Page content

Alles over Emotional Freedom Techniques (EFT)

Last van onverwerkte trauma’s? Pijnlijke herinneringen? Ervaar je stress? En vind je het daarnaast moeilijk om je emoties te uiten? Weet dan dat er een manier is om zonder eindeloze praatsessies en therapeutische behandelingen van je negatieve gevoelens af te komen. Namelijk met EFT, Emotional Freedom Techniques, een lichaamsgerichte therapie gebaseerd op acupressuur, waarbij pijnlijke herinneringen, stress en negatieve gevoelens even terug opgeroepen worden. En daarna geneutraliseerd worden en verdwijnen. Ik geef je graag een inleiding in deze eenvoudige, maar zeer effectieve methode die je zelf thuis kan toepassen.

Wat is EFT, Emotional Freedom Techniques?

Emotional Freedom Techniques, kortweg EFT, is een snelle en makkelijk te onthouden lichaamsgerichte therapie om positieve veranderingen in je leven te bewerkstelligen. EFT is ontwikkeld door Gary Craig in 1995. Sceptici geloofden er niet in, maar tijd en onderzoek heeft geleerd dat het een krachtige techniek blijkt te zijn. EFT is onderdeel van de Energetische Psychologie en is een positieve, effectieve en snelle methode om remmingen, angsten en andere negatieve emoties in een paar minuutjes kwijt te raken. De EFT-methode bestaat uit eenvoudige ‘klop’ technieken en het achter elkaar herhalen van affirmaties gericht op de emotionele blokkades. Dit tezamen beïnvloedt en vermindert de te hoge prikkelactiviteit in de hersengebieden waardoor de negatieve lading van belastende herinneringen verdwijnen.

“Soms hoeft goed niet ingewikkeld te zijn”

EFT is eenvoudig, maar wel zeer effectief als methode voor lichaamsgerichte therapie. Emotional Freedom Techniques is een dynamisch, pijnloos, eenvoudig en effectief proces en de resultaten zijn blijvend, zonder eindeloze praatsessies en behandelingen.

EFT: hoe werkt zo’n behandeling  precies?

Door simpelweg te ‘kloppen’ op een aantal specifieke acupunctuur punten (meridianen) van je lichaam, terwijl je je focust op de negatieve emotie en dit in korte zinnen hardop verwoordt (affirmaties), begint de energie weer vrij te stromen in je lichaam. Vervelende en ongewenste gevoelens en sensaties worden verdreven. Het kloppen zorgt ervoor dat je cortisolspiegel, oftewel het stresshormoon in je lichaam daalt. Je komt zo uit de vlucht-vechtreactie die je lichaam automatisch heeft bij gevaar. Hierdoor ontkoppel je als het ware je negatieve en stressvolle gedachten en gevoelens die je niet meer wilt ervaren, van je lichaam.

“Met EFT verander je je gevoel, en daardoor je gedrag en je welbevinden”

De 12 meridianen voor EFT

EFT is gebaseerd op acupressuur waarbij je op je energiebanen klopt die net als je zenuwstelsel als een netwerk door je lichaam lopen. Deze energiebanen worden meridianen genoemd, en alhoewel elke meridiaan gekoppeld is aan een bepaald orgaan, hebben meridianen ook een psychische kant. Zo gaat de longmeridiaan niet alleen over ademhaling, maar ook over emotie en verdriet. En is de levermeridiaan verstoord? Dan hoeft er nog niks met je lever mis te zijn, maar kun je wél last hebben van overgevoeligheid, prikkelbaarheid of boosheid. Hieronder vind je een overzicht met de 12 meridianen, de specifieke ‘klop’ locaties en de bijhorende emoties die met EFT behandeld kunnen worden:

 • Nier meridiaan (begin van het sleutelbeen): angsten en bezorgdheid
 • Blaas meridiaan (begin van de wenkbrauw): onzekerheid
 • Galblaas meridiaan (naast het oog): frustratie
 • Maag meridiaan (onder het oog): zorgen
 • Lever meridiaan (op de ribbenkast): boosheid
 • Milt meridiaan (onder de arm): gebrek aan zelfvertrouwen
 • Hartbeschermer meridiaan (): rusteloosheid en angst
 • Long meridiaan (voorkant schouder): emotie en verdriet
 • Dikke darm meridiaan (schouder en hals): depressie
 • Gouverneursvat (onder het oog): stress
 • Conceptievat (op de kin): spijt en onderdrukte emoties
 • Drievoudige verwarmer meridiaan (achter je oor): sociale onzekerheid

Voor wie is de Emotional Freedom Techniques methode geschikt?

 • EFT is een hulpmiddel dat toegepast kan worden bij volwassenen en kinderen. En zowel door professionele hulpverleners maar ook door jezelf, gewoon bij je thuis! Emotionele en lichamelijke klachten zoals trauma’s, angsten, fobieën, stress, verslavingen en remmingen worden met deze lichaamsgerichte therapie aangepakt, maar ook een harde buik, een ‘knoop’ in je maag of een drukkend gevoel op de borst worden uit je lichaam verdreven door EFT.
 • EFT kan enerzijds gebruikt worden om symptomen te verminderen en anderzijds om oorzaken van klachten aan te pakken. Het is een hulpmiddel om de intensiteit van emoties te verminderen, overtuigingen te veranderen en stress los te laten. Wanneer je het gebruikt als symptoombestrijding zul je het vaker moeten gebruiken voor die klacht, aangezien de oorzaak van je klacht waarschijnlijk nog blijft. Bij grote, ingewikkelde klachten of een psychiatrische diagnose is het daarom verstandig dit samen met een ervaren (EFT) therapeut te doen om daadwerkelijk de oorzaak van je klacht aan te pakken.

EFT en trauma

Wat er in het verleden ook gebeurd is, die gebeurtenis zelf kun je misschien niet veranderen, maar hoe je je er vandaag bij voelt, wel! Pijnlijke herinneringen worden door EFT eventjes terug opgeroepen en daarna direct geneutraliseerd. Ook voor traumaverwerking kan EFT dus uitkomst bieden. Wanneer je denkt of spreekt over een herinnering en je raakt nog steeds van streek, dan wijst dit op een onverwerkt conflict. Er zit blijkbaar nog emotionele ‘lading’ op deze gebeurtenis. EFT neutraliseert de emotionele lading waardoor je je lichter gaat voelen en lichamelijke klachten verdwijnen.

EFT en PTSS

PTSS staat voor Post Traumatische Stress Stoornis waarbij nare ervaringen steeds terugkomen in je gedachten of dromen. Verschijnselen zijn spanningen, woede-uitbarstingen en het vermijden van dingen die herinneren aan de traumatische gebeurtenissen. Vaak is bij PTSS het praten over de klachten en snappen hoe het ontstaan is, geen volledige oplossing. De stressreactie die de klachten veroorzaakt wordt op allerlei manieren en voortdurend ‘uitgelokt’. Daarom is Emotional Freedom Techniques zeer geschikt om (naast reguliere therapie) te gebruiken wanneer er sprake is van PTSS. Bij deze therapie koppel je immers de stressreactie los van de (herinnering aan de) gebeurtenis, en de klachten zullen verdwijnen.

Zelf EFT toepassen?

EFT kun je het beste ervaren door het zélf te doen! Hopelijk heeft dit artikel je al wat meer inzichten gegeven in de EFT-techniek. Mijn tip: probeer het eerst op iets kleins, en kijk of het voor jou een passende methode is om van je negatieve emoties af te komen. Lukt het niet of wil je toch liever begeleid worden ? Neem dan gerust contact met me op, ik help je graag verder met EFT!

Comment Section

0 reacties op “Alles over Emotional Freedom Techniques (EFT)

Plaats een reactie


*