Op zoek naar een psycholoog?

Problemen in je huwelijk? Onzeker over jezelf? Last van depressieve gedachten? Moeilijke situaties op het werk? Of gewoon behoefte aan babbel? Dan kan een of meerdere gesprekken met een psycholoog goed doen om je nieuwe inzichten te geven, je sterker te maken of je op weg te helpen met je emoties en gedachtes.

Nederland telde op 1 mei 2019 15.679 gezondheidspsychologen, daarnaast vind je nog tal van andere professionals waar je terecht kunt om over je problemen te praten. Alleen in Rotterdam al vind je een oneindige lijst van psychologen…

Zie je door de bomen het bos niet meer? Dan geef ik je in graag hulp bij het zoeken van een goede psycholoog in Rotterdam.

Wanneer ga je naar een psycholoog?

Je hoeft niet alleen maar zware psychische klachten te hebben om naar de psycholoog te gaan. Ondersteuning van een psycholoog kan nuttig zijn wanneer je niet lekker in je vel zit, wanneer je hulp nodig om uit een burnout te komen of wanneer je wilt leren ergens mee om te gaan. Veel voorkomende klachten die behandeld worden  zijn depressie, stress, onzekerheid, angst, burn-out, relatieproblemen, trauma’s en rouwverwerking. Praten kan je net dat duwtje in de rug geven, zodat je nieuwe inzichten krijgt en je verandering kan brengen in je gevoel of state of mind.

“Psychology: it’s a direction, not a destination”

De stap naar een psycholoog is voor sommige mensen best moeilijk, alhoewel er al veel minder een taboe op rust dan jaren geleden. Denk maar aan gevoelens van onzekerheid op je werk en in je relatie, examenstress, kinderloosheid, vermoeidheid of futloosheid. Dit zijn eveneens zaken waarmee je flink in de knoop kunt zitten. Misschien heb je het gevoel dat je het alleen of zelf moet oplossen, misschien draag je het al zo lang mee en lijkt het onmogelijk om te veranderen. En misschien voelt het raar om je persoonlijk verhaal tegen een vreemde te vertellen.

Een psycholoog heeft specifieke methodes en handvatten die jou kunnen helpen om beter met je moeilijkheden om te kunnen gaan, te begrijpen of te veranderen. Een buitenstaander die niet persoonlijk en emotioneel betrokken is, kijkt op meer objectieve manier met je mee.

Een juiste match is essentieel!

Eén van de meest belangrijke tips die ik je graag wil meegeven bij de zoektocht naar een goede psycholoog, is het volgende. Laat je gevoel spreken tijdens een eerste kennismakingsgesprek met een psycholoog. Voel je je direct goed, dan zit je op het juiste pad. Heb je twijfels of voel je geen klik? Overweeg dan om een tweede gesprek niet voort te zetten, maar ga op zoek naar een ander. De keuze voor de juiste psycholoog is heel persoonlijk. Wanneer je gevoel bij die persoon al niet goed zit, dan zal het moeilijk zijn om je gevoelens en ziel bloot te leggen in de volgende sessies. Voor sommige mensen is de keuze van een vrouw of juist een man ook van belang, voor sommige mensen dan weer helemaal niet. Ga op voorhand dus ook zeker na of je liever met een vrouw of met een man een gesprek aangaat!

Wanneer ga je naar een coach, wanneer naar een psycholoog?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden, leg ik je eerst het verschil uit tussen een psycholoog en een coach:

  • Een psycholoog is een professioneel deskundige in de psychologie, de wetenschap die zich bezighoudt met het innerlijk leven (denken, voelen en streven) en het gedrag van de mens. Een psycholoog geeft therapie, bestaande uit gesprekken die dienen voor het werken aan een oplossing bij psychische problemen. De psycholoog richt zich in de gespreksvoering voornamelijk op het oorspronkelijke onderliggende probleem.
  • Een coach geeft coaching, een vorm van professionele begeleiding waarbij de coach als gelijkwaardige partner de cliënt ondersteunt bij het behalen van zelfgekozen doelen. Deze vorm van begeleiding is erop gericht om mensen in positieve zin te veranderen. Bij een coach kun je terecht voor je gevoelens en om emoties te uiten.

Hoewel een coach en psycholoog verschillen in aanpak van het probleemgedrag, willen beide professionals het gedrag van hun patiënt of coachee verbeteren of veranderen. Het verschil hierbij is dat coaches geen diagnose stellen van de mensen met wie ze werken, terwijl psychologen een ziektebeeld bepalen zodat hun patiënten klinisch kunnen worden behandeld.

Daarnaast helpen psychologen hun clientèle hun onderbewuste te onderzoeken en te begrijpen, het doel van deze verkenning is een diepgaand begrip van gedrag en patronen. Coaches richten zich daarentegen op de acties en resultaten van een individu, en meten het succes van hun coachee met behulp van belangrijke prestatie-indicatoren en specifieke gedragsresultaten en -doelen. Ondanks dat er bij een psycholoog en coach af en toe sprake is van een overlapping, zijn het werk en de processen van therapeuten en levenscoaches verschillend van elkaar.

8 signalen die aanduiden dat je hulp nodig hebt 

Vind je het moeilijk om te bepalen of je naar een psycholoog zou moeten gaan? Met andere woorden: wanneer zijn je problemen van dusdanig niveau dat het tijd is om een afspraak te maken bij een psycholoog? Dan heb je wellicht baat bij onderstaand lijstje van psychologen Reidenberg, Alvord en Dorothea Lack die 8 indicatoren omvat die signalen zijn om hulp van een psycholoog in te schakelen:

  1. Alles wat je voelt, voelt zeer intens.
  2. Je hebt een trauma opgelopen en je kunt er niet stoppen aan te denken.
  3. Je hebt last van chronische hoofdpijn, buikpijn of een verlaagd immuunsysteem.
  4. Je gebruikt drugs of alcohol om je negatieve emoties of stress te onderdrukken.
  5. Je presteert ondermaats op je werk en krijgt slechte feedback.
  6. Je haalt geen plezier meer uit hobby’s, sport of andere activiteiten die je voorheen altijd graag deed.
  7. Je persoonlijke en/of werkrelaties zijn gespannen.
  8. De mensen om je heen spreken hun bezorgdheid over je uit.

Verschil psycholoog, psychiater en psychotherapeut

Vaak worden de termen psycholoog, klinisch psycholoog, GZ psycholoog, psychiater en psychotherapeut door elkaar gebruikt wanneer men spreekt over psychische begeleiding. Toch zijn dit totaal verschillende termen en beroepen.

  • Psycholoog

Een psycholoog of psychologe is een professioneel deskundige in de psychologie, de wetenschap die zich bezighoudt met het gedrag van de mens. Een psycholoog heeft een masterdiploma in de psychologie behaald. In de psychologie wordt een brede waaier van vakgebieden bestudeerd zoals ontwikkelingspsychologie, gedragspsychologie, kinderpsychologie en forensische psychologie.

  • Klinisch psycholoog

Een klinisch psycholoog is een gespecialiseerde GZ-psycholoog die na de universiteit een 6-jarige postdoctorale opleiding tot klinisch psycholoog heeft afgerond. Het werkgebied van de klinisch psycholoog bestaat uit het diagnosticeren en behandelen van ernstige en complexe psychische problemen en psychische stoornissen. Een klinisch psycholoog is veelal werkzaam in ziekenhuizen en andere medische instellingen.

  • GZ psycholoog

Een GZ psycholoog is een gezondheidspsycholoog. Deze persoon heeft na de universitaire studie psychologie een postdoctorale beroepsopleiding van 2 jaar gevolgd en kan werkzaam zijn in alle sectoren van de gezondheidszorg.

  • Psychiater

Een psychiater is een arts die zich heeft gespecialiseerd in de psychiatrie. Een psychiater is gespecialiseerd in diagnostiek van psychiatrische- en psychologische stoornissen. Psychiaters zijn bevoegd medicatie voor te schrijven, lichamelijk onderzoek te doen en laboratoriumtests aan te vragen en te interpreteren.

  • Psychotherapeut

Een psychotherapeut of psychotherapeute is een hulpverlener die zich toespitst op het begeleiden van mensen op emotioneel of geestelijk vlak. Psychotherapeuten hebben een postdoctorale beroepsopleiding in de psychotherapie van minimaal 4 jaar gevolgd.  Via deze praktische ervaringsgerichte studie worden psychotherapeuten opgeleid voor het behandelen van psychologische klachten.

Hoe kies je een psycholoog?

Het kan moeilijk zijn om een goede psycholoog te kiezen. Zeker als je niet lekker in je vel zit, kan het een extra uitdaging zijn om een goede, weloverwogen keuze te maken voor de juiste psycholoog. Wellicht dat onderstaand lijstje je kan helpen bij dit proces:

  • Vraag je familie en vrienden of zij een goede psycholoog kennen en kunnen aanbevelen
  • Zoek online naar een goede psycholoog en vergeet niet aandachtig de Google reviews of reviews op een form na te lezen.
  • Zoals eerder gezegd kan het geslacht van de psycholoog ook van invloed zijn op je keuze. Ga dit bij jezelf gerust na!
  • Elke psycholoog heeft weer een eigen specialisme, zoals rouwverwerking. Ga op voorhand na of jij met jouw probleem wel aanklopt bij de juiste specialist.
  • Bel een psycholoog voor een afspraak en ga tijdens dit telefoongesprek al eens na hoe je je hierbij voelt. Wellicht heb je zenuwen, dat is begrijpelijk. Maar wat is je onderbuik gevoel?
  • Via zorgkaartnederland kun je checken hoe een psycholoog wordt gewaardeerd. Doe dit!

Goede psychologen in Rotterdam

Overal in Nederland vind je goede en minder goede psychologen. En heeft elke psycholoog weer een andere specialiteit. Zoals hierboven al beschreven is, is het vooral een persoonlijke kwestie. Daarnaast kan het fijn zijn om via een vriend een goede psycholoog aanbevolen te krijgen, aangezien deze wellicht uit eigen ervaring spreekt. Ook reviews over een psycholoog op Google of op een website zijn belangrijk in de keuze  van een goede psycholoog. In Rotterdam zijn er zeker 100 psychologen werkzaam, dus er is zeker voldoende keus. Ik heb hieronder 3 psychologen op een rijtje gezet, die ik persoonlijk ken of zeer goede (online) reviews krijgen.

  • Susan Moll –  rotterdampsycholoog.com Rijke ervaring, kennis van hypnose, regressie, meditatie, voice dialogue, NLP, EFT, EMDR, ACT.
  • Judith Janszen – Lees hier haar waardering als psycholoog op zorgkaartnederland.nl
  • Fleur Landa van Mentaal Beter Rotterdam
Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

  • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
  • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
  • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht