Persoonlijke verhalen
Lizet Bakker
Persoonlijke verhalen
08/30/2017
3 min
4

Pick your spot (in Rotterdam)

08/30/2017
3 min
4

Twee augustus 2017. Ik mocht een pand bezichtigen in de Spaanse Polder, Rotterdam Noord-West. Het was een groot, oud pand met een benedenverdieping van bijna 300 vierkante meter. Er stonden pilaren in het midden, de vloer en de muren waren nogal vies. Dan de bovenverdieping: daar lag prachtig laminaat, voorzien van een keuken met oven en een lekkere loungeruimte. Alles bij elkaar was de ruimte zo’n 100 vierkante meter groot. Met een hoofd vol indrukken ging ik terug naar huis. Het voorstel was dat ik het pand in bruikleen kon krijgen, via een soort professionele anti-kraakregeling. Het was tijd om een keuze maken.

Onzekerheid

’s Avonds laat in bed: ik kon niet slapen en lag onrustig te malen. De benedenruimte was fantastisch, zo groot met zoveel mogelijkheden. Maar er zou eerst flink verbouwd moeten worden en het moest helemaal ingericht worden. Kon ik dat als eenmanszaak wel aan? Hoe moest ik dit aanpakken? De bovenverdieping voelde al af, daar zou ik direct aan de slag kunnen. De oppervlakte was een stuk kleiner, maar in tegenstelling tot beneden zou het erin trekken zonder kopzorgen kunnen. Wat te doen?

Van denken naar voelen

De volgende nachten bleef ik twijfelen, want wat wilde ik nu? Overal om advies gaan vragen hielp niet veel, want iedereen had een andere mening. Alle voor- en nadelen op een rijtje zetten deed ook weinig om de twijfel weg te nemen. Toen kwam langzaam het besef dat ik wel rationeel kon blijven piekeren, maar eigenlijk beter naar mijn gevoel kon luisteren. Wat had mijn lijf te vertellen? Om daar een antwoord op te krijgen deed ik midden in de nacht een meditatie speciaal gericht op het nemen van beslissingen te nemen vanuit het lichaam. De zin die telkens naar voren kwam was: “Pick your spot!” Kies je plek en wees er trots op.

Als ik aan die zin denk dan gaat mijn verlangen uit naar de benedenverdieping. Ik mag immers een ruimte gaan kiezen waarin ik al mijn activiteiten vrij kan ontplooien. Omdat ik er toe doe. Omdat het belangrijk is om de ruimte te hebben, om een eigen ruimte te hebben, ook al voelt die nu nog onwennig en nog niet van mezelf. Feit is dat ik ervoor mag kiezen en dit helemaal mag omvormen tot mijn plek!

Loslaten van perfectie

Het hoeft er niet in een week supergelikt uit te zien. Het mag stapje voor stapje. En ik hoef het niet alleen te doen, natuurlijk is het oké om andere mensen om hulp te vragen. Er zijn immers extra handen nodig, extra materiaal en expertise.  Hoe bijzonder is het dat juist de zin ‘pick your spot’ naar voren kwam tijdens de meditatie? Want dat is een les die ik ook zo graag aan anderen meegeef.

De reis naar het perfecte pand zal wel even duren. Het moet namelijk niet mijn hele leven gaan beheersen. Er moet ook nog voldoende tijd overblijven om een goede coach, vriendin, zus, dochter, buurvrouw en baas te zijn. Want ik ben uiteraard niet alleen ondernemer.

Het pand heb ik een bruikleen en vandaag 30 augustus stond er een potentiële koper op de stoep. Eerste reactie: angst! “Oooh nee, moet ik nu alweer al het pand.” Even bijkomen en dan besef ik mij; ik mag deze angst voelen. En vervolgens richt ik mij op wat ik wil bereiken: ‘Trotse vrouwen die lekker in hun vel zitten! En dat doe ik tot augustus 2019 op de Vareseweg 21-27.’ Deze zin geeft mij energie en geen angst.

Echte ‘Pick your Spot’ Tips voor jou:

Mijn nieuwe ruimte in Rotterdam staat precies voor wat ik jou wil meegeven:
1. Je lijf weet zoveel meer dan je beseft! Blijf niet in je hoofd dwalen, maar maak contact met je lijf.
2. Je mag anderen vragen je te helpen om jouw ruimte helemaal tot jouw plek te maken. Je hoeft niet alles alleen te doen, betrek familie, vrienden en geliefden erbij.
3. Het hoeft niet in één keer perfect te zijn, het is een proces. En er zijn altijd dingen die je kunt veranderen. Beginnen is het belangrijkst.
4. Je mag je ruimte claimen, ook al voelt het in het begin nog onnatuurlijk of onwennig. Deze gevoelens zijn niet meer dan logisch: het zijn nieuwe stappen die je neemt, buiten je eigen comfortzone.

Het was geweldig om deze lessen zelf weer te leren, zodat ik ze bij deze weer aan jou kan doorgeven.

Eén van mijn plannen met het nieuwe onderkomen is het visueel maken van jouw dromen en doelen.

Deze zullen worden afgebeeld op de muren, zodat je tijdens iedere training By Lizet weer herinnerd kunt worden aan de reden waarom je sport, traint of voor coaching hebt gekozen. En dat niet alleen, het is ook een geweldige manier om andere mensen te inspireren!

Je bent van harte welkom in mijn pand in Rotterdam!

Reacties
Categorieën