Een voornemen? Of een beslissing?
04 februari 2018 

Een voornemen? Of een beslissing?

Ik ben tegen voornemens en voor beslissingen. Een ‘voornemen’ is te vrijblijvend.  Veel goede voornemens sneuvelen in deze eerste weken van het nieuwe jaar, wat ik goed kon merken aan de bootcamptrainingen.  De eerste lessen zaten propvol. Langzaamaan wordt het deelnemersaantal in februari weer stabieler.

In de Dikke van Dale staat een prachtige omschrijving van ‘voornemen’: het plan hebben om. En als je een plan hebt, dan betekent het nog niet dat je iets gaat doen. Toch? Hoeveel ‘plannen’ worden er in het bedrijfsleven wel niet gemaakt, uitgewerkt in prachtige bedrijfsplannen maar vervolgens door niemand uitgevoerd. Een plan verplicht je tot niets. Een voornemen verplicht je tot niets.

Dus stop met die voornemens en start met beslissen! Een beslissing is urgenter, helder en duidelijk (en misschien wel SMART geformuleerd voor de professionals onder ons). Zoals de Dikke van Dale ons leert is het grootste verschil tussen een plan en een beslissing dat de laatste is vastgesteld. Dus geen vage ideetjes meer, nu is het tijd om echt iets te gaan doen. Actie!

Elk jaar maak ik diverse beslissingen voor mezelf die niet afhankelijk zijn van Oud en Nieuw. Bijvoorbeeld stoppen met cola en zuivel drinken, minimaal twee keer per week sporten, de omzet van mijn bedrijf verdubbelen en elke dag tijd vrijmaken voor hartmeditatie en ademhalingsoefeningen.

Op 6 januari 2018 besloot ik dat het tijd was om elke dag een kwartier eerder op te staan en de dag te beginnen met een positief gevoel. Ik kan nogal de neiging hebben om ’s ochtends in bed te blijven hangen en een beetje te balen dat ik mijn warme bedje mag verlaten. Dat moest eens veranderen. De eerste 28 dagen zijn alweer voorbij en ik sta nog steeds eerdere dag een kwartier eerder op!  Hoe zorg je dat je je consequent je beslissing blijft doorvoeren?

Wijsheid 1: Zoek een buddy

Iedere dag app ik met mijn buddy. Zij heeft haar eigen beslissing genomen om bijvoorbeeld te gaan mediteren en vaker de auto te laten staan. Elke dag sturen we elkaar een kort berichtje met de bijvoorbeeld de tekst #done, zodat we weten dat we allebei nog bezig zijn. En soms hebben we een gesprek over wat er lukt en waar we over struikelen. Het is superfijn en geeft je het gevoel dat je het niet alleen hoeft te doen.

Wijsheid 2: Maak een afstreeplijst

Wist je dat het werkt om elke dag letterlijk een streep te zetten door een succesvol gedane activiteit? Je wilt namelijk niet dat je aan het eind van een dag met een onveranderde lijst zit. Zo zet ik iedere ochtend na mijn glas water een zone op mijn kalender. En ik vind het des te vervelender als ik dat niet kan doen, dat onderbreekt de mooie lijn van zonnetjes. Dus alleen daarom sta ik al op tijd mijn bed uit!

Wijsheid 3: Onthoud waarom jij het doet

Het klinkt misschien simpel, maar dit is ontzettend belangrijk om te onthouden: waarom ben ik hiermee begonnen en waarom doe ik dit? Ik wil gezond leven, ik wil energie hebben om lief te hebben en uit te stralen. En voor een goede gezondheid heb ik een aantal dingen nodig.

Wijsheid 4: Wees superconcreet

Ik heb een superconcreet doel. Het is geen vaag concept en ik weet precies wat me te wachten staat. Iedere dag een kwartier eerder opstaan, dat is helder. En die tijd besteed ik aan mezelf en mijn gezondheid. Dat betekent de dag beginnen met een glas water, mediteren, schrijven, bewegen en opruimen. Het is niet iets vaags als “ik ga wat minder roken.” Want wat betekent ‘minder’? Minder per dag, of minder dagen per week? Of ‘een aantal kilo’s afvallen’. Wat is dat? Hoe ga je dat doen? Maak je beslissing zo concreet mogelijk voor jezelf: ik drink 90 dagen geen koffie met suiker meer, of: elke zondagochtend wandel ik een uur samen met mijn man.

Wijsheid 5: Deel je beslissing met partner, familie en/of vrienden

Zodra ik een beslissing (dus geen voornemen!) heb genomen om iets te veranderen deel ik dit altijd met anderen. Zij kunnen dan vragen hoe het ermee gaat en vinden het vaak leuk en inspirerend. Dit motiveert mij enorm. Bovendien word je op momenten dat het even niet gaat makkelijk gecorrigeerd als anderen weten waar je mee bezig bent.

Wat is de laatste concrete beslissing die jij hebt genomen?

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

  • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
  • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
  • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht