De beste zijn. Gaan voor de nummer 1 positie. Dat betekent hard werken, doorgaan, niet luieren en altijd maar meer willen.
“De beste versie van jezelf worden.” Het is een veelgehoorde slogan. En eigenlijk is het onzin. Daarom wil ik jou ertoe bewegen niet de beste versie van jezelf te worden, maar de meest echte persoon die jij bent. Door jouw verleden, karakter, opvoeding en ervaringen ben je nu precies op de plek waar je nu bent. Dat is de fundering waarop je moet bouwen.
In onze huidige samenleving wordt alles gepresenteerd als maakbaar. Je maakt je eigen geluk. Succes is makkelijk te verdienen. Gezondheid is een stappenplan dat je uit een tijdschrift plukt. Om de beste versie van jezelf te worden hoef je slechts de juiste tools te gebruiken. Daarna is het een kwestie van hard werken en niet opgeven. De trein moet vooruit blijven denderen.
Totdat het op is en je niet meer vooruit komt. Wat dan? Dan veroordeel je jezelf. Omdat je je doel nog niet hebt gehaald. Omdat je gefaald hebt. Een te hoge lat leidt onvermijdelijk tot negatieve gedachten en emoties.
Fall in love with taking care of yourself.
Leef vanuit jezelf, in plaats vanuit de drang om altijd maar de beste willen zijn. Omarm de persoon die je werkelijk bent. Luister naar je diepste verlangens. Jij kent jezelf uiteindelijk het beste. Alleen jij weet wie je echt bent en wat voor jou het beste is in het leven.
Natuurlijk moeten we ons allemaal blijven ontwikkelen. Er zijn altijd dromen die we willen waarmaken en verlangens die we willen bevredigen. Maar deze dingen moeten uit je diepste zelf komen. Ze moeten reflecteren wie je werkelijk bent. Ze hebben niets te maken met een universeel ideaal van de beste willen zijn.
‘De beste versie van jezelf worden’ betekent vaak:
– te hard werken
– de lat onrealistisch hoog leggen
– structureel over je grenzen gaan
– jezelf te hard afrekenen op prestaties en resultaten
– de illusie creëren dat er meerdere versies van jou zouden zijn
Het gevolg van dit alles is dat je te kritisch en vaak boos op jezelf wordt en te weinig energie hebt om te genieten van de persoonlijke ontwikkelingen die je doormaakt.
Tien manieren om te leven vanuit jezelf
Er zijn veel verschillende factoren die je ervan kunnen weerhouden om te leven vanuit je eigen ik: financiële druk, een gebrek aan zelfvertrouwen, loyaliteit aan een leidinggevende, enzovoort.
Zelfontwikkeling is veel belangrijker dan het constant streven naar de nummer 1 positie. Niet alles is maakbaar. Ieder mens heeft positieve en negatieve kanten. Succes in het leven is niet alleen een kwestie van de juiste mindset. Lichaam, geest en ziel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en spelen dus allemaal een rol in hoe jij je manifesteert. Zij maken jou tot wie je bent.
1. Ontdek je emoties
Gevoelens horen bij jou als mens. We zijn allemaal wel eens blij, bang, verdrietig en gelukkig. Elke emotie die we voelen uit zich ook in lichamelijke sensaties, het zijn nooit slechts gedachten.
Ga maar eens na voor jezelf, wat voel je als:
- … je boos bent?
- … je zenuwachtig bent?
- … je verdrietig bent?
- … je blij bent?
- … je verliefd bent?
De fysieke prikkelingen die jij voelt bij een bepaalde emotie zeggen iets over wie jij bent, waar jouw dromen en verlangens liggen, maar ook je angsten. Ga deze niet uit de weg, maar onderzoek ze.
Be kind to yourself.
2. Kijk in de spiegel
We kijken vaak genoeg in de spiegel om ons uiterlijk te controleren. Zit het haar nog goed? Zijn we netjes gekleed? Maar kijk eens in de spiegel voorbij de oppervlakkigheden en zie je werkelijk bent.
- Observeer je eigen ogen, hun kleur, de sprankeling, of misschien het verdriet. Ogen zijn de spiegel van de ziel.
- Bekijk je mond, lippen en tanden. Met dit instrument ben je in staat jezelf hardop complimenten te geven. Doe dat ook regelmatig. Benoem bijvoorbeeld je mooiste lichaamsdeel, je sterkste karaktereigenschap, of zeg gewoon dat je van jezelf houdt.
- Kijk aandachtig naar je eigen handen.
Bekijk zo elke dag een lichaamsdeel en benoem waarom je er blij mee bent met dit lichaamsdeel.
3. Wees jezelf
Uiteraard is dit een cliché. Natuurlijk moet je zijn wie je werkelijk bent, maar wat betekent het nu werkelijk?
- Hecht nooit teveel waarde aan de meningen van anderen.
- Durf af te gaan op je instincten en je intuïtie.
- Laat jezelf horen en
Authenticiteit is niet iets wat je in je hoofd bedenkt, het is iets wat je voelt in je lichaam. Volg je lichaam zonder alles altijd eerst kapot te redeneren.
4. Neem de tijd
Neem tijd en ruimte om terug naar jezelf te gaan. In onze drukke maatschappij worden er continue prikkels op on afgevuurd: reclames, social media, verplichtingen en verwachtingen. Ze strijden allemaal om jouw aandacht en het is makkelijk om erin meegesleurd te worden.
Maar wil je leven vanuit je echte ik, dan betekent het dat je af en toe tijd voor jezelf vrij moet maken. Hoeveel tijd? Dat verschilt per persoon. De een heeft aan een paar minuten per dag genoeg, terwijl de ander minstens drie uur voor zichzelf nodig heeft.
Ontdek hoeveel tijd jij nodig hebt en wat je in die periode van rust en zelfreflectie het liefste doet. Een paar mogelijkheden:
Zoek een activiteit waarmee je dichterbij jezelf komt.
5. Luister naar je gedachten
Luister naar je gedachten, maar neem ze niet allemaal zomaar voor waar aan. Want niet alles wat er in jouw hoofd opkomt is automatisch een waarheid. Jouw bewustzijn, jouw ziel, luistert mee en kan gedachten veranderen. Houd ze daarom constant onder de loep. Zie welke gedachten beperkend zijn en welke je vooruit helpen. En heel belangrijk: accepteer het feit dat ze er zijn, ook de negatieve gedachten.
Wees lief voor jezelf en veroordeel jezelf niet als je jezelf betrapt op een nare gedachte. Iedereen heeft ze. Het is niet erg. Uiteindelijk zit het alleen maar in je hoofd.
6. Stap uit je comfortzone
Als jij jezelf beter wilt leren kennen, dan is het een heel goed idee om regelmatig nieuwe dingen te ondernemen. Ga op reis naar een onbekend land, probeer een nieuwe sport, ontmoet andere mensen. Dat is niet altijd makkelijk en soms kun je er flink tegenop zien. Maar probeer het. Het gaat er niet om of het lukt, het gaat om de ontdekkingsreis.
Don’t judge yourself by the harvest you reap, but by the seeds you plant
Zelfkennis ontwikkel je door te doen. Via nieuwe activiteiten en nieuwe mensen ontdek je steeds weer iets nieuws aan jezelf en leer je wat jouw passies zijn in het leven.
7. Zet jouw blijmakers op een rij
Waar word jij echt blij van? Maak eens lijst van alle dingen en mensen die jou gelukkig maken.
My goal is to just be me.
Een goede manier om dit te doen is door een dagboekje bij te houden en bijvoorbeeld iedere avond op te schrijven wat jou die dag heeft blij gemaakt. Dat kan iets groots zijn, maar ook heel kleine, alledaagse dingen waar de meeste mensen nooit bij stilstaan:
- De stralende zon
- Een knuffel van je dochter
- Een nieuwe uitdaging op het werk
- Een onverwacht telefoontje van een vriend
- Een collega die je hielp
- Een moeilijke brief schrijven
- Een succesvol functioneringsgesprek
- Strategisch advies geven
- Buiten fietsen
- Hardlopen
8. Blik terug
Durf achterom te kijken naar het jongetje of meisje dat je vroeger was. Hoe voelde je je als kind? Wat deed je allemaal? Waar droomde je van?
Als kind voel je je vaak vrij. Je beweegt hoe je wilt bewegen, lacht wanneer je wil lachen, huilt als je bang of gekwetst bent en maakt zoveel mogelijk plezier.
Naarmate je ouder wordt, ga je je echter steeds meer aanpassen aan je omgeving en aan anderen. Je leert dat het beter is om emoties vaak niet te uiten. Jongens huilen niet, dat is niet stoer. En meisjes mogen eigenlijk niet teveel jongensachtige dingen doen. Zo worden we allemaal gevormd door onze omgeving; door verwachtingen van ouders en familie, maar ook van vriendjes en vriendinnetjes.
Dat gaat ten koste van het luisteren naar je eigen wijsheid. Het wordt steeds makkelijker om te onderdrukken wie je werkelijk bent en te voldoen aan andermans normen en waarden. Als je je eigen weg zou volgen, zou je tegen de stroom ingaan.
Wie was jij als kind? En wat ben je als volwassene onderweg kwijtgeraakt?
9. Zorg goed voor jezelf
Put yourself at the top of your to-do list every single day and the rest will fall into place.
De mensen in je leven zijn belangrijk. Je wilt er voor ze zijn, goed voor ze zorgen. Je klussenlijst staat vol met dingen die je moet doen voor het werk, de kinderen, je ouders, etc. Maar waar op het lijstje sta jij? Sta je er überhaupt wel op?
Zorg dat je jezelf bovenaan het lijstje zet! Jij weet als geen ander wat je nodig hebt om gezond en fit en vitaal door het leven te gaan. Maak een lijstje voor jezelf met activiteiten die jou gezond houden.
Maak een gewoonte van het goed voor jezelf zorgen. Vind je het lastig om goede gewoontes te ontwikkelen? Dan is Kleine Gewoontes van BJ Fogg een waardevolle leestip.
Voor jezelf zorgen = meer energie, meer geluk en meer dankbaarheid. Daar profiteren zowel jij als de mensen om je heen van!
10. Bedenk: niets moet, alles mag
Je hebt een heel leven de tijd om jezelf te ontwikkelen, om jezelf te ontdekken. Elke dag is een nieuwe kans om dingen te leren en te ervaren. Maak plezier op deze ontdekkingsreis. Focus je niet op prestaties. Trek je niet teveel aan van wat anderen zeggen.
Nogmaals: haal het kind in jezelf terug. Bedenk hoeveel plezier je had in de zandbak, op het schoolplein of de speeltuin. Herinner je hoe ongedwongen het leven toen was. Waarom zou het nu anders moeten zijn?
Het leven hoeft niet altijd zwaar en bloedserieus te zijn. Vooruitgang is mooi en natuurlijk moet er geld worden verdiend. Maar staar je niet blind op prestaties. Streef niet constant naar onrealistische idealen die je vaak van buitenaf worden aangepraat.
Waardeer de persoon die jij bent. Wees dankbaar voor wat je hebt en kunt. Ontwikkel jezelf op jouw manier! Ga voor de dingen die jij belangrijk vindt in het leven, luister naar jouw diepste verlangens. En wees al doende lief voor jezelf. Maak het jezelf niet onmogelijk om te doen wat jij wilt.