Eerlijk nee zeggen duurt het langst
20 augustus 2020 

Eerlijk nee zeggen duurt het langst

Nee zeggen is het nieuwe ja!

Kies voor jezelf

Het is een eenvoudig woordje, die “nee” en toch is het voor velen onder ons moeilijk om te gebruiken. Diep vanbinnen voel je de behoefte om aardig gevonden te worden. Door toe te geven aan iets of iemand, wordt aan die behoefte voldaan.

Maar wat als ik jou vertel dat aardig gevonden worden niet  is wat je écht wil? Ga kijken naar wat JIJ wil, naar wat jouw échte behoeften en verlangens zijn. Het is die behoefte die er echt toe doet en die ervoor zorgt dat je jezelf niet overlaadt met allerlei taakjes. Ga op zoek naar die behoefte die ervoor zorgt dat jij je over de hele lijn goed blijft voelen en die aangeeft waar jouw grenzen zijn.

Door in te gaan op een uitnodiging waar je geen zin in hebt, geef je niet jouw grenzen aan. Integendeel, je gaat over jouw eigen grenzen en bent niet eerlijk tegenover jezelf en jouw eigen behoeften. Diep binnenin weet je hoe het gaat: “nee zeggen”, het kost alleen wat meer energie om het toe te passen.

Een harde nee

Wanneer je begint met “nee zeggen” kunnen andere mensen zich gekwetst voelen, omdat jij niet ingaat op hun uitnodiging.

Laten we een gedachte-experiment uitvoeren en bedenk wanneer jij je voor het laatst gekwetst voelde door iemand?
Misschien kwam het door een collega die jou niet wou ondersteunen bij een zware taak, door een vriendin die niet wou afspreken of door jouw zus die jouw app wel leest – twee blauwe vinkjes, weet je wel – maar niet beantwoordt.

Bedenk dat ook zij dit niet met slechte bedoelingen zullen doen. Iedereen voelt zich wel eens gekwetst, maar in quasi alle gevallen was er niet de intentie om de ander pijn te doen.

Iedereen is mens en de meesten mensen hebben de beste intenties met je.

Nee zeggen zonder je schuldig te voelen

Nee zeggen zonder een ander te kwetsen, is vrijwel onmogelijk. Er zal altijd wel eens iemand zijn die zich aangevallen voelt door jouw nee en dat is ok. Zowel jouw gevoelens als die van de ander mogen er zijn. Het is dan ook niet eenvoudig om jou dé tip te bezorgen om de ander niet te kwetsen. Jij bent immers niet die ander.

Luister naar jouw eigen gevoel en gedachten en ga op een liefdevolle manier in contact met de ander.

Jouw tijd en gevoel zijn zeer waardevol en het gaat er dan ook om dat je er spaarzaam en begripvol mee omgaat. Nee zeggen volgens wat je innerlijk voelt, is nooit fout.

Het gaat erom dat jij jezelf belangrijk genoeg vindt om nee te zeggen tegen een ander en ja tegen jezelf!

Wanneer jij je realiseert dat jij belangrijk genoeg bent, is de volgende stap om je niet schuldig te voelen wanneer je iets weigert. Natuurlijk zijn er momenten waarbij je aanvoelt dat de persoon voor jou écht in nood is en dat zijn dan de momenten waarop een “ja” voluit kan uitgesproken worden. Wanneer je nog eens nee zegt en je voelt dat schuldgevoel opkomen, bedenk dan hoeveel tijd jouw nee heeft vrijgemaakt voor de échte ja’s.

En bij die échte ja’s staat zelfzorg met stip op nummer één.

Je hoeft niet te liegen

Wanneer je nee zegt, krijg je spontaan het gevoel om een reden op te geven waarom je iets weigert. Dit is niet nodig… vaak leidt het tot meer argumenten van de tegenpartij zodat je uiteindelijk toch overstag gaat. Probeer in de plaats daarvan neutraal te antwoorden: “Ik kan helaas niet komen naar jouw feestje/vergadering/evenement, maar ik wens jou veel plezier/veel succes toe.” Ook excuses zijn niet nodig: je doet niets verkeerd door iets te weigeren in functie van jezelf en jouw eigen gevoelens.

Jouw vrije tijd is heilig!

Jij hebt waarschijnlijk een bepaalde expertise en tijdens gesprekken in jouw vrije tijd komt er een vraag op over het werk. Iemand die je net ontmoet hebt of vaag kent, vraagt je om ‘gratis’ advies. Je wil niet onbeleefd overkomen, maar je hebt ook geen zin om gratis advies te geven én om jouw vrije tijd op te offeren aan jouw werk. Ook hier is het perfect aanvaardbaar om jouw gevoelens te verwoorden: antwoord de persoon dat hij contact met jou kan opnemen tijdens de werkuren en dat je je momenteel in een privé situatie bevindt.

Nee leren zeggen, kost tijd

Neem het jezelf niet kwalijk wanneer je toch nog eens instemt op iets waar je eigenlijk geen zin in hebt: al doende leer je het wel. Keer naar binnen, kijk met liefde naar jezelf en neem je voor om de volgende keer wel nee te zeggen. Of daag jezelf uit en keer op jouw woorden terug en wees eerlijk.
Eerlijk zijn tegenover jezelf, tegenover jouw gevoelens en tegenover anderen zonder één van deze te kwetsen of te negeren, is niet makkelijk. Bedenk echter dat het wel noodzakelijk is om jouw grenzen te stellen. Enkel zo wordt een “nee” een “ja” aan jezelf!

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Barbara
Door

Barbara

op 25 Aug 2020

Hi Lizet! Ik hou van het "vervelende" gevoel van herkenbaarheid bij het lezen van dit artikel... dat is altijd een teken om ermee aan de slag te gaan. Dank je wel voor de inzichten!

Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

  • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
  • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
  • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht