Lichaam en geest beïnvloeden elkaar
15 september 2015 

Lichaam en geest beïnvloeden elkaar

Wat is er sterker: jouw geest of jouw lichaam? Beide kunnen elkaar zowel positief als negatief beïnvloeden. Vandaag wil ik je laten zien hoe je jezelf via de geest kan versterken, want kracht heb je zeker in je. De vraag is alleen: gebruik je wat je in je hebt ook optimaal? In dit artikel lees je hoe jij je geest oftewel je gedachten kunt gebruiken om jezelf zo niet alleen mentaal maar ook fysiek sterker te voelen.

Jaren geleden kreeg mijn oom een hersenbloeding tijdens zijn vakantie in Mexico. Hij lag in coma in het plaatselijke ziekenhuis en er was een kans dat hij de volgende dag niet zou halen. Mijn moeder vloog halsoverkop vanuit Nederland naar Mexico om bij haar broer te kunnen zijn. Vanaf het vliegveld nam ze meteen een taxi naar het Rolstoelziekenhuis. Ze kwam op tijd, want hij was nog in leven. Na het emotionele bezoek ging ze naar een hotel, waar ze een uur later een telefoontje kreeg. Haar broer was overleden. Het was net alsof hij op haar gewacht had.

Misschien ken jij ook een dergelijk verhaal, bijvoorbeeld van een oma die op sterven lag, maar nog net haar kleinkind geboren zag worden voordat ze overleed.

Onze gedachten zijn in staat om ons lichaam kracht te geven. Ik zag het eens gebeuren tijdens een sessie van mijn workshop Your Power. Twee deelneemsters Elles en Marleen (om privacy redenen zijn dit niet hun echte namen) stonden tegenover elkaar en hielden elkaars armen bij de polsen vast. Vervolgens kregen ze de opdracht om elkaar uit balans te brengen. De eerste drie keer trok Elles Marleen heel gemakkelijk omver. Totdat Marleen dacht: “ik ben het zat!” Ze concentreerde zich op haar voeten zodat ze stevig stond, haar ademhaling ging naar haar buik toe en ze dacht: “ik kan het!” Toen na drie ademhalingen het getrek weer begon was Marleen de absolute winnaar. Met één ruk was Elles uit balans. Het was heel mooi om te zien hoe Marleen zichzelf puur met haar gedachten een fysieke boost had weten te geven.

Een ander voorbeeld van hoe onze geest het lichaam kracht kan geven: tijdens een mindfulness training waar ik aan Medidatiedeelnam deden we een zogenaamde bodyscan. Dit was een flinke uitdaging voor mij, omdat we lang moesten stilzitten. De docent leerde ons hoe we het lichaam compleet konden ontspannen, maar mijn gedachten werkten me constant tegen. “Wat een domme oefening, dit kan ik niet. Pfff, zijn we nu nog niet klaar?” en ga zo maar door. Tot ik tijdens de zevende sessie besloot volop mee te doen. En verrek, wat bleek: mijn lichaam ging ineens tot volledige ontspanning! Eerst had ik een voornamelijk negatieve instelling, maar zodra ik overschakelde naar positieve gedachten werd de les een heel stuk fijner en makkelijker. En mijn lichaam ontspande ook meer.

Wat heb ik de afgelopen tijd geleerd over de samenwerking tussen lichaam en geest?

  1. Bij jezelf blijven kan veel kracht teweeg brengen – Elles vs. Marleen
  2. Besteed aandacht aan de positieve gedachten – mindfulness
  3. De geest is (soms) sterker dan het lichaam – mijn oom

push upOok tijdens sportlessen ervaar ik dit iedere keer. Wanneer sporters denken dat ze niet meer kunnen blijven ze ineens anderhalve minuut lang een oefening doen, terwijl ze dachten dat ze het nog geen 30 seconden zouden volhouden.

Gebruik jij je geest/gedachten om je sterker te voelen? Zo ja, hoe doe jij dat? 

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Barbara
Door

Barbara

op 16 Sep 2015

Een herkenbaar verhaal hoor Lizet. Mijn mind zet ik aan met een extra boost als ik deze echt nodig heb wanneer mijn lichaam denk doe het lekker zelf. Ik heb ontzettende krachtige ouders en zij zijn mijn voorbeeld hoe ver je kunt komen met wilskracht. Succes Lizet, groetjes Barbara

Lizet
Door

Lizet

op 22 Sep 2015

Ha Barbara! Tof om te lezen en helemaal leuk om je ouders als voorbeeld te hebben voor wilskracht! Groet, Lizet

Esther
Door

Esther

op 31 May 2018

Hoi lieve mensen, om met mijn kinderen te onderzoeken hoe je hersenen werken en geachte je lichaam beïnvloeden, zoek ik info over doe-experimentjes die je samen kan doen...weet iemand een boek / filmpjes hierover? mama

Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

  • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
  • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
  • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht