Mindfulness is steeds belangrijker aan het worden voor bedrijfsmedewerkers. In tijden van crisis is het belangrijk dat mensen niet in paniek raken en stressbestendig blijven, terwijl vaak juist het tegenovergestelde gebeurt. Niet zo gek: de werkdruk gaat omhoog, de uren worden langer, er moet aan de lopende band naar creatieve oplossingen gezocht worden. Dan is een pas op de plaats, in de vorm van mindfulness, des te welkom.
Uiteraard is mindfulness niet alleen effectief tijdens een crisis. Onder alle omstandigheden is het goed voor de emotionele balans, helpt het om dingen makkelijker in perspectief plaatsen en om mentaal scherper te worden. Ook de ademhaling en het zenuwstelsel komen erdoor tot rust. Over de vele voordelen van mindfulness kun je meer uitgebreid lezen in dit artikel.
Mindfulness wint al gelukkig jaren aan terrein als effectief middel om medewerkers vitaal en gezond te houden. Dus hoe pas je als leidinggevende mindfulness toe ter ondersteuning van jouw afdeling of team, in crisistijd en daarbuiten?
De sleutelvoorwaarde voor het integreren van mindfulness binnen elk team is allereerst dat je er zelf volledig achter staat. Je moet als leidinggevende echt geloven dat dit gaat werken voor jouw team. Persoonlijke ervaring met mindfulness kan je hier een heel eind op weg helpen. Zonder sterke overtuiging wordt het lastig anderen enthousiast te krijgen en is het niet meer dan ‘de zoveelste opdracht van de baas’. Als jij enthousiast bent, als jij zelf positieve resultaten hebt ervaren, dan pas kan je jouw team daadwerkelijk aan de mindfulness krijgen.
Zeven tips om mindfulness te integreren in jouw team:
1. Stimuleer regelmatige wandelingen
Het is vaak heel gemakkelijk om urenlang achter je bureau te blijven zitten, of je nu thuis aan het werk bent of op kantoor. Stimuleer je medewerkers om tijdens hun pauzes naar buiten te gaan. Zo hebben ze een paar minuten lichaamsbeweging, frisse lucht en zijn ze even helemaal uit hun werkomgeving. Geef hierbij zelf het goede voorbeeld.
2. Download een mindfulness app
Kies een app voor alle medewerkers, waar ze makkelijk toegang tot hebben en waarmee ze uitgedaagd worden om mindfulness te beoefenen. Er zijn apps die je gezamelijk als team kunt gebruiken en bijvoorbeeld de individuele resultaten met elkaar kunt delen. Op deze manier blijft het aantrekkelijk en motiverend.
3. Neem een 30 seconden regel in acht
De 30 seconden regel houdt in dat je elk individueel gesprek en iedere vergadering begint met 30 seconden stilte, waar iedereen zich volledig concentreert op hun ademhaling. Vergaderingen kunnen stressvol zijn, mensen kunnen zich zenuwachtig maