De 12 meest inspirerende boeken over leiderschap
07 maart 2022 

De 12 meest inspirerende boeken over leiderschap

Wil je een leven leiden dat volledig bij jou past? Een leven waarin hart en ziel volledig op één lijn zitten met wat je doet? Dan is leiderschap een must. Als je niet precies weet hoe je de teugels in eigen handen neemt, wees gerust: over leiderschap zijn talloze goede boeken geschreven.

Boeken lezen is een briljante manier voor nieuwe inzichten en inspiratie. Maar let op: geschreven woorden hebben pas waarde als je ze in actie omzet. Een idee is abstract, je hebt er niets aan als je het in je hoofd laat zitten. Door er iets mee doen kun je je leven veranderen.

Breng dat wat je leest dus zoveel mogelijk in de praktijk. Focus hierbij altijd op kwaliteit in plaats van kwantiteit: lees dus niet zoveel mogelijk boeken over een onderwerp als je kunt. Het is beter om aan de slag te gaan met één of twee dingen die voor jou heel nuttig zijn, dan een kast aan boeken te verslinden.

Boeken: leiderschap over je brein 

Hoe neem je leiderschap over je brein? Dat klinkt misschien een beetje raar, het is toch je eigen brein? Maar weet je hoe het brein precies werkt? Want hoe beter je weet hoe de hersenen werken, hoe makkelijker is om er op een positieve manier gebruik van te maken. Kennis over het brein is dus heel belangrijk voor effectief leiderschap en met deze boeken geef je jezelf een voorsprong.

David Servan-Schreiber - Uw brein als medicijn: zelf stress, angst en depressie overwinnen

Wat kun je zelf doen om je op een natuurlijke wijze weer beter te voelen? Het brein heeft daarvoor mooie ingebouwde mechanismen, waar je geen medicatie voor nodig hebt om ze te activeren. Dit boek geeft zeven uitgebreide adviezen die je helemaal zelf kunt volgen en de helende kracht van jouw hersenen aanspreekt.

Jim Kwik - Onbegrensd: upgrade je hersenen, leer alles sneller en ontgrendel je exceptionele leven

Het brein is de krachtigste computer die we bezitten. Alleen een gebruiksaanwijzing, die hebben we er niet bij gekregen. Kwiks boek claimt deze gebruiksaanwijzing voor je hersenen te zijn. Er worden technieken en methoden uitgelegd, gebruikt door succesvolle ondernemers, op het gebied van productiviteit, snellezen, onbegrensde motivatie en focus.

Jay Shetty - Denken als een monnik: loslaten, groeien en geven: inspiratie voor een zinvol leven

Het trainen van de innerlijke geest kun je natuurlijk het beste leren van een monnik, want zij zijn experts op het gebied van spiritualiteit. Shetty is een ex-monnik en deelt in dit boek inzichten die hij heeft opgedaan in zijn periode als monnik. Het zijn krachtige en vernieuwende adviezen over hoe je stress kunt verminderen, relaties kunt verbeteren en verborgen krachten kunt identificeren.

Dick Swaab - Wij zijn ons brein: van baarmoeder tot Alzheimer

 Aan de hand van dit boek volg je de hersenen vanaf de geboorte tot de dood. Welke invloed hebben onze hersenen op iedere levensfase? Ook komen er onderwerpen als medicatie, therapieën, moreel gedrag en agressie aan bod. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je een hersenbeschadiging oploopt? Wat doet dit met je persoonlijkheid? Wij zijn ons brein is een dikke pil, maar heel informatief en dus je tijd meer dan waard. Echter, als je op zoek bent naar praktische tips, dan is dit niet het boek voor jou.

James Doty - Magisch brein, magisch hart: ontdek de kracht van compassie

Dit is eigenlijk een boek dat zowel over het brein als over gevoelens gaat. Er wordt ingegaan op de kracht van zelfcompassie: je bent namelijk niet alleen je gedachten, je bent ook dat wat je voelt. Als je deze twee kunt combineren, is dat een gouden combinatie naar meer geluk in je leven. Magisch brein, magisch hart leert je een stuk wetenschap, een stuk mindfulness en vooral hoe je lief kunt zijn voor jezelf.

De leiding nemen over je eigen tijd

Leiderschap betekent dat je in staat bent jouw tijd in te delen zoals jij dat wilt, zonder dat je je schikt naar iemand anders. De uitdaging daarbij is om je zoveel mogelijk aan je eigen planning te houden. Onderstaande boeken over leiderschap helpen je hierbij.

Cal Newport - Diep werk: werken in een wereld vol met afleiding

Een jonge professor schrijft over hoe je met een druk leven effectief kunt blijven werken. Newport geeft je inzicht en praktische tips waarmee je jouw werkdag het beste kunt indelen. Zo word je een meester over je tijd. De beste tip in het boek is om aan het einde van de dag tegen jezelf te zeggen (in gedachten, maar het liefst hardop) dat het werk echt is afgelopen. Op deze manier weet je brein meteen dat het in de ruststand kan.

Daniel Goleman - Aandacht: het fundament van emotionele intelligentie

Dit is een boek over leiderschap dat vooral draait om innerlijke en externe focus. Hoe kun je je zo goed mogelijk concentreren op een onderwerp? Het multitasken mag je vergeten. In plaats daarvan ontdek je hoe het brein werkt als je je richt op één taak tegelijk.

Chip Heath - Beslist: maak betere keuzes in leven en werk

Leer afstand te houden voordat je een beslissing neemt. Dit betekent soms dat je je eerste emoties moet overwinnen en je prioriteiten kraakhelder moet formuleren. Het betekent dus niet direct en impulsief reageren, maar de tijd nemen voor reflectie. Dit is een boek dat ideaal is als je voor de grotere keuzes in het leven staat.

Nir Eyal - Indistractible: hoe je greep houdt op je aandacht en je eigen leven kiest

 Hoe blijf je geconcentreerd in een wereld met social media, e-mail en appjes? Technologie op zich is natuurlijk niet het probleem, hoe wij ermee omgaan maakt dat we te pas en te onpas worden afgeleid. Met dit boek neem jij weer leiderschap over eigen tijd en kom je op een gezonde en gelukkige manier in het leven te staan.

Wees een leider én expert op het gebied van emotionele intelligentie 

Het belangrijkste element van leiderschap is mijns inziens een echte leider worden van en over je eigen emoties en gevoelens. Mensen zijn emotionele wezens. Alleen hebben we vaak niet geleerd hoe we met emoties moeten omgaan. Daarom kunnen ze ons flink in de weg staan als we actie willen ondernemen. Emoties en gevoelens zijn de sleutel tot een gelukkig leven. Met deze boeken krijg jij die sleutel in handen.

Ronald. J. Frederick: Omarm je emoties: vrij van angst voor je gevoelens

Ronald Frederick leert je op een mindfulle manier om te gaan met je emoties. Dat betekent allereerst dat je ze mag leren herkennen, om vervolgens stap voor stap praktijkervaring op te doen. Je ontdekt o.a. hoe je via lichamelijke gewaarwordingen dichterbij je gevoelens en emoties komt te staan.

Peter Levine - De stem van je lichaam: trauma’s helen met je lichaam als gids

Dit boek gaat voornamelijk over emoties die verband houden met trauma’s, klein en groot. Denk hierbij aan angsten, verdriet of hulpeloosheid. Ieder mens maakt trauma’s mee. Levine legt uit wat de fysieke en mentale effecten van trauma zijn. Het is een compleet werk met inspirerende voorbeelden, neurowetenschappelijke inzichten en tips om zelf met het helen van een trauma aan de slag te gaan.

Hannie van Genderen - Patronen doorbreken: negatieve gevoelens en gewoonten herkennen en veranderen

Verval je steeds weer in dezelfde slechte gewoontes, waardoor je je constant naar blijft voelen? Dan is dit het boek over persoonlijk leiderschap dat jij zoekt. Lees het niet in één keer uit, maar elke dag een klein stukje zodat je de tips daadwerkelijk kunt implementeren. Het sleutelwoord is schematherapie: een therapie waarbij je de oorsprong van hardnekkige patronen probeert te doorgronden en te veranderen, ervan uitgaande dat deze zijn ontstaan in je jeugd.

Daniel Goleman - Emotionele intelligentie: emoties als sleutel tot succes

Emotionele intelligentie betekent niet alleen kunnen omgaan met je eigen gevoelens en emoties, maar ook met die van anderen. Met dit semi-wetenschappelijke standaardwerk kun je beide emotionele vaardigheden ontwikkelen. Er wordt ingegaan op het emotionele brein, de aard van emotionele intelligentie en de toepassingen ervan.

Boeken: leiderschap over je leven

Leiderschap over je leven nemen is staan voor wat je doet en wie je bent. De volgende boeken gaan over leiderschap in deze brede zin. Je zult er zeker weten iets waardevols uit kunnen halen..

Brené Brown - Durf te leiden: de kracht van kwetsbaarheid voor moedige leiders

Leiderschap tonen doe je niet alleen op basis van theoretische kennis, maar ook door je hart te openen en jezelf te laten zien. Leiderschap gaat niet over macht, maar over nieuwsgierig zijn, moeilijke vragen stellen en je kwetsbaar durven op te stellen. Een echte leider gaat lastige situaties nooit uit de weg, maar zoekt ze zelfs op. Ontdek met dit boek hoe je dit op jouw manier kunt doen.

Stephen Covey - Ontwerp je persoonlijke missie: begin met het einde voor ogen

Om leiderschap te nemen over je leven is het belangrijk om te weten waar je naartoe wilt. Daarvoor is je eigen missie ontwerpen een mooi uitgangspunt. Welke waarden zijn voor jouw belangrijk? Wat is jouw levensmissie? En hoe beïnvloedt die missie de keuzes die je maakt? In dit boek lees je over gedrag en vind je praktische oefeningen en opdrachten om je missie vorm te geven.

Bill Burnett- Ontwerp je eigen leven: hoe je het beste uit jezelf en je werk haalt

Dit boek gaat over de zogenaamde life design methode, een innovatieve manier om je leven vorm te geven. Er is niet één weg naar het ideale leven. Er zijn vele wegen waar je zelf uit kunt kiezen. Dit boek helpt je om antwoord te krijgen op de vraag: “wat wil ik nu echt in mijn leven?”

Jen Sincero - You are a badass: adviezen om je #lifegoals waar te maken

Ontwikkel het zelfvertrouwen om de dingen te doen waar je werkelijk van droomt! Die dingen zijn natuurlijk voor iedereen anders. Daarom staat dit boek vol met praktische tips voor elke soort lezer.   Het is niet geschreven als een droog wetenschappelijk naslagwerk, maar op een toon die aanvoelt alsof  je met een vriendin in gesprek bent. Onderwerpen als lef hebben, meditatie en geld sparen komen aan bod.

Beroemde personen over leiderschap

Heb je behoefte aan nog meer inspiratie op het gebied van leiderschap? Lees dan eens een boek over een succesvolle persoon. Deze mensen hebben alles in de praktijk meegemaakt en hebben zo hun eigen obstakels moeten overwinnen. Uit hun levens kun je waardevolle lessen halen.

Kitty Kelley - Oprah: een biografie

Oprah Winfrey is een wereldberoemde televisiepersoonlijkheid en een van de meest invloedrijke vrouwen aller tijden. Ze is opgegroeid in armoede en kreeg al op jonge leeftijd te maken met misbruik en geweld. Dit prachtige boek laat zien hoe je ondanks een moeilijke jeugd toch kan excelleren.

Barack Obama - Een beloofd land

Barack Obama neemt ruim 700 pagina’s lang mee in zijn persoonlijke verhaal: van zijn eerste politieke interesse naar het presidentschap. Hij vertelt over zijn overwegingen in het Witte Huis, hervormingen en z’n privéleven. Bijzonder en intrigerend!

Nelson Mandela - In gesprek met mijzelf: persoonlijke notities

Persoonlijke verhalen en notities van Nelson Mandela zelf. Je krijgt een inkijkje in zijn leven via brieven die hij heeft geschreven tijdens zijn gevangenschap, maar ook een ongepubliceerde versie van een vervolg op een eerder boek. Het is een ware verrijking om dit boek te lezen. Het is geen gestructureerd verhaal, maar bestaat vooral uit korte fragmenten en anekdotes.

Walter Isaacson - Steve Jobs: de biografie

Deze biografie maakt vooral duidelijk hoe Steve Jobs in zijn jonge jaren zijn visie heeft ontwikkeld en daar zijn hele leven trouw aan is gebleven. Het is een inspirerend verhaal over een man die met Apple een van ‘s werelds grootste merken heeft weten te creëren.

Je ziet het: er zijn meer dan genoeg prachtige boeken over persoonlijk leiderschap te lezen. Dit was slechts een kleine greep uit mijn favorieten. Geniet ervan en doe inspiratie op, maar pas de tips en lessen die je eruit kunt halen vooral ook toe!

Wil je na al dat leesvoer ook persoonlijk leiderschap over je leven, maar weet je niet goed hoe je in je eentje daarmee moet beginnen? Kies dan voor professionele begeleiding. Als coach ben ik gespecialiseerd in het begeleiden van professionals die hun leiderschapskwaliteiten naar een hoger niveau willen tillen. Neem dus gerust contact met mij op, dan gaan we samen op een persoonlijke reis met als eindbestemming een leven waarin jij de leiding hebt!

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

  • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
  • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
  • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht