Eindelijk heb je tijd voor een kopje koffie bij een goede vriendin die je al veel te lang niet hebt gezien. Door alle hectiek thuis en op het werk heb je te weinig tijd besteed aan je vriendenkring. Het is zwaar geweest de afgelopen tijd. Eigenlijk heb je nu behoefte aan een open en eerlijk gesprek, aan een stevige knuffel. Maar uiteindelijk zeg je niets. Jullie kletsen gezellig over koetjes en kalfjes, maar ondertussen drukt er een zware last op je. Je deelt je twijfels en angsten niet. Het voelt alsof je een muur om je hart heen hebt gebouwd.
“Je staat altijd klaar voor anderen, maar vind het lastig jouw ‘problemen’ te uiten.”
Je staat altijd klaar voor het verdriet van anderen en je helpt waar je kunt. Je geeft mensen de steuntjes in de rug ze nodig hebben, maar je bent zelf niet iemand die makkelijk leunt op een ander. Je hebt een muur om jezelf heen gebouwd. Je denkt alles wel alleen aan te kunnen en vind het spannend om anderen echt dichtbij te laten komen.
In dit artikel gaat het over wat het betekent als je een muur om je hart heen hebt gebouwd. Is dit te herkennen voor jezelf, of voor anderen? Hoe is deze muur eigenlijk ontstaan? En wat zijn de tips om hem weer af te breken? De volgende punten komen aan bod:
- Wat betekent een muur om je hart precies?
- Hoe ontstaat een muur om je hart?
- Een muur om je hart op je werk
- 6 tips om je muur af te breken
Allereerst is het goed om te benadrukken dat het niet erg is als je een muur om je hart heen hebt.
“De muur is ontstaan om jezelf te beschermen!”
Wat betekent een muur om je hart precies?
Misschien is dit herkenbaar voor jezelf, of voor anderen in jouw naaste omgeving die een muurtje om zichzelf hebben heen gebouwd.
- Je houdt je emoties binnen
- Je lacht alles weg
- Je praat niet of te weinig over je gevoelens
- Vrienden en familie vinden het lastig om te peilen hoe het met je gaat
- Er is bijna nooit iets af te lezen aan je gezichtsuitdrukking
- Je zegt vaak automatisch dat het goed gaat met je
- Je partner of een andere naaste twijfelt of je echt van hem of haar houdt
- Je kunt je emoties in de hand houden, zodat je je nooit echt slecht voelt
Je durft je niet meer je kwetsbaar op te stellen tegenover anderen. Dit betekent niet dat je het niet wil, maar je weet niet meer hoe het moet. Je hebt het jezelf afgeleerd, want iedereen wordt als kwetsbaar wezen geboren met een open hart. Deze dingen kunnen op latere leeftijd langzaam verdwijnen door opvoeding en/of persoonlijke tegenslagen in het leven.
“De muur om jouw hart diende als zelfbescherming, maar wordt nu jouw gevangenis.”
Je hart wordt wel beschermd, maar het in stand houden van een muur kost een hoop energie. Bovendien maakt het je eenzaam.
Hoe ontstaat een muur om je hart?
Niemand kiest er bewust voor om een muur om zichzelf heen te bouwen. Mensen willen van nature verbonden zijn met anderen, ze vertrouwen, samen plezier maken en op ze kunnen steunen in moeilijke tijden.
Toch gaat het wel eens mis. En dat kan al in de prillen kinderjaren gebeuren: een moeder die er niet is, terwijl je dagelijks gepest wordt op school. Een strenge vader die je nooit troost. Problemen met het vinden van aansluiting bij leeftijdsgenootjes, waardoor je je steeds eenzamer voelt, enzovoort.
“Je was verdrietig, maar er was niemand dit jou kwam troosten.”
Dit kan tot gevolg hebben gehad dat je hart langzaam op slot ging. En zo zijn er meerdere redenen voor het ontstaan van een muur:
1. Je moest jezelf opvoeden
Tijdens je jeugd was er niemand waar je echt op kon terugvallen. Je kon je emoties en verlangens niet goed uiten, of er was niemand die echt voldoende aandacht aan jou besteedde. Je moest het allemaal alleen zien uit te vogelen.
2. Je hart is gebroken
Dit is voor velen een bekend fenomeen. Een relatie is op de klippen gelopen. Je voelt je verraden door je ex-geliefde en je blijft met een gebroken hart achter. Hierdoor durf je niemand meer te vertrouwen, uit angst voor nog meer pijn. Dus je sluit je hart, beetje bij beetje. Hoe vaker je hart gebroken wordt, des te groter de muur eromheen.
3. Je bent een dierbare verloren
Iemand die je lief hebt, is overleden. Is er niet meer. Jij blijft achter met verdriet, angst of boosheid. Je weet niet waar je met jouw emoties heen moet. De pijn en het gemis zijn verschrikkelijk en je sluit jezelf helemaal af.
4. Je bent bedrogen
Bedrog leidt tot wantrouwen. Vooral als iemand in je directe omgeving je een mes in de rug steekt. Hechte relaties raken beschadigd, mensen kunnen ineens veranderen. Dit maakt dat je kunt gaan twijfelen aan anderen en ze moeilijk kunt vertrouwen.
5. Je bent misbruikt
Misbruik, of het nu fysiek, mentaal of emotioneel is, wil je als mens nooit meemaken. En als het je ooit is overkomen, doe je er alles aan om herhaling te voorkomen. Een muur om je hart heen bouwen is een van de manieren waarop je dat kunt doen. Het is een overlevingsmechanisme geworden waarmee je je afsluiten voor een ander en jezelf beschermt tegen pijn. Vaak zie je dat misbruikte mensen letterlijk afstand bewaren, of er fysiek wel bij zijn, maar hun ziel, hun gevoelens zijn heel ergens anders.
“Een muur om je heen bouwen is niet verkeerd. Het was een manier om te overleven. De vraag is alleen of dit overlevingsmechanisme je nu nog helpt.”
6. Je voelt je verlaten
Je voelt je verlaten door je ouders, misschien waren ze er niet toen je ze nodig had. Misschien geven ze je niet genoeg aandacht en liefde. Of je voelt je verlaten door je vrienden. Ze hebben ineens geen tijd meer voor je, of lijken je gewoon helemaal te zijn vergeten.
Het gevoel van verlatenheid kan versterkt worden doordat je hart op slot zit. Je laat dan zelf immers mensen minder toe in je leven.
7. Je houdt niet van jezelf
Als je niet echt houdt van jezelf, geen zelfcompassie hebt, dan is het lastig om liefde van anderen toe te laten. Je houdt iedereen als het ware op afstand. Maar als je onvoorwaardelijke liefde voor jezelf kunt tonen voor alles wat je bent, dan wordt het ook makkelijker om liefde van anderen naar binnen te laten stromen.
“De muur die onvriendelijke mensen op afstand houdt, houdt ook de vriendelijke mensen op afstand.”
De muur houdt je misschien veilig en het voelt heel praktisch. Maar je voelt niet echt dat je leeft. Je leeft niet alles 100%. De rem staat er altijd op.
Een muur om je hart op het werk
Een muur om je hart belemmert je niet alleen in je privéleven, maar ook professioneel. Want ook met collega’s, leidinggevenden, klanten en dergelijke is het heel belangrijk om open en eerlijk naar elkaar te durven zijn. Maar als jij een muur om je hart heen hebt gebouwd, sta je jezelf hierbij in de weg. Met als gevolg dat je je werk minder goed kunt doen en moeite kunt hebben met het opbouwen van misschien wel een vitaal netwerk.
Pas hoorde ik het verhaal van een ondernemer uit Irak die in Nederland diverse bedrijven heeft opgezet. Hij moest erg wennen aan de Nederlandse eerlijkheid. Hij was niet gewend om zijn hart open te stellen voor zijn collega’s, twijfels en gevoelens te delen. Bij hem kwam het zelfs zo ver dat hij uit een van zijn bedrijven en uit zijn functie werd gezet. Door deze nare ervaring heeft hij wel geleerd zijn hart meer te openen en emoties te tonen.
Op je werk is een open hart ontzettend belangrijk. Dit betekent uiteraard niet dat je direct iedereen moet vertrouwen en je constant kwetsbaar moet opstellen. Een open hart is onderdeel van een goede relatie, die moet je stap voor stap opbouwen.
6 tips om jouw muur af te breken en vrij te zijn
“Vrijheid betekent de moed verzamelen om jouw muur af te breken, steen voor steen!”
De muur is niet in één dag opgebouwd, dus verwacht niet dat je hem in één dag weer af kunt breken. Wel is het zeker mogelijk om steen voor steen je hart weer tevoorschijn te laten komen, zodat jij weer optimaal kunt genieten van het leven, samen met de mensen om je heen. Bij deze een paar nuttige tips:
1. Zoek iemand die je vertrouwt
Je muur afbreken kun je niet alleen. Daar heb je anderen voor nodig, iemand die je leert te vertrouwen of iemand die je al vertrouwt. Heb je een dergelijk iemand niet in je directe omgeving? Dan kun je ook de hulp inschakelen van een professional, bijvoorbeeld een psychotherapeut. Bij hem of haar kun je dan regelmatig je hart luchten. Bovendien kun je dan leren om jezelf meer open te stellen in het dagelijks leven.
Tip: Er zijn veel lichaamsgerichte therapieën die jou kunnen helpen je hart te openen.
2. Onderzoek je muur
“Als je jezelf kent, ben je krachtig. Als je jezelf accepteert ben je onoverwinnelijk.”
Probeer erachter te komen hoe, waarom en wanneer je de muur hebt gebouwd. Welke ingrijpende situaties hebben zich in jouw leven afgespeeld, waardoor je dacht een muur om je hart nodig te hebben? Wees lief voor jezelf tijdens deze ontdekkingsreis: vel geen harde oordelen.
Het is mogelijk dat de muur al op zo’n jonge leeftijd is ontstaan, dat je de oorzaak niet meer kunt achterhalen, maar er slechts een algemeen gevoel aan kunt verbinden. Ook dat is goed.
Onderzoek jouw muur. Waarom verberg jij je hart? Is het teleurstelling, angst, boosheid? Welke mensen of situaties houd je het liefst op afstand? Schrijf er over, praat er over met mensen die je vertrouwt, of leert vertrouwen.
Oefening: jouw muur
- Schrijf je naam op een blaadje en leg dit midden in de kamer neer.
- Ga op het blaadje staan.
- Bouw een muur om het blaadje heen
- Je mag alle materialen die aanwezig zijn in de ruimte gebruiken.
- Deze letterlijke muur symboliseert de muur om jouw hart.
- Als de muur af is, ga je weer op het velletje met jouw naam staan.
- Schrijf op hoe het voelt om daar te staan.
- Welke gedachten komen er omhoog?
- Welke emoties komen er omhoog?
- Wat valt je op aan de muur die je hebt gebouwd?
- Hou zou het zijn om de muur een klein stukje af te breken?
- Je mag het proberen.
- Wat komt er nu omhoog?
- Welke gevoelens?
- Welke gedachten?
- Wat gebeurt er in je lichaam?
3. Oefen met kwetsbaarheid
Kwetsbaarheid is spannend. Voor iedereen. Jij bent er geen uitzondering op. Je kunt oefenen met kwetsbaarheid. Het is niet nodig om direct je hele hart op tafel te leggen. Het mag gewoon stukje bij beetje. Oefen met het vertellen aan vrienden, collega’s of familieleden wat je werkelijk vind of voelt. En dit kan over iets groots of iets heel kleins zijn. Je kunt het!
Een hartmeditatie waarmee je je kwetsbaar maakt:
– Doe je ogen dicht
– Ga rechtop zitten
– Leg een hand op je hart
– Adem naar de hand op je hart toe
– Blijf vijf minuten op deze manier ademhalen
– Beschrijf wat je voelt
– Beschrijf wat er in je lichaam gebeurt (spanning, ontspanning, opluchting)
– Beschrijf wat er met je ademhaling gebeurt (in je buik, in je hart, in je keel, ontspannen, gespannen)
– Wees lief voor jezelf
– Beoordeel jezelf niet
– Alles wat je voelt is goed
– Alles wat er naar boven komt is goed
– Alles wat er niet naar boven komt is goed
4. Steentje voor steentje, niet de hele muur in één keer
“Rome is niet in één dag gebouwd. Jouw muur ook niet.”
Je wilt misschien heel graag dat de muur in één klap helemaal verdwijnt. Maar bedenk je dat jouw muur niet in één dag is gebouwd. Het zal dus ook enige tijd kosten om er weer vanaf te komen. Geef jezelf die tijd
Juist door steentje voor steentje de muur af te breken, krijg je meer zelfvertrouwen en wordt het steeds makkelijker om je kwetsbaar op te stellen. En je herstelt ook het vertrouwen in een ander. Mensen mogen weer dichterbij komen en jouw ware emoties leren kennen.
5. Accepteer terugval
Persoonlijke ontwikkeling is een proces van vallen en opstaan. Jouw muur afbreken is een persoonlijk ontwikkelingsproces en zal dus ook gepaard gaan met het nodige vallen en opstaan.Er zullen ongetwijfeld nog steeds momenten zijn dat je je muurtje weer optrekt. Dat is niet erg, het hoort erbij.
Hoe makkelijker jij je terugval accepteert voor wat het is, hoe sneller je weer vooruit kunt.
“jij bent de belangrijkste persoon in jouw leven!”
6. Word vrienden met je emoties
Emotionele intelligentie is de sleutel tot een lang en gelukkig leven. Opgekropte emoties zijn daar het tegenovergestelde van. Een emotie die je in jezelf wegstopt is een last die jij alleen draagt en waar niemand je mee kan helpen.
Dus het is zaak om vrienden te worden met je eigen emoties. Accepteer alle emoties die je hebt. Dat is niet altijd makkelijk, maar oefening baart kunst.
Oefeningen vrienden worden met je emoties:
Adem naar je emoties
Je adem verandert met elke emotie. Ga een minuut op je stoel zitten en adem door naar je buik toe. Je mag in- of uitademen door je mond, wat voor jou het meest prettig is. Wees je bewust van plekken waar spanning zit. Neem nu een emotie in gedachten en voel wat dit met je ademhaling doet.
Bekijk anderen en hun emoties
Neem eens 15 minuten de tijd om andere mensen te observeren. Dat kan buiten op straat, op kantoor, of in een restaurant. Let op wat ze doen. Hoe bewegen ze zich, wat zijn hun gezichtsuitdrukkingen? Kun jij hieruit emoties afleiden? Let de volgende keer als jij sterke emoties bij jezelf voelt opkomen op je eigen bewegingen en gezichtsuitdrukkingen.
Schrijf over je emoties
Beschrijf een situatie die je recentelijk hebt meegemaakt en stel jezelf de volgende vragen:
1. Hoe voelt mijn lichaam aan?
2. Hoe voel ik mij?
3. Wat zou ik graag willen doen?
7. Vraag het aan je hart
Ga op een rustige plek zitten en leg jouw hand op je hart.
Adem tien keer diep in en uit, voel je hand op en neer gaan.
Stel je hart de volgende vraag:
“Lief hart, waar ben je zo bang voor geworden?”
Blijf rustig ademen met je hand op je hart.
Voel je een inzichtelijke gedachte of emotie naar boven komen? Houd deze dan aandachtig vast.
Komt er niets bij je los? Stel de vraag nog een keer.
Het is niet erg als je geen inzicht krijgt.
Je hebt verbinding met je hart gemaakt, daar gaat het om.
Quotes muur om je hart
1. De muur om mijn hart heeft een reden... waar moet ik me anders verstoppen (woordnudist)?
2. Soms bouwen mensen muren om zich heen. Niet om mensen buiten te houden, maar om erachter te komen wie er genoeg om hen geeft.
3. Ook al is je hart je heilig, bouw geen muren eromheen. Je bent dan misschien wel veilig, maar wel alleen (Martin Gijzemijter).Wil je meer weten over emoties? Deze artikelen helpen je verder:
De sleutel tot een prettig leven: emotionele intelligentie
Ik kan niet huilen: vier tips om tranen te laten stromen
De kunst van leven met emotionele pijn
Lizet Bakker kan jou helpen om vanuit je hart te leven en je kwetsbaarder op te stellen. Wil je dat? En durf je het aan? Bel 06 23 52 10 06 voor een gratis kennismaking.
Barbara
op 25 Aug 2020