De beste tips om jouw persoonlijke ontwikkeling een boost te geven

De beste tips om jouw persoonlijke ontwikkeling een boost te geven

Persoonlijke ontwikkeling gebeurt elke dag weer. De een is er bewust mee bezig en de ander doet het onbewust. Ieder mens ontwikkelt. Zo kun je een vriend van vroeger tegenkomen en merken dat jullie totaal geen klik of raakvlakken meer hebben.

Er zijn vele manieren, gebieden en methodes om jezelf te ontwikkelen. Het allerbelangrijkste is weten waarin jij jezelf wilt ontwikkelen. We hebben voor jou de belangrijkste tips voor persoonlijke ontwikkeling op een rijtje gezet. De informatie uit dit artikel stelt je in staat om zelf aan de slag te gaan met bijvoorbeeld het ontwikkelen van jouw leiderschapskwaliteiten, het verhogen van je zelfbewustzijn en het aanscherpen van je sociale vaardigheden. Dus tijd om hier meer over te weten te komen!

Wat is persoonlijke ontwikkeling?

Goed, laten we maar eens beginnen bij het begin. Wat is persoonlijke ontwikkeling precies? Hoe moeilijk is het om door het leven te gaan als je heel wat obstakels voor je ziet? Dit is voor iedereen lastig, iedereen heeft zo zijn of haar eigen obstakels.

Persoonlijke ontwikkeling is een manier om deze obstakels te doorbreken en om de weg vrij te maken. Hierdoor kun je makkelijker door je leven gaan. Persoonlijke ontwikkeling is echter niet alleen een manier om problemen in je leven op te lossen. Het is ook een manier om te groeien als persoon. Het is je weg naar een beter of gelukkiger leven, om een authentiekere versie van jezelf te worden.

Door middel van persoonlijke ontwikkeling ga jij sterker in je schoenen staan en met meer zelfvertrouwen door het leven. Het belangrijkste is om actie te ondernemen. De eerste stap is vaak het lastigste, maar als je deze eenmaal hebt gezet wordt het steeds makkelijker. Voor je het weet ben ook jij onderweg om jezelf volledig te ontdekken middels persoonlijke ontwikkeling.

Alle tips voor persoonlijke ontwikkeling op een rijtje

Nu je weet wat persoonlijke ontwikkeling precies is, is het tijd om een aantal tips op een rij te zetten. Het voornaamste is dat jij met meer zelfvertrouwen door het leven gaat, jij je vrijer voelt en sterker in je schoenen komt te staan.

 • Accepteer dat het fout kan gaan

Het is misschien een inkoppertje, maar je gaat echt een keer falen. Je gaat zelfs heel vaak falen. Falen is echter helemaal oké. Falen mag je omarmen. Als je buiten je comfortzone komt, groei je namelijk als persoon. Het is niet meer dan normaal dat je faalt. Het is belangrijk dat je weet dat falen niet slecht is. Wees bereid om nieuwe dingen te proberen. En als je faalt neem dan de tijd om een stap terug te doen. Denk na over de reden dat je hebt gefaald, wees lief voor jezelf en probeer het gewoon een keer opnieuw.

 • Omarm veranderingen in je leven

Niets in het leven is er voor altijd. De dingen om ons heen veranderen met de minuut.  We verouderen elke dag en elke dag is er weer een klein stukje van het jaar voorbij. Het maakt deel uit van het leven. Hoe eerder je deze veranderingen kunt accepteren, hoe eerder je kunt groeien in het leven. Dit is een must als je ergens wilt komen in het leven, maar ook een must om in het nu te leven.

 • Wees tevreden met het verleden

In dezelfde lijn als het accepteren van veranderingen in je leven mag je ook leren om tevreden te zijn met je verleden. Er is helemaal niets wat je kunt doen om het verleden te veranderen. Het maakt deel uit van je eigen geschiedenis. Het enige wat je kunt doen is leren van de ervaring en doorgaan in het leven. Hoe rot jouw jeugd of jongvolwassen/volwassen ook is geweest, probeer het los te laten. Blijf er niet hangen in het verleden maar probeert om het te accepteren.

 • Creëer je eigen visie

Je gaat ‘doelloos’ door het leven gaan als je je niet weet wat je wilt in het leven. Dit is wat er met de meeste mensen gebeurt. Het is dan ook geen wonder dat de meeste mensen niet echt tevreden zijn, niet echt gelukkig zijn. Als je jezelf wilt zijn en jouw dromen wilt volgen, dan heb jij een eigen visie nodig. Hoe duidelijker jouw visie, hoe makkelijker om jouw doelen te behalen.

 • Weet wat je doelen zijn

Heb je al een doel voor op de korte termijn? Als je dat niet hebt, mag je hier mee aan de slag gaan. Deze doelen zijn gebaseerd op de visie die je voor je hebt (zie de vorige tip). Stel voor jezelf een korte termijn doel, dat binnen 1 tot 2 maanden te realiseren is. Je motivatie ontstaat vaak pas als je een droomdoel hebt waar jij heel graag naar toe wilt werken. Het doel mag wel realistisch en haalbaar zijn.

 • Investeer in jezelf

Dit is echt een aanrader uit dit lijstje met tips voor persoonlijke ontwikkeling. Het maakt niet uit of je een diploma hebt behaald of dat je helemaal geen opleiding volgt. Het universum is eerlijk en het beloont mensen die in zichzelf investeren.

Hoeveel boeken over persoonlijke ontwikkeling heb je gelezen, nadat je jouw opleiding hebt afgerond? Hoeveel seminars heb je bijgewoond? Investeer in jezelf! Jij bent de belangrijkste. Lees minstens 2 boeken per maand. Ga naar seminars of workshops. Of nog beter, zorg voor een coach of mentor waar je van kan leren.

 • Doe het stap voor stap

Stapje voor stapje. Dat is precies hoe jij ook hebt leren lopen. Een hele hoop kleine babystapjes is beter dan een stap die je niet afmaakt. Het is soms makkelijk om naar het grote plaatje te kijken en om helemaal overweldigd te worden, maar rome werd ook niet in 1 dag gebouwd.

Heb geduld met jezelf en jouw omgeving.

 • Wees niet bang om beslissingen te nemen

Ben jij iemand die snel beslissingen kan nemen? Succesvolle mensen zijn goed in het nemen van beslissingen. Ze lijken altijd in staat te zijn om de juiste beslissing te nemen en ze hebben vertrouwen dat het goed komt.

Beslissingen nemen is een vaardigheid die je kunt trainen, voornamelijk door het veel te doen. Door zelf beslissingen te nemen is het steeds makkelijker om je eigen leven sturing te geven. Houd vast aan je beslissing. Je kunt klein beginnen met bijvoorbeeld; wat eet ik, wat ga ik het weekend doen, wie bel ik vandaag op etc. Houd je vast aan deze beslissingen en voel hoe fijn dit is!

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

 • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
 • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
 • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht