Page content

Wat is Reichiaans Lichaamswerk?

Wat is Reichiaans Lichaamswerk?

Nog nooit van reichiaans lichaamswerk gehoord? Dat is niet gek. Deze therapie, ooit gekomen uit de koker van William Reich een leerling van Freud, is net iets minder bekend. Wij vertellen je er graag wat meer over.

Combineren van beweging en ademhaling

We spreken dan wel van reichiaans lichaamswerk, maar de ademhaling is bij deze techniek even belangrijk. Concreet lig je bij deze techniek meestal op een matras, terwijl je door de therapeut op verschillende lichaamsdelen wordt gestimuleerd. Waarbij je ook door een intense ademhalingstechniek tot spontane beweging wordt gebracht. Bij de therapie van Je wordt gevraagd stresshoudingen aan te nemen om de energiestroom, een diepere ademhaling en natuurlijke bewegingen te bevorderen. Er wordt gebruik gemaakt van therapeutische aanraking waarbij vingers, knokkels en vuisten gebruikt worden om geblokkeerde gebieden te helpen los komen.

Een succesvolle aanpak?

Klinkt heftig? Is het soms ook! Maar ook subtieler kan het een proces van ontlading teweeg brengen. Vaak flitsen beelden uit het verleden voorbij en komt het tot een energetische ontlading. Even alles loslaten dus. De vergelijking met rebirthing wordt wel eens gemaakt, maar reichiaans ademwerk richt zich toch wat meer op wat er zich in de persoon afspeelt en dit laten uiten.

Maak jezelf los

Duiken we wat dieper de therapie in dan zien we dat het om een holistische aanpak gaat die graaft in de levenservaring van de persoon en naar de onderliggende oorzaken zoekt. Zeker de kindertijd is vaak een onbewuste reden dat mensen vast komen te zitten. Vaak zorgt dit voor spierspanningen en vormt het een soort van pantser. Dit pantser beperkt een vrije ademhaling en bevredigende emoties. Iets om aan te pakken dus en dat kan perfect met de reichiaanse therapie. Je komt immers terug in contact met je kern. De therapie maakt trouwens niet enkel gebruik van lichamelijke handelingen, ook het uitspreken van gevoelens komt aan bod. De therapeut maakt dan ook duidingen en haalt geestelijke belemmeringen weg. De therapeut maakt je hiervan bewust en probeert deze weg te halen.

Het resultaat van reichiaans Lichaamswerk?

Reichiaanse therapie stuurt aan op het nemen van verantwoordelijkheid voor de eigen lichamelijke en geestelijke gezondheid. Je vergroot je zelfbewustzijn, leert oude reactiepatronen af en kunt meer één zijn met jezelf en de omgeving.

3 tips voor andere lichaamsgerichte therapieën:

Zelf aan de slag?

Wil je zelf aan de slag met deze therapie of wil je meer weten over andere manieren om je kern weer te vinden? Neem dan zeker contact op, samen komen we er uit.

Comment Section

0 reacties op “Wat is Reichiaans Lichaamswerk?

Plaats een reactie


*