Voel je je soms even alleen op de wereld? Troost je, je bent niet alleen. Iedereen voelt zich wel eens alleen en in de steek gelaten. Het spreekt voor zich dat je echter niet in uiterste mag vervallen. Jezelf moederziel alleen voelen kan immers uitmonden in zowel fysieke klachten als emotionele pijn en verdriet. Zelfs paniekaanvallen kunnen voorkomen door dit gevoel van eenzaamheid. Het goede nieuws? Je kunt het gevoel perfect aanpakken, al lukt het bij de ene reden al wat makkelijker dan bij de andere.
Mensen hebben elkaar nodig, we zijn groepsdiertjes die niet gemaakt zijn om alleen op de wereld te vertoeven.
Het zit in onze genen ingebakken en behoort tot ons DNA. Uiteraard heeft de ene mens wat meer nood aan gezelschap dan de andere, maar eenzaten functioneren vaak niet goed. De mens is van nature uit gemaakt om in groep te leven en te functioneren en dat staat los van rollenpatronen. We hebben anderen nodig om na te doen, om van te leren en om mee te converseren. Vroeger zelfs om simpelweg te overleven, als is dat in de huidige tijd minder van toepassing. Kortom, mensen hebben elkaar nodig en versterken elkaar. En daar sta je dan met het gevoel alleen te zijn en je eenzaamheid.
Redenen waarom je je alleen voelt?
Er kunnen tal van redenen zijn waarom je je even alleen voelt. Ze vallen meestal onder te delen in 3 grote groepen:
Emotionele eenzaamheid
je mist klankborden en persoonlijke banden. Dit kan voorvallen wanneer een relatie stopt of bij het overlijden van een dierbare. Nochtans vaak heb je vrienden genoeg, maar worden deze (tijdelijk) buitengesloten. Of misschien ben je wel een buitenbeentje die moeilijk aansluiting vindt bij anderen? Emotionele connecties met anderen zijn belangrijk. Jij kunt je perfect alleen voelen op een feestje?
Existentiële eenzaamheid
dit gevoel zit diep vanbinnen. Je loopt wat verloren in de wereld, stelt veel in vraag en voelt je alleen op de wereld. Dit is de zwaarste eenzaamheid om dragen en een pasklare oplossing is er niet voor. Toch kan je hier aan werken als is professionele hulp vaak nodig.
Sociale eenzaamheid
mis je snel andere mensen, dan kan dit ook op je systeem werken en een gevoel van eenzaamheid veroorzaken. Maak je niet makkelijk vrienden of ben je al wat ouder en in de loop der tijd vereenzaamd? Nieuwe mensen ontmoeten en contacten leggen is de boodschap.
Weet dat studies aantonen dat meer dan 80% van de mensen zich wel eens eenzaam voelen, uitzonderlijk is het dus niet.
Maar er zijn natuurlijk gradaties. Af en toe eens eenzaam zijn is trouwens helemaal niet slecht. Het geeft je soms ook de tijd om even tot rust te komen, wat dieper na te denken of de stress van je af te laten vallen. Heb je het lastiger met je eenzaamheid en ervaar je er problemen mee, dan is het tijd om dit aan te pakken.
9 geweldige tips om af te rekenen met je eenzaamheid
Heb je het gevoel dat je eenzaamheid het van je overneemt? Dat je het moeilijk hebt om te functioneren en steeds met dat knagende gevoel zit opgescheept? Probeer de onderstaande 9 tips een in de praktijk te brengen. Ze verzachten de eenzaamheid en geven je nieuwe perspectieven. We geven er 9 en delen ze netjes op in de 3 hoofdredenen.
Emotionele eenzaamheid
Tip 1 l Voorkom lege momenten
Het wegvallen van een geliefde zorgt vaak voor extra tijd. Laat de leegte niet aan je knagen, maar plan je dagen opnieuw in. Probeer wat leuks te doen. Spreek af met vrienden, volg een cursus of gelijk wat dat de gedachten kan verzetten.
Tip 2 l Wees zacht voor jezelf
Maak jezelf geen verwijten, maar wees zacht voor jezelf. Zelfzorg is nu de boodschap. Vrolijk jezelf op. Doe zaken die je leuk vindt en probeer er van te genieten.
Tip 3 l Maak je nuttig voor anderen
Knaagt de eenzaamheid, is je eigenwaarde tot een nulpunt gezakt? Ga belangeloos wat doen voor anderen. Het doet je op anderen focussen en verzet je gedachten. Bovendien krijg je er vaak waardering voor wat dan weer een positieve invloed heeft op je zelfbeeld.
Sociale eenzaamheid
Tip 4 l Zet die eerste stap
Staat je sociale leven op een bijzonder laag pitje? Tijd om de koe bij de horens te vatten en komaf te maken met die eenzaamheid. Deze eenzaamheid is het makkelijkst om aan te pakken. Sluit je aan bij een vereniging, neem een nieuwe hobby of zeg ja wanneer je wordt meegevraagd. Ongetwijfeld vind je ergens aansluiting.
Tip 5 l Ga digitaal
Ook sociale media hebben ook hun negatieve kanten, maar de drempel om in contact te komen is alvast wel een stevig stuk verlaagd. Gebruik Facebook, Instagram of andere apps om met andere in contact te komen en te blijven.
Tip 6 l Zet door
Je eerste uitje niet meteen een succes en geen nieuwe contacten kunnen leggen, laat staan vrienden maken? Geef het niet op na één keertje. Het kan even duren voor je gelijkgestemde zielen vindt. Vaak duurt het tot wel 6 keer voor je ergens bij gaat horen, neem dus je tijd en geef niet op.
Existentiële eenzaamheid
Tip 7 l Breng je gevoelens in kaart en zoek hulp
Dit is sowieso de zwaarste vorm van eenzaamheid. Je gevoelens in kaart brengen en leren beschrijven kan al helpen. Soms kan het raadzaam zijn een psycholoog te contacteren en professionele hulp te zoeken. Al kan een goed gesprek met een vriend vaak ook al voor wat helderheid en een goed gevoel zorgen.
Tip 8 l Volg je hart
Wat wil je nu eigenlijk echt en wat zorgt er voor dat je je passie niet najaagt? Probeer te doen waar je gelukkig van wordt. Hoe nuttiger je je dagen besteedt, hoe waardevoller je leven gaat aanvoelen. En nee, je moet er niet je beroep van maken of super goed in zijn, vaak gaat het gewoon om ermee bezig te zijn. Ga dansen, volg die cursus schilderen of acteer. Als dat je gelukkig maakt, doen. Bovendien ontmoet je er ongetwijfeld heel wat gelijkgestemde zielen. Wie weet smelt je eenzaamheid wel als sneeuw voor de zon.
Tip 9 l Denk positief
It’s all in the mind(set). Positief denken helpt. Laat je niet meetrekken in een spiraal van negatieve gedachten, maar vecht ertegen. Lukt het je niet alleen om je negatieve gedachten om te buigen, zoek dan hulp. Een coach of psycholoog helpt je verder en maakt je sterker.
Pak je eenzaamheid bij de wortel aan
Heeft de eenzaamheid en het gevoel van alleen te zijn in je greep, dan kan ik je ongetwijfeld verder helpen. Als coach heb ik al heel wat mensen begeleid, een luisterend oor geboden en weer op weg gezet. Samen werken we aan je weerbaarheid, nemen we de angst en negatieve gevoelens weg en zorgen we voor meer zelfzekerheid. Je gaat weer naar buiten, komt onder de mensen en legt contacten. Stap voor stap begeleid ik je op dit traject. Samen gaan we op zoek naar de wortels van je eenzaamheid en gaan we ermee aan de slag!
Eenzaamheid hoeft geen gevangenis te zijn of een permanent gevoel.