zichzelf, van familie en vrienden. Ze bestaan, maar hun levens sprankelen niet meer. En dat is zonde.

Drie types die authentiek zijn lastig vinden

De kluis

Wie je werkelijk bent, heb je in een kluis opgeborgen.
Wat je werkelijk voelt, vindt of verlangt krijgen anderen nauwelijks te zien. Je bent een opkropper. Een bewaarder. Een people pleaser.

En dat is niet voor niets. Ooit hebben ze geleerd zichzelf van de wereld af te schermen, omdat ze te vaak werden afgekeurd. Door hun ouders. Door klasgenoten. Door familie.

Aan de  buitenkant is de kluis vrijwel normaal. Kluizen zijn ontzettend sociaal en hun aandacht volledig richten op een ander. Maar van binnen voelen ze zich heel anders.

De kluis die ze voor zichzelf hebben gebouwd is niet authentiek. Ze zouden niets liever willen dan hun echte gevoelens ontsluiten, maar ze weten vaak gewoon niet hoe. In de kluis is alles in ieder geval veilig. Maar iemand die nooit iets van zichzelf deelt, kan nooit dichtbij komen.

Het is zelfs zo dat veel opkroppers niet meer weten hoe ze authentiek kunnen zijn. Alles is zo ver weggestopt dat ze het contact met zichzelf zijn kwijtgeraakt. Ze zijn te veel bezig geweest met ‘normaal’ doen, erbij horen en voor anderen te zorgen.

Het vuurwerk

Een paar keer per jaar laat je zien wie je werkelijk bent.

Je bent volledig authentiek. Je laat jouw kleuren alle kanten opschieten en dat voelt fantastisch. Het knalt alle kanten op, maar dan komt er ineens een negatieve opmerking, een negatieve gedachte. En dan kruip je meteen weer in je schulp.

Je gaat bijvoorbeeld op een verjaardag helemaal los, maar krijgt de volgende dag commentaar op je kleding. Daar word je door geraakt. Je voelt je veroordeeld. Je voelt dat je er niet echt bij hoort.

Dus je trekt je terug.

Of op je werk heb je een fantastisch voorstel voor een nieuw project geschreven. Je presenteert het aan je leidinggevende, maar wuift het weg. Je voelt je in je hemd staan. En je weet zeker: op jouw ideeën hoeven ze niet meer te rekenen.

Totdat je het misschien toch weer een keer probeert, maar niet voordat je ervoor hebt gezorgd dat het aansluit op de verwachtingen van je baas. Met authentiek zijn heeft het weinig tot niets meer te maken.

De bowlingbal

Je bepaald niet je eigen richting, maar je wordt door een ander een bepaalde kant op gerold.

Je bent een bowlingbal. Je wordt helemaal gestuurd, bijvoorbeeld door je opvoeding, of door een dominante partner. Je voelt je daarom niet authentiek, want je hebt niet de touwtjes in handen.

Je laat je leiden door anderen. Niet in de zin dat je altijd andermans bevelen uitvoert, maar je bepaalt niet langer je eigen doelen in het leven. Het is helemaal aan een ander of je een strike gooit, of in de goot belandt.

De kluis, bowlingbal en vuurwerk voelen vaak niet alsof ze echt leven.

Ze voelen zich niet authentiek. Maar ze willen wel graag weer in vol in het leven staan. Wat ik vooral zie bij deze drie types is dat ze hoogopgeleid zijn, de controle willen houden en hun buitenkant er perfect uit willen laten zien. Daarnaast denken ze dat ze al hun problemen zelf kunnen oplossen. Ze zijn immers slim en zelfstandig…?

Alleen de gewenste verandering komt maar niet.

Bij de drie types is het vaak zo dat ze niet meer in contact staan met wat ze werkelijk voelen, vinden en verlangen. Het is een soort afgestompt leven. De maatschappij, de media en andere mensen bepalen voor hen en spiegelen hen een realiteit voor die niet hetzelfde is als hun echte zelf.

Wat betekent authentiek zijn?

Authentiek zijn heeft verschillende elementen in zich. Dit zijn er enkele:

1. Zeggen wat je vindt en voelt
2. Beslissingen maken die bij jou passen
3. Jouw passies vinden
4. Naar je eigen innerlijke stem luisteren
5. Kwetsbaar durven zijn
6. Grenzen stellen

Authentiek zijn betekent dus dat je werkelijk contact maakt met je eigen gevoelens, en verlangens en deze durft te delen met anderen. Door vanuit je authenticiteit te delen ontstaat er echt verbinding met een ander.

