5-stappenplan om emotionele pijn los te laten
26 maart 2017 

5-stappenplan om emotionele pijn los te laten

Iedereen heeft wel eens emotionele pijn meegemaakt. En dat kan behoorlijk veel impact op je hebben. Maar wat je doet met die emotionele pijn is belangrijker dan de pijn zelf. Zou je liever terug willen keren naar een leven waarin positieve emoties meer ruimte krijgen en je je pijn uit het verleden kunt loslaten? Dan deel ik graag een stappenplan met 5 tips om emotionele pijn te laten gaan.

De enige manier waarop je nieuwe vreugde, positieve gevoelens en geluk in je leven kunt accepteren is om er ruimte voor te maken. Denk er maar eens over na: als je hart vol is van pijn, hoe kun je dan openstaan voor iets nieuws? Tijd dus om je emotionele pijn te laten gaan!

  1. Neem een bewuste keuze om je emotionele pijn gedag te zeggen

Emoties verdwijnen niet vanzelf, jij als persoon moet eigenlijk een toezegging doen om ze ‘los te laten’. Als je deze bewuste keuze niet van tevoren maakt, kom je geen stap verder in het genezingsproces, en zal het je niet lukken om je emotionele pijn te laten gaan.

  1. Uit je gevoelens en neem je verantwoordelijkheid

Of het nu direct aan de persoon is die jou gekwetst heeft of door het op papier te zetten, je gevoelens uiten is zeer belangrijk. Hierdoor haal je de emotionele pijn uit je systeem, en geeft je inzicht in wat jouw emotionele pijn nu precies inhoudt.

  1. Stop met het slachtoffer te zijn en anderen de schuld te geven

Een slachtofferrol innemen kan goed voelen, het is alsof je in het winnende team zit tegen de ‘rest van de wereld’. Maar de meeste anderen geven er grotendeels niet om, en je kan niet altijd een ander de schuld geven. Dus ja, jouw gevoelens zijn belangrijk maar verwar het niet met gevoelens die al het andere moeten overstemmen, waardoor niets anders meer belangrijk is.

  1. Focus je op het heden en positieve gevoelens!

Nu is het tijd om je emotionele pijn te laten gaan. Laat het verleden los en stop met het herbeleven van het verleden. Je kunt het verleden niet ongedaan maken, het enige wat je wél kunt doen is je te richten op positieve gevoelens en van deze dag de beste dag van je leven te maken!

  1. Vergeef jezelf en anderen

Je hoeft het slechte gedrag van een ander zeker niet te vergeten, maar het verdient wel je vergeving. Vergeving is een manier om iets los te kunnen laten. Het is ook een manier om je in te leven in een ander en te proberen dingen vanuit een ander standpunt te zien. Daarnaast zou je ook jezelf moeten vergeven om de emotionele pijn te kunnen laten gaan. Hoewel je misschien zelf wel een rol hebt gehad in de pijn (zie stap 2), is er geen reden om jezelf er steeds weer de schuld van te geven. Als je jezelf niet kunt vergeven, hoe kun je dan in de toekomst geluk ervaren?

Niemands leven zou bepaald moeten worden door zijn pijn. Het is niet gezond, draagt bij aan stress, het vermogen om je te concentreren, te studeren en te werken, en het heeft invloed op elke andere relatie die we hebben. Elke dag dat je ervoor kiest om je emotionele pijn vast te houden is een dag dat iedereen om je heen – privé en professioneel – met die beslissing moet leven, en de gevolgen hiervan draagt. Doe daarom jezelf en anderen een groot plezier en laat je emotionele pijn los.

Vind je het moeilijk om je emotionele pijn te laten gaan? Bekijk dan hier nog meer tips om met emotionele pijn om te kunnen gaan, of reken definitief af met emotionele pijn d.m.v. bokstherapie!

In ons blogoverzicht staan diverse artikelen over hoe om te gaan met emoties. Heb je deze al gelezen?

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

  • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
  • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
  • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht