De stappenteller

Het is heel simpel: met een stappenteller houd je bij hoeveel stappen je per dag zet. Op deze manier kun je makkelijk nagaan of je genoeg of juist te weinig beweegt. Een gezonde levensstijl betekent dat je minimaal 10.000 stappen per dag zet. Beweeg je minder, dan ben je licht lichamelijk actief. Beweeg je meer, dan ben je een echte wandelfanaat. Of je hebt een baan waar je veel mag lopen 😉

Maar wat kan een stappenteller precies voor jou betekenen? Afgelopen maand sprak ik met een vriendin over de lopen klein meisjestappenteller die ik op mijn telefoon had geïnstalleerd om te zien hoeveel ik zelf eigenlijk beweeg. Mij geeft dit motivatie. Aan het eind van elke dag check ik of ik genoeg stappen heb gezet. Als dit ver onder het gemiddelde zit kan ik in de avond bedenken om een extra lang rondje met de hond te gaan lopen. Mijn vriendin installeerde dezelfde app en kwam er zodoende achter dat ze eigenlijk veel te weinig liep. In plaats van nu alles met de auto of de fiets te doen loopt ze meer.

Een stappenteller geeft je dus inzicht in jouw bewegingsniveau zodat je gepaste actie kunt ondernemen. En je kunt elke dag opnieuw beginnen! Alleen is maar alleen, dus je kunt er ook voor kiezen om het samen met je collega’s, familie of vrienden te doen. Houd bijvoorbeeld een week je stappen bij om vervolgens met elkaar de uitdaging aan te gaan na een maand 15% meer te bewegen. Of verzin met elkaar iets leuks om elkaar scherp en in beweging te houden!

thuiswerkenZoals neuropsycholoog Erik Scherder pas zei: Als je het echt heel gezond wilt doen, is de maximale zittijd vier tot vijf uur per dag. En dan moet je het echt afwisselen.”

Dus let alsjeblieft op als je een kantoorbaan hebt en eigenlijk niet van je bureaustoel hoeft te komen!

Wat voor stappentellers zijn er eigenlijk op de markt? Eigenlijk is er voor elk wat wils!

  1. De app voor op je telefoon:

app stappentellerIn de Google Play Store of Apple Store (of andere online app winkels) zijn vele variaties op de stappenteller. Sommige apps hebben heel uitgebreide functies zoals calorieverbranding, afgelegde afstand, gemiddelde snelheid en in te stellen doelen. Zoek een app uit die goed wordt gewaardeerd en installeer deze.
Voordeel: gratis!
Nadeel: je moet altijd je telefoon bij je hebben en kan een dergelijke app kan veel van de batterij vergen.

  1. Een apparaatje dat je aan je broek klikt of aan je schoen zet:stappenteller

De meest eenvoudige versie is een stappenteller die je aan je broek of schoen bevestigt en die aan het eind van de dag precies aangeeft hoeveel stappen je hebt gezet.
Voordeel: nauwkeurig.
Nadeel: bij dichte schoenen en jurken/rokken is het lastig te bevestigen.

  1. Een activity tracker:

    Deze armband is een uitgebreide variatie op de stappenteller. Het houdt niet alleen je stappen bij, maar meet activity trackerook je slaapritme, hartritme, het aantal verbrande calorieën en kan je waarschuwen als je bijvoorbeeld langer dan een uur hebt stilgezeten. Op deze manier kun je steeds meer inzicht krijgen in je gezondheid.

Voordeel: zeer uitgebreide functies.
Nadeel: stevig prijskaartje en niet altijd modieus.

Heb jij al een stappenteller in huis? Wat heeft het jou opgeleverd?

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

  • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
  • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
  • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht