Bestaat ‘de beste lifecoach van Nederland’...?
02 november 2022 

Bestaat ‘de beste lifecoach van Nederland’...?

Ruim 75.000 coaches en meer dan 30.000 psychologen, psychotherapeuten en psychiaters zijn er in Nederland. En ze zijn allemaal keihard nodig. Meer dan 70% van de Nederlanders krijgt namelijk vroeg of laat te maken met fysieke, mentale of emotionele problemen.

Ook managers, ondernemers en directeuren komen voor fysieke, mentale en emotionele uitdagingen te staan. Dan is de grote vraag welke soort begeleider het beste bij jou past. Heb je het meeste baat bij een lifecoach, een psycholoog of een psychiater? En met welke methode helpt jou het best van je probleem af?

Ik run al meer dan zeven jaar een coachpraktijk voor professionals. Ook heb ik zelf diverse coaches en psychologen ingeschakeld. Regelmatig vragen mensen mij wat de beste methodiek is. En of ik hen in een paar sessies van een of ander probleem af kan helpen.

Het liefste zeg ik natuurlijk: “ik ben de beste coach en heb je in minder dan vier sessies geholpen!” De realiteit is echter complexer dan dat.

Ben ik de beste coach? Het is niet aan mij om daar antwoord op te geven.

Bestaat er überhaupt iets als ‘de beste lifecoach’?

#NEE
Ik geloof er niets van. Er is niet één beste.

Wat me wel opvalt is dat sommige coaches gouden bergen beloven.

In acht sessies ben je blijvend verlost van je angststoornis. Of: in no-time kun je alle conflicten moeiteloos oplossen. Of: dankzij de laatste trend met EMDR verwerk je al je jeugdtrauma’s.

Geloof je dat?
Nee, toch..?!

Ik geloof niet in kant-en-klare oplossingen. Er is geen ‘one size fits all’ methode. Het gaat niet puur  om het delen van informatie, tips en oplossingen. Het gaat om mensen.

Om een goede coach of therapeut te vinden is het belangrijk om te beseffen wie deze coaches of therapeuten zijn.

Het is heel simpel: het zijn mensen van vlees en bloed, net als jij en ik. Ze hebben verlangens en dromen, maar ook pijn en problemen.

Op een bepaald moment in hun leven voelen ze de innerlijke behoefte om anderen te helpen. Ze volgen een opleiding van een aantal jaar, soms zelfs een paar dagen. Zo leren ze vragen stellen, luisteren en doorvragen. Al lerende ontdekken ze wie ze zelf zijn.

En ze ontdekken hoe ze hun eigen leven op orde krijgen.
Dit is belangrijk, omdat ze anders nooit anderen goed kunnen helpen.

De een noemt zich een life coach, de ander alternatief genezer. Sommigen profileren zich als no-nonsense, anderen als spirituele helers. Het zijn allemaal een prachtige labels voor mensen die willen helpen. Ze doen wat het dichtst bij hun kunnen en/of hun hart ligt, of dat nu cognitieve gedragstherapie, danstherapie, haptonomie, hypnotherapie, of bokscoaching is.

Coaches zijn (als het goed is) allemaal professioneel opgeleid. Zijn ze allemaal even goed?

Nee, dat geloof ik eerlijk gezegd ook niet.

De een is een natuurtalent en de ander niet.
Sommigen moeten hard leren.

Voorbeeld: Johan Cruijff. Hij was hèt voetbaltalent van Nederland. Hij trainde vanaf z'n zesde al met Ajax mee. Hij speelde in een groot team, waarvan jij nu nog waarschijnlijk maar weinig andere namen zal kunnen herinneren.

Als je niet kan winnen, moet je zorgen dat je niet verliest.
 
- Johan Cruijff

Cruijff was een Talent met hoofdletter ‘T’. Hij werd ermee geboren. Talent zit in je en wordt versterkt door een goede opleiding.

Dit geldt ook voor coaches. Er zijn natuurtalenten die gevoed worden door hun opleiding. Degenen zonder talent werken vaak harder om goede resultaten te kunnen leveren.

Globaal genomen zie ik twee types coaches en therapeuten.

1. Het natuurtalent. Bij die persoon zit in het coachen in de genen. Ze zijn vaak onbewust heel bekwaam en worden door scholing bewust gemaakt van hun gaven.

2. De leerling. Deze mensen worden zonder talent geboren en zijn dus niet allemaal geschikt als coach. Maar een aantal van hen kan wel talent ontwikkelen met de juiste opleiding.

Let op:

De bekendste psycholoog is niet automatisch de beste voor jou.
De coach met de mooiste website is niet automatisch de beste begeleider.
De therapeut met de nieuwste methodiek helpt jou niet automatisch het snelst.

Dit alles maakt het verdomde ingewikkeld. Dat heb ik als coach en als gecoachte ervaren.

Natuurlijk wil jij een coach die je verder helpt. We zoeken allemaal dat natuurtalent, toch?

Hoe meer ik coach en hoe meer coaching ik ontvang, hoe meer ik de nuances ervan zie.

Mijn ervaringen met (life) coaching en diverse methodes.

Het was vaak iets kleins op het juiste moment. Een woord, een zin, een aanraking, een liefdevolle blik, het geduld, de juiste vraag. Dat waren tekenen van liefde, betrokkenheid en echte aandacht.

Het waren de mensen achter de professionele coaches die me verder hielpen. Zij hadden mij door en durfden mij liefdevol met mezelf te confronteren.

De beste coaches waren degenen die verder keken dan de rigide stappenplannen. Zij durfden van de geijkte paden af te stappen. Vanuit hun eigen hart stelden ze de ‘juiste’ vragen, die opmerkelijk genoeg tot mijn ziel en mijn kern doordrongen. En dat zonder dat ik me veroordeeld voelde.

Toch ging het ook wel eens mis in een coachtraject.
Dat is pijnlijk.
Dat voelt eenzaam.

Dan was de klik er niet. Sommige coaches hadden veel aannames.
Ze drongen niet door tot wat er in mijn binnenste gebeurde.
En ik kreeg hapklare adviezen opgediend.

Het hielp mij helaas niet verder.

Niet op dat moment.
Niet bij die persoon.

Maar ik heb er wel van geleerd.

Ik geloof niet in zoiets als ‘de beste coach’.

Ik geloof in natuurtalenten. En iedereen met talent is wat mij betreft de beste.

Er is nooit één beste in iets. Er zijn altijd meerdere talenten op elk gebied.

Aan jou de taak deze te vinden.

Hoe je ze herkent? Praat met ze en vraag jezelf:
- word ik geraakt?
- word ik geprikkeld, zonder dat ik in een hoek wordt gedrukt?
- voel ik me veilig?
- voel ik me gehoord?
- krijg ik algemeen advies, of voelt het als persoonlijke waarheid?

Als je deze vragen positief kunt beantwoorden, vraag jezelf dan af:
Doet de methodiek er eigenlijk wel toe?

Op die vraag kom ik in een volgend artikel terug.

Weet je nu hoe je de beste coach kunt vinden?
Hopelijk heb je wat aan het bovenstaande.

Voor mijzelf resten de vragen:

Ben ik een goede life coach? Ben ik een natuurtalent?

Ik hoop (en denk) het. Maar bovenal ben ik mens.

Ik luister altijd met liefde.
Ik verbind met mijn hart.
En ik kijk buiten de vaste kaders.

Ik maak fouten.
Ik zeg soms gekke dingen.

Ik ben een coach.
Of hoe ik mezelf soms noem: Jouw sidekick.

Als jouw sidekick loop ik een tijdje mee in je leven, liefdevol en met aandacht voor jou. Jij leidt het proces en ik ben degene die jouw (hopelijk) op het juiste pad houdt.

Wat mijn label ook mag zijn,  ik ben Lizet.

En ik ben nieuwsgierig naar jou.  Wie ben jij?  Wat houdt jou bezig?  Stuur me gerust een mail.

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

  • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
  • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
  • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht