Je vrij voelen - Free Fighten!
07 oktober 2018 

Je vrij voelen - Free Fighten!

Je vrij voelen! ‘Free Fighten’. En dan niet ‘Free Fighten’ wat je kent van op straat waarin je met elkaar gaat vechten, en waarin alles mag. Maar juist vechten om jezelf vrij te voelen. Je vrij voelen in wat je denkt, wat je laat zien, hoe je beweegt en wat je zegt. Echte vrijheid zit daadwerkelijk in jezelf.

Leren vechten betekent voor mij: in actie komen, consistent discipline opbrengen en vol blijven houden. Het wordt namelijk moeilijk, je zult letterlijk en figuurlijk moeten knokken. En dat betekent dat je je soms moet verzetten tegen het verlangen om op te geven. Niet voor de ander, maar voor jezelf. Om je vrij te voelen is het een kwestie van vol houden!

onafhankelijkVrij zijn betekent volgens het woordenboek: dat je onafhankelijk bent van de macht of wil van een ander. Het betekent ook dat jouw emoties en verlangens er mogen zijn! Je legt jezelf geen beperkingen op. Je zegt wat je vindt, en beweegt hoe jij wilt en kunt bewegen. Je schaamt je niet voor je eigen gedachten. Dat is heerlijke vrijheid!

Vandaag praat ik hierover met jou in FREE FIGHT, mijn allereerste podcast. Ik bespreek onder meer hoe mensen hun vrijheid vaak zoeken buiten zichzelf. Ze willen zich vrijer voelen en willen dit bereiken door vaker op vakantie te gaan, een nieuwe relatie te beginnen of een andere baan te zoeken. Maar dat zijn hoogstens oplossingen voor de korte termijn.

Echte vrijheid komt van binnenuit, die ligt besloten in jezelf.

Het ervaren van die innerlijke vrijheid kost soms energie en tijd. Maar het is die investering dubbel en dwars waard. Neem die tijd voor jezelf! Luister naar de Podcastuitzending van ByLizet: vrijheid in je voelen, praten, bewegingen en denken!

Geen zin om te luisteren? Maar hou jij wel van lezen? Hieronder staat de samenvatting: voel je vrij in jouw denken, praten, voelen en bewegen!

Ik wil dat jij een vrij mens bent. Iemand die weet dat alle gevoelens er mogen zijn en geuit mogen worden. Iemand die niet bang is om voor haar eigen mening uit te komen. Iemand die vrij durft te bewegen om zo alle spanning uit haar lichaam te schudden. Iemand die zichzelf geen beperkingen oplegt in haar denken.

Samenvatting podcast: Je vrij voelen! 

Ik wil het met je hebben over ‘Free Fighten’. Vechten om jezelf vrij te voelen. Je vrij voelen in je denken ,voelen en bewegingen. Echte vrijheid zit daadwerkelijk in jezelf. Vaak zoeken mensen vrijheid buiten zichzelf: ze gaan zo vaak mogelijk op vakantie, ‘want als ik op vakantie ga, dán voel ik me vrij’.

vakantieJe neemt jezelf mee op vakantie!  Als jij je niet vrij voelt in je beweging, praten of in je voelen, ben je dan op vakantie vrij? Of je hebt een baan die je niet leuk vindt, waar je met tegenzin naartoe gaat? Maar ben je daadwerkelijk vrij als jij van baan switch, of neem jij je eigen gevoel mee?

Veel mensen zoeken externe omstandigheden om te veranderen, zodat zij lekkerder in hun vel gaan zitten, meer plezier en geluk ervaren en fijne gedachten hebben. Ze vergeten alleen vaak even naar binnen te kijken.

Je vrij voelen in emoties

‘Free Fight’ staat voor mij niet zozeer in het vechten, maar vrijheid in jezelf hebben en ervaren.

huilen emotieHet kost tijd en energie om naar binnen te kijken. Dit gaat niet vanzelf. Het kost energie, maar hoeft niet altijd een gevecht te zijn, daarom Free Fight. Veel mensen die ik tegenkom willen geen emotie voelen. Het liefste gaan ze dat uit de weg, want frustratie voelen, irritatie, boosheid, verdriet en angst, dat is allemaal niet zo leuk.

Wat gebeurt er met de emotie? Die wordt in je lichaam opgeslagen! Elke keer weer. Boosheid inslikken, irritatie niet uiten of verdriet niet laten zien. Het heeft geen uitweg. Je negeert je gevoel telkens weer. Vervolgens negeer je het weer, en weer… Uiteindelijk neemt de spanning in je lijf te. Spanningsklachten? Stress? Lichamelijke kwaaltjes? Het kan een uiting zijn van opgebouwde stress en het niet uiten van emoties.

Geef aandacht aan jouw emotie en voel je werkelijk vrij.

Je vrij voelen in praten

Vrijheid in je praten. Zeg jij exact wat jij wilt zeggen? Of stel je het keer op keer uit en denk je “wel, het is toch niet zo belangrijk” of “ik vertel het wel een andere keer”. Wat jij denkt of wat jij voelt, en wat jij wil zeggen, dat is helemaal van jou en dat mag jij zeggen. En soms is het goed daar de tijd voor te nemen.

Je vrij voelen in denken

En dan hebben we ook het denken. Wie laat jij jouw denken bepalen? Bepaalt jouw opvoeding jouw denken, jouw partner, de nieuwsberichten, vrienden of jezelf. Of ben jij je helemaal niet bewust van wat je denkt.

Als je je vrij wilt voelen in je denken, dan is het fijn om positieve “berichtgeving” te lezen, horen, te denken, en in een omgeving te zijn die positief is, een omgeving die jou bekrachtigd in wie je bent!

Je vrij voelen in beweging

vrij in bewegenDurf jij volledig vrij te bewegen?! Tijdens een avondje uit, een avondje dansen of je helemaal laten gaan in jouw boosheid. Of durf je niet helemaal los te gaan en je echte ‘moves’ te laten zien! Jouw moves!

Als jij je vrij voelt in deze vier niveaus! Chapeau!

Voel je vrij

Waarmee ik begon was natuurlijk ‘Free Fight’. Vechten staat voor mij voor ‘doen’ en discipline en elke keer weer komen opdagen! En dat kun je toepassen op je vrij voelen! Het vergt soms wat discipline en het vraagt erom dat je voor jezelf komt opdagen. Niet voor de ander,maar omdat jij het waard bent!

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Bettina
Door

Bettina

op 18 Oct 2018

Wat een top artikel ! Ik heb deze paar tips toegepast en ja hoor ik voel echt een verschil. Hartelijk dank om dit te delen.

Marina Morks
Door

Marina Morks

op 18 Oct 2018

Wat een prachtig geschreven stuk. Je echt vrij voelen... wie zou dat echt doen? We laten zoveel bepalen door onze omgeving, onze familie, vrienden.... Maar zoals je zegt, alle opgekropte emoties kunnen voor flinke problemen zorgen. Bedankt voor deze inzichten, ik ga ze zeker meenemen in mijn dagelijks leven!

Lizet
Door

Lizet

op 08 Nov 2018

Dank je wel Marina! En het is zo zonde om zoveel te laten bepalen door onze omgeving, familie en vrienden! Good luck!

Elke
Door

Elke

op 21 Oct 2018

Ik denk dat inderdaad niemand dat echt volledig. Er is vaak toch een persoon of situatie waarvoor of waarin je je inhoudt. Maar wel interessant om er bewust van te worden om zo toch wat dingen te doorbreken.

Danny
Door

Danny

op 22 Oct 2018

Fijn dat ik de artikelen kan lezen of luisteren. In de auto vind ik t vaak fijn om de artikelen te luisteren, lekker rustig op mijn gemak :)

Ralph
Door

Ralph

op 24 Oct 2018

Dankjewel Lizet, wat een mooi artikel. Het is zó lastig om je vrij te voelen op meerdere vlakken. Ik vind in je blog en podcast echt waardevolle inzichten. Thanks!

Lizet
Door

Lizet

op 08 Nov 2018

Ha Ralph, het kan zeker lastig zijn om je vrij te voelen. De echte vrijheid komt vanuit je binnenste! Dat jij in het hier en nu blij en tevreden bent met wie je bent en waar je bent.

Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

  • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
  • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
  • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht