Wat is een groeimindset en wat heb je eraan?
08 april 2019 

Wat is een groeimindset en wat heb je eraan?

Waarom lijkt het soms alsof bepaalde mensen overal succesvol in zijn, terwijl anderen er maar niet in slagen ook maar iets voor elkaar te krijgen, ondanks het feit dat ze misschien wel talent hebben?

Succes heeft niet alleen met talent te maken.

Net zo belangrijk is de juiste manier van denken. We hebben het dan over onze mindset. Dit is het Engelse woord voor ‘overtuiging’. Uit de mindset-theorie van Carol Dweck blijkt dat een overtuiging de reden is dat sommige mensen succes hebben en andere niet. We zijn als mens constant bezig met wat er om ons heen gebeurt. Onze mindset bepaalt hoe we reageren op een bepaald moment, en hoe we vervolgens de resultaten verwerken.

Als het om nieuwe dingen leren gaat dan zijn er twee belangrijke gedachtegangen: de vaste mindset en de groeimindset. Mensen met een vaste mindset zijn van mening dat ze volledig gevormde persoonlijke eigenschappen hebben. Met andere woorden: we hebben bepaalde kwaliteiten en een bepaalde intelligentie gekregen en daar zullen we het mee moeten doen. De tegenhanger hiervan is de groeimindset: de gedachte dat je jezelf de rest van je leven kunt blijven ontwikkelen en verbeteren. Door ervaring op te doen en hard te werken kun je blijven groeien.

Een mooi voorbeeld om het verschil tussen de vaste mindset en de groeimindset aan te geven is door te kijken hoe beide omgaan met een tegenslag.

Mensen met een vaste mindset zien een tegenslag als een enorme teleurstelling. Maar mensen met een groeimindset zien een tegenslag als een leermoment.

Ze hebben niet gefaald, ze hebben gewoon een manier gevonden die niet werkt! Ze gaan de volgende keer nog meer hun best doen om het probleem op te lossen.

Wat is een groeimindset?

Volgens een onderzoek van Carol Dweck zijn mensen met een groeimindset constant bezig om een ‘betere versie van zichzelf’ te worden. Ze blijven leren en vinden uitdagingen geweldig. Deze mensen realiseren zich dat intelligentie wel degelijk belangrijk is, maar dat ze door hard werken en zichzelf in te zetten nog verder kunnen ontwikkelen.

Het concept van ‘nog niet’

Dweck heeft het bij de groeimindset vaak over het idee van ‘nog’.  Het idee achter dit concept is dat we allemaal onze eigen leercurve hebben. Dit betekent dat we bepaalde vaardigheden kunnen ontwikkelen en verbeteren die we nu ‘nog’ niet hebben.

In plaats van te zeggen dat je geen goede biefstuk kunt bakken zeg je dat je ‘nog’ geen goede biefstuk kunt bakken. En je zegt bijvoorbeeld niet dat je geen Frans spreekt, maar dat je het nog niet spreekt. Het concept van ‘nog’ erkent dat leren een doorlopend proces is. Het feit dat je nu ergens nog niet goed in bent betekent niet dat je het over een aantal maanden nog steeds niet zou kunnen.

Een groeimindset binnen jouw organisatie

Wat betekent het verschil tussen een groeimindset en een vaste mindset binnen een organisatie? Het betekent bijvoorbeeld dat mensen met een groeimindset eerder open staan voor nieuwe uitdagingen op het werk. Ze gaan deze uitdagingen tegemoet in plaats van ze uit de te weg gaan. Mensen die de groeimindset omarmen kunnen vaak beter tegen verandering en bewegen makkelijk mee met veranderingen.

Organisaties die de groeimindset hanteren komen vaak met innovatievere oplossingen, durven risico’s te nemen en hebben medewerkers die tevredener zijn. Dit komt omdat ze bij dergelijke organisaties buiten de traditionele comfortzones treden en zich constant verder ontwikkelen dankzij nieuwe uitdagingen. Hierdoor kan de organisatie steeds innovatiever, efficiënter en productiever worden.

Organisatorische doelstellingen voor een groeimindset

Bij veel organisaties zien we dat leidinggevenden liever prestatiedoelen kiezen boven bepaalde leerdoelen om na te streven. Leerdoelen zijn echter waardevoller, omdat ze medewerkers in staat stellen om te experimenteren en continu te kunnen leren in plaats van afgerekend te worden op momentopnames als cijfers en prestaties.

Het moet voor een organisatie belangrijk zijn om een groeimindset te koesteren. Ze zouden er goed aan doen niet alleen aan te sturen op prestatiedoelen, maar ook op leerdoelen.

Hoe ontwikkel je een groeimindset?

Je hebt gezien dat een groeimindset een aantal direct voordelen biedt, maar het ontwikkelen van een groeimindset wordt ook wetenschappelijk ondersteund. Een groeimindset zorgt ervoor dat je andere mensen kunt helpen met het ontwikkelen van hun talenten en mogelijkheden. De juiste mindset is niet alleen belangrijk voor de ontwikkeling van eigen nieuwe vaardigheden, het beïnvloedt vrijwel alles wat we doen. Daarom hier twee tips om een groeimindset te ontwikkelen:

  • Probeer verschillende leermethodes

Iedereen kan iets nieuws leren, maar dat betekent niet dat voor iedereen dezelfde leermethodes zullen werken. Wat voor jouw collega of buurman ideaal is hoeft voor jou niet te werken, en vice versa.

  • Uitdagingen bieden mogelijkheden

Een groeimindset betekent dat je een uitdaging niet ziet als iets vervelends, maar als een kans om jezelf verder te  kunnen ontwikkelen. Deze simpele manier van anders tegen uitdagingen aankijken maakt al een wereld van verschil.

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

  • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
  • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
  • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht