Angstgevoelens zijn uiteraard nooit prettig, maar je kunt er altijd van leren. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, toch is het de moeite waard. Er zijn veel mensen die blijven vasthouden (bewust of onbewust) aan hun angst. Als je niet bereid bent om het probleem onder ogen te zien en de confrontatie aan te gaan, hoe klein of groot de angst ook is, dan zal je waarschijnlijk nooit een oplossing vinden. De keuze is aan jou!
Op zich is er niets mis mee om je af en toe angstig te voelen. Het is een oergevoel dat lang geleden dagelijks van pas kwam, bijvoorbeeld tijdens de jacht. Tegenwoordig zijn we vaak om heel andere dingen bang. Krijg ik die opdracht wel op tijd af? Wat vinden anderen van mijn uiterlijk? Ben ik wel goed genoeg in mijn relatie?
Hoe kun jij dit soort angsten confronteren en uiteindelijk overwinnen? De volgende 21 manieren kunnen je een heel eind op weg helpen. Daar gaan we:
-
Aandacht
Schenk bewust aandacht aan je angst en onthoud daarbij vooral heel goed dat jij niet die angst bent. Het is een gevoel dat je hebt en kunt observeren. Soms zijn angstgevoelens zo intens dat het lijkt alsof je er helemaal in vastzit en niet los kunt komen. Maar weet dat je er wel degelijk afstand van kunt nemen en het in een perspectief kunt plaatsen.
-
Wees specifiek
Ga heel specifiek voor jezelf na waar jouw angst precies vandaan komt. Welke beelden zie je in je hoofd? Welke gedachten komen er omhoog? Waar kun jij het in je lijf voelen? Het gaat erom dat jij zorgvuldig je blik naar binnen keert en ontdekt wat er in jou leeft tijdens een angstaanval.
-
Wees nieuwsgierig
Zie jezelf als een je eigen proefpersoon in een onderzoek naar angst. Wees nieuwsgierig naar wat je drijft, wat er gebeurt als je angstig bent, maar doe het vooral op een veilige afstand. Eigenlijk leg je jezelf onder de microscoop.
-
Emotional Freedom Technique (EFT)
Dit is een methode om jezelf tot rust te brengen. Je tikt met je vingertoppen op bepaalde meridianen en zegt daarbij eventueel een aantal affirmaties hardop. Je lichaam kan op deze manier de spanning en stress die je tijdens een angstaanval voelt loslaten.
-
Hypnotherapie
Via hypnose kun je negatieve gedachten een andere plek geven. Het is niet zozeer dat de angst in zijn geheel hoeft te verdwijnen, maar het is een fijne manier om de druk van de ketel te halen door alle gedachten die er vaak constant omheen zweven in een andere context te plaatsen.
-
Haptonomie
Angst ligt opgeslagen in jouw lichaam. Je kunt het voelen in jouw lichaam, de stress of de spanning. Een haptonoom neemt de tijd voor jou, en door middel van aanraking mag je stapje voor stapje naar de angst toegaan. En in plaats van het wegdrukken even bij de spanning blijven.
-
Praat erover
Met angst is het heel makkelijk (en verleidelijk) om er in je eentje mee rond te blijven lopen en voor jezelf en de buitenwereld te doen alsof er niets aan de hand is. Maar het helpt echt om er regelmatig over te praten met vrienden, familie, je partner of een professionele coach of therapeut.
-
Schrijf erover
Mocht je praten nog iets te moeilijk vinden, zorg dan ieder geval dat je erover schrijft. Dit kun je doen waar en wanneer je maar wilt. Het kan een hele pagina zijn, of een enkel woord. Schrijven is trouwens altijd goed, ook als je er wel goed over kunt praten. Probeer je gevoelens op zoveel mogelijk verschillende manieren te verwoorden, zowel verbaal als schriftelijk.
-
NLP
NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Hierbij draait het om de manier(en) waarop jij je geest zodanig kunt beïnvloeden waardoor angstgevoelens gecontroleerd en verminderd kunnen worden.
-
Lees erover
Een boek of artikel lezen over angst kan jou nieuwe inzichten verschaffen over je eigen ervaringen. Je eigen angsten worden misschien niet direct opgelost, maar het brengt je op zijn minst een stap verder. En het lezen van andermans woorden doet je beseffen dat je niet de enige bent die worstelt met angsten of pijn.
-
Kijk documentaires
Een goede documentaire kijken kan hetzelfde effect hebben als een boek lezen over het onderwerp angst. Het kan jou weer een stapje verder brengen en doen reflecteren op jezelf.