Vaak zijn mensen bang voor afwijzing. Ze zijn bang dat ze er niet meer bij horen als ze zichzelf zijn, dat ze door de mand vallen, of niet meer aardig gevonden worden. Deze angst werkt verlammend en drukt het authentiek zijn weg.

Vijf Tips om authentiek te zijn

1. Kijk terug en spoel vooruit

Het verleden maakt je tot wie je nu bent; dat geldt voor iedereen. Kijk terug op je verleden en ontdek wie en wat jou als uniek persoon heeft gevormd. Dat kan je opvoeding zijn, goede vrienden die je had op school, of zelfs een enkele opmerking die je een keer hebt gekregen en je hele leven veranderde.

Realiseer je goed dat jij niet je verleden bent. Je evolueert als mens en bent in staat om constant persoonlijke beslissingen te maken. De jaren die achter je liggen, kunnen je wel helpen jezelf beter te leren kennen en laten zien hoe jij in het heden je keuzes maakt.

Je mag voelen wat je hebt gemist.

Een aantal vragen die jij jezelf kunt stellen:
 - In welke situaties mocht je je niet authentiek voelen?
 - Bij welke mensen vond je het lastig om jezelf te zijn?
 - Welke emoties heb je geleerd te onderdrukken?

 - In welke situaties kon je echt jezelf zijn?
 - Bij welke mensen kon je authentiek zijn?
 - Voor welke emoties heb je je nooit geschaamd?

Voorbeeld: Coaching ByLizet in Rotterdam
"Tijdens een coachsessie met een klant legden we samen zijn verleden onder de loep. We liepen alle gebeurtenissen langs die indruk op hem hadden gemaakt en ineens zag hij een rode draad in zijn leven. Hij had veel obstakels overwonnen. Hij had op relatief latere leeftijd leren lezen, had moeite met taalvaardigheid en was een beetje een dikkertje, waar hij af en toe mee werd gepest. Ook herinnerde hij zich dat zijn moeder eigenlijk niet echt in hem geloofde en liever had dat hij een stapje terug deed in de vorm van een lagere opleiding.

Door dit alles op een rijtje te zetten werd het hem duidelijk waarom hij nu de ambitie had om andere mensen te helpen met hun opleiding en persoonlijke groei. Dit was namelijk iets wat hij zelf had gemist in zijn jeugd. Nu zag hij dat zijn ambities werden gevoed vanuit een interne motivatie, een dieper verlangen, en dat voelde in één klap een stuk beter.

Tegelijkertijd voelde hij ook de pijn die hij als kind had omdat eigenlijk niemand in hem geloofde. Hij moest alles altijd zelf doen en dat maakte hem hard naar zichzelf toe. Dit was een confronterend besef. Maar ook deze negatieve emotie mocht er op dat moment zijn.

Probeer dus stil te staan bij het verleden. Laat de inzichten komen. Door jezelf pijn en vreugde te laten voelen wordt het gemakkelijker om weer door te gaan."

2. Maak verbinding  met je gevoelens

Emoties zijn altijd authentiek. 

Maar de meeste mensen zijn bang voor hun eigen emoties. Ze zijn bang om ze te uiten en zo te laten zien wat ze echt vinden. Ieder mens heeft uiteraard emoties en gevoelens, dat maakt ons juist mens. Maar in onze moderne samenleving worden emoties en gevoelens liever weggedrukt. Het is ‘beter’ om kalm en rationeel om te gaan met verandering en altijd perfect doordachte beslissingen te nemen. Dat verhoogt namelijk je aanzien.

Maar je blijft een mens van vlees en bloed met emoties. Dat is misschien wel het meest fascinerende aan ons. We kunnen verlegen zijn, bang, verdrietig, gefrustreerd. Maar ook euforisch en gelukkig. Het maakt niet uit wat je voelt: laat jezelf zien. Wees kwetsbaar. Wees authentiek.

Dit doe je niet door je helemaal te begraven in activiteiten. In contact komen met jezelf en met je emoties betekent dat je de tijd moet nemen voor jezelf.

