De haptonoom, werkt dat echt?
arrow_drop_up arrow_drop_down
10 juli 2019 

De haptonoom, werkt dat echt?

Haptonomie, het is een begrip wat voor sommige mensen nog wat onbekend is. Het is de wetenschap die zich bezighoudt met aanraken, voelen en direct lichamelijk contact. Het woord haptonomie staat letterlijk voor de leer van het menselijk gevoel en het gevoelsleven. Deze leer is afkomstig van Frans Veldman, één van de bekendste haptonomen die je kunt vinden. De vraag is alleen,  werkt het om een haptonoom te bezoeken? Dat is precies wat wij je vandaag laten zien!

Wat is een haptonoom?

Haptonomie is de therapie gebaseerd op de filosofie van lichamelijke contact, het kan ook wel worden omschreven als een wetenschap die de verschijnselen van menselijke interactie bestudeert en beschrijft. De behandeling heet ook wel een hapto-therapie sessie, deze wordt uitgevoerd door de haptonoom. Het doel van de haptonoom is om de cliënt te helpen zich (opnieuw) bewust te worden van zijn echte gevoelens en authenticiteit te stimuleren en herstellen.

De haptonoom geeft jou inzicht in jouw gevoelens, kwaliteiten en denkpatronen.  De haptonoom doet verschillende oefeningen met jou tijdens de sessie. Deze oefeningen gaan over jouw gevoel en jouw beleving. Dit bewustzijn stelt je in staat om veranderingen door te voeren in je leven op de gebieden waarop jij wilt veranderen. In deze vorm van therapie draait het om wie je werkelijk bent, niet hoe het zou moeten zijn. Het draait om jou. Het geeft jouw inzicht.

Je ontwikkelt op rap tempo jouw emotionele intelligentie. Je ontdekt namelijk veel over je ware gevoelens. Door de nabijheid, en aanraking kun je niet wegduiken voor wat er daadwerkelijk in je leeft. Het is een sneltrein naar dichterbij jezelf leven.

Wat gebeurt er tijdens de sessie met de haptonoom?

Lichaam en geest worden bij de haptonoom niet van elkaar gescheiden. Ze zijn namelijk afhankelijk van elkaar. Beide aspecten zijn van belang om je te ontwikkelen. Een haptonoom erkent dat persoonlijke ontwikkeling alleen kan plaatsvinden als iemand zowel een “bevestiging van het rationele bestaan” (het feit dat je bestaat) als een “affectieve bevestiging” (het feit dat je in orde bent zoals je bent) bezit. Dit vereist van de haptonoom dat hij gevoelens van veiligheid, vertrouwen en individualiteit kan versterken.

“The body always leads us home…if we can simply learn to trust sensation and stay with it long enough for it to reveal appropriate action, movement, insight, or feeling.” -Pat Ogden-

Waarom zou je een haptonoom bezoeken?

Haptonomie valt onder lichaamsgerichte therapie. In deze therapieen wordt het lichaam als uitgangspunt gebruikt om lekkerder in je vel te zitten. Dankzij de hulp van de haptonoom ontdekt de cliënt om nog niet geuite  gevoelens en emoties te ontdekken, accepteren en te verwerken. Dit leidt tot een toename van zelfvertrouwen!

De haptonoom helpt bij het ontwikkelen van het vermogen om open te staan voor hun gevoelens en gedachten en met rust en ontspannenheid door het leven te gaan. Dus weg met de stress die je voelt in bijvoorbeeld, nek, schouders of lage rug. Een bezoekje aan een haptonoom kan voor veel mensen een goede stap zijn. Er zijn talloze soorten voorbeelden te vinden van situaties of klachten die verholpen worden door het bezoek aan een haptonoom,

  • Het moeilijk vinden om jouw gevoelens te uiten
  • Het hebben van een negatief zelfbeeld (minderwaardigheidscomplex)
  • Moeite hebben met intimiteit
  • Lastig vinden om een relatie op te bouwen met mensen
  • Last hebben van psychosomatische klachten

Wetenschappelijk onderzoek naar de haptonoom

Voor degene die ook benieuwd zijn of haptonomie daadwerkelijk effectief heeft. Er zijn diverse wetenschappelijke onderzoeken ingezet. Hieronder drie onderzoeken die daadwerkelijk het effect aangeven van de werking van haptonomie. Het is zelfs zo dat haptonomie zeer interessant is voor professionals, organisaties en medewerkers die kampen met een burn-out.

Haptonomie en veerkracht van organisatie

60% van de medewerkers meldde in 2015 stress gerelateerde klachten. Dat is veel! En de meeste symptomen van stress hebben uiting in het menselijk lichaam, denk moeheid, gespannenheid, slaapproblemen, hoofdpijn, misselijkheid. Allemaal uitingen van het menselijk lichaam. En stress vermindert veerkracht.

Het eerste onderzoek gaat over veerkracht binnen organisaties. Voor manager en leidinggevende is zelfbewustzijn, zelfvertrouwen en emotionele intelligentie voorwaarden om succesvol leiding te geven aan een team. Veerkracht wordt vaak gezien als een individuele kwaliteit, die kan worden getraind en ontwikkeld. En we kunnen wel stellen hoe meer stress, hoe minder veerkracht.

In organisaties draait het vaak om kennis en kunde. Het draait veel minder om voelen en ervaren. Terwijl we allemaal mens zijn. We voelen en dat doen we met ons lichaam. En er is steeds minder aandacht hiervoor. Van manager en leidinggevenden wordt veel gevraagd als het gaat om menselijke interactie, veiligheid bieden, vertrouwen geven, feedback geven en ontvangen.

Het blijkt dat hoe meer jij als professional je zelfbewustzijn ontwikkeld, hoe beter je in staat bent om onder stress te werken. Haptonomie blijkt een manier te zijn om dit zelfbewustzijn en de veerkracht van mensen te vergroten, waardoor dus ook organisaties veerkrachtig worden. Er dient nog verder empirisch onderzoek gedaan te worden.

Hoe haptonomie helpt tegen een burn-out

We zien dat er de laatste tijd in ons land steeds meer mensen zijn die last hebben van een burn-out. Het is lastig om het aantal te schatten maar er wordt gesuggereerd dat ruim 17% van de mensen last heeft van deze klachten. Het praten over stress is voor veel mensen nog altijd een taboe, de meeste mensen geven niet graag toe dat ze bijna tegen een burn-out aan zitten. Ze zijn bang dat ze zwak overkomen en dat mensen allerlei nare dingen denken.

Dit is dan ook waar de haptonoom je mee kan helpen, de haptonoom helpt immers bij de behoefte aan bevestiging. Uit onderzoek uit het International Journal of Haptonomy and Haptotherapy blijkt dat de combinatie tussen het zoeken van een arts en een haptonoom dé beste stap is die je kunt maken. Hij of zij zal met je praten over wat je dwars zit, dit in combinatie met de directe aanraking maakt het mogelijk om deze blokkades te doorbreken. Hierdoor kun je jouw stressvolle periode als het ware een halt toeroepen. De haptonoom is er echt voor jou, dit is de persoon met wie je een betrouwbare relatie op kunt bouwen.

“You know the truth by the way it feels”

Helpt haptonomie tegen fysieke en mentale pijn?

De vraag is of haptonomie ook van belang kan zijn voor mensen die last hebben van fysieke of mentale pijn. Vaak zien we dat deze twee klachten dan ook samengaan, iemand die een burn-out heeft zal bijvoorbeeld vaak ook fysieke pijn hebben. Volgens de filosofie achter de haptonomie wordt de mens gezien als een liefhebbend (voelend en sociaal), onafhankelijk, autonoom en verantwoordelijk (zowel voor zichzelf als voor anderen) wezen. Heel veel onderzoek is er nog niet naar gedaan, echter zijn de onderzoeken die wel bestaan vrij positief.

We zien dat haptonomie een rol kan spelen bij enkele specifieke soorten klachten. Mensen die erg met zichzelf in de knoop zitten, die bijvoorbeeld last hebben van een depressie, hebben veel baat bij een behandeling. Voor de mensen die last hebben van klachten die echt puur fysiek raden wij wel aan om altijd een arts te zoeken. In deze gevallen zit er vaak een lichamelijke oorzaak achter, deze kan je niet zomaar wegnemen met haptonomie. De klachten die puur mentaal zijn daarentegen kunnen makkelijker worden opgelost.

Dit is dan ook de reden dat haptonomie ook voor mentale klachten prettig kan zijn. Door de behandeling krijg je weer controle over je geest en lichaam, hierdoor kun je tegelijkertijd de mentale en de fysieke klachten verhelpen. Je kunt altijd contact opnemen met een haptonoom om te bekijken of de klachten waar jij last van hebt verholpen kunnen worden door een sessie. Ze zijn altijd bereid om je te helpen, maak hier dan ook gebruik van.

Een afspraak inplannen

In contact komen met je emoties en een manier vinden om ermee om te gaan kan precies datgene zijn wat je nodig hebt om jouw nieuwe ik te vormen. Door je gevoelens te ervaren en analyseren en te uiten ben jij in staat eerder je grenzen aan te geven, te zeggen wat je daadwerkelijk voelt en een goede werk en privé balans te hebben. Je leeft volgens je eigen normen en waarden en durft voor jezelf te kiezen.

Samen met de haptonoom zoek je naar jouw persoonlijke evenwicht, zodat jij zelfverzekerd door het leven gaat. Plan vooral een eerste sessie bij een haptonoom (of een andere lichaamsgerichte therapeut) als jij zelfverzekerd door het leven wilt gaan. Het is één van de beste stappen die je kunt zetten.

Over de schrijver
De next level Body & Mind Coach! Ik help professionals de ‘next level’ te bereiken door nuchtere coaching gericht op body & mind. Hoofd uit, hart aan.
Reactie plaatsen

ByLizet gebruikt cookies