-
Let op je voeding
Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar voeding heeft niet alleen een enorme impact op jouw lichaam. Ook je gemoedstoestand wordt erdoor beïnvloed. Door een teveel aan suiker en slechte vetten kun je ernstig uit balans raken. Eet gezond, dit houdt je lijf gezond en helpt je om mentaal met moeilijke situaties om te gaan.
-
Wees positief
Dwing jezelf uit de negatieve gedachtenstroom en vul je hoofd met positieve toekomstbeelden die realiteit zullen worden als je je angsten hebt overwonnen. Het is soms makkelijk om te blijven hangen in negativiteit, omdat je die wereld zo goed kent. Probeer daaruit te ontsnappen en een zonnige wereld in je hoofd te creëren.
-
Doe aan yoga
Yoga is een goede manier om positieve energie door je lichaam te laten stromen. Een effectieve routine maakt niet alleen je lichaam soepel, maar ook je geest. Het kalmerende van yoga helpt op korte termijn om in de activiteit zelf alle negativiteit los te laten, op de lange termijn zul je merken dat het een blijvend stabiliserend effect heeft.
-
Stel vragen
Aan je hoofd, je hart, je ziel, je dierbaren, misschien een hogere macht; het maakt niet uit aan wie of wat je je vragen richt, maar stel ze. Alleen door vragen te stellen kun je antwoorden vinden en de oorzaken van jouw angstgevoelens achterhalen.
-
Adem
Je ademhaling is een krachtig middel om je te verlossen van angst. Als we angstig zijn wordt deze vaak heel onregelmatig en oppervlakkig; de adem stokt bijna letterlijk in je keel. Laat het juist helemaal gaan. Adem diep in en uit en concentreer je puur op de fysieke handeling van het ademhalen. Dat zorgt ervoor dat je in het hier en nu blijft en jezelf beter kunt observeren.
-
Visualiseer de toekomst
Visualiseer een toekomst waarin je angstvrij bent, waarin je geen last meer hebt van irrationele negatieve emoties. Hoe meer je de toekomst zo voorstelt, hoe meer je zult gaan handelen om deze toekomst daadwerkelijk voor jezelf te realiseren.
-
Religieus? Praat met God
Zoek regelmatig contact met jouw God, leg jouw angsten voor en heb vertrouwen dat Hij er zorg voor zal dragen. Weet dat Hij bij je zal zijn in donkere tijden en dat Hij je de kracht zal geven om door te gaan.
-
Wees dankbaar
Dankbaarheid is een krachtig wapen om een emotie als angst mee te bestrijden. Wees bewust dankbaar voor alles wat er goed gaat in je leven, de positieve dingen en dierbare mensen die om je heen hebt. Vul je hart met deze dankbaarheid en blijf heel bewust dicht bij dit gevoel.
-
Neem een pauze
Voel je een angst- of paniekaanval opkomen, las dan direct een pauze in. Neem een kop koffie, ga naar buiten en maak een wandeling of neem contact op met een bekende. Het is nodig om afstand te nemen. Soms heb je een relatief langere pauze nodig als de angsten diep zitten en al op jonge leeftijd zijn ontstaan. Dan moet je misschien voor langere tijd afstand nemen van een baan of een relatie. Doe in ieder geval wat goed is voor jou. Niemand anders dan jijzelf kan dit bepalen.
-
Stel je het ergste voor
Stel je een extreem doemscenario voor als je angstig bent. Het allerergste voor jou is misschien voor een publiek spreken, een ex ontmoeten, of iemand de gevoelige waarheid vertellen. Haal jouw allergrootste angst voor de geest en het ergste wat er dan zou kunnen gebeuren. Maak het zo erg dat je weet dat het niet meer reëel is. Dit helpt om de emotie te relativeren.
-
Bedenk dat niet alles in één keer is opgelost
Alle kleine stapjes die je maakt zorgen ervoor dat je meer en meer vertrouwen gaat krijgen in je eigen handelen. Het is een proces, geen quick fix. Er is ook niet zoiets als een perfect eindresultaat. Je zult doelen halen, maar tegelijk zul je ook blijvend moeten werken aan een angstvrij leven.
Dat is de lijst waarmee jij vandaag nog aan de slag kunt. Je hoeft niet alles tegelijk te proberen. Kies één of twee tips uit die je interessant lijken en breng deze een aantal dagen in de praktijk. Werkt iets niet? Probeer dan iets anders. Merk je positief verschil? Ga er dan mee door. Succes!