3. Heb plezier en passie voor jezelf

Op een dag wordt het leven serieus. Je krijgt veel verantwoordelijkheden. Werkdagen zijn volgepland en je probeert alle ballen in de lucht te houden. Je baan is veeleisend en je gezin wil ook aandacht. Door alle hectiek kom je steeds minder aan jezelf toe.

Tijd is het waardevolste dat je hebt in het leven. Daarom mag je tijd vrijmaken voor jezelf. Tijd om tot rust te komen. Tijd om te genieten.

De maatschappij, de mensen om je heen, je werk: ze eisen allemaal jouw tijd op. En tijd is eindig, het komt niet meer terug. Je moet er dus voor zorgen dat jij degene bent die bepaalt waar je je jouw kostbare tijd aan besteedt.

Tijd maken voor jezelf, plezier maken en passie hebben voor wie je bent, dat geeft je echte levensvreugde. Ga daarvoor. Stop met people pleasen!

4. Ontwikkel een dagelijkse gewoonte

Authentiek zijn draait vaak om de kleine dingen in het leven. Zeggen wat je vindt tegen een collega, laten weten dat je niet lekker in je vel zit, een dansje doen als je blij bent met een nieuwe opdracht die je binnen hebt gehaald, een strandwandeling maken omdat je er behoefte aan hebt, of een paar uur weg zijn van huis omdat je rust om je heen wilt. Dit zijn kleine dingen, maar ze kunnen lastig zijn.

Maak er een dagelijkse gewoonte van om elke dag één keer iets te doen, of te zeggen wat je werkelijk wilt. Dit kun je makkelijker maken voor jezelf door elke ochtend iets op te schrijven.

Heb je een partner? Neem dan een vast moment van de dag waarop je vijf minuten de tijd voor elkaar neemt om te vertellen wat je echt voelt en vindt. Als je geen relatie hebt, maar het wel fijn vindt om iets dergelijks samen met iemand te doen, kun je ook een familielid of goede vriend vragen.

5. Plaats eigen kernwaarden boven externe verwachtingen

Word jij gedreven door je eigen kernwaarden, of laat je je vooral leiden door externe verwachtingen of status? Authentiek zijn betekent dat je je eigen kernwaarden voorop stelt.

Als je niet goed weet wat je kernwaarden precies zijn, kun je deze gemakkelijk ontdekken. In dit artikel https://bylizet.nl/persoonlijke-kernwaarden/ lees je hoe je in zeven stappen je eigen kernwaarden kunt vinden.

Oefening kernwaarden

Een super effectieve oefening om jouw eigen kernwaarden te achterhalen.
 - Maak je hoofd leeg
 - Maak een lijst van 50 kernwaarden die je aanspreken
 - Streep vervolgens 40 kernwaarden door
 - Laat de lijst een dag liggen
 - Schrap nog eens twee waarden
 - Laat de lijst weer een dag liggen
 - Schrap weer twee waarden

Doe dit totdat er nog vier kernwaarden overblijven. Maak tot slot voor elke overgebleven waarde een zin waarin je deze voor jezelf beschrijft. Voorbeeld: “Integriteit betekent voor mij eerlijk en oprecht leven naar mezelf en anderen toe.”

Doe deze oefening met plezier Het gaat immers om jou en wat jij belangrijk vindt in het leven.

Hoe ga je om met externe verwachtingen

Wat de externe verwachtingen betreft, is het goed om eens over de volgende vragen na te denken:
 - Vanuit wie of wat voel ik druk om te presteren?
 - Wat is belangrijker voor mij; status of authenticiteit?
 - Wat is belangrijker voor mij: geld of authenticiteit?
 - Wat is belangrijker voor mij: authenticiteit of erbij horen?

Het gaat om zelfontdekking, er zijn geen goede of foute antwoorden. Wees eerlijk tegenover jezelf.

Heel veel plezier met het ontdekken van jouw authentieke zelf! Heb je na het lezen het gevoel dat je extra hulp kunt gebruiken, omdat je echt niet weet hoe je je werkelijke gevoelens kunt uiten?

Herken jij jezelf in het type kluis, vuurwerk of bowlingbal?

Neem gerust contact met me op, dan kijken we samen of ByLizet iets voor jou kan betekenen.

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

  • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
  • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
  • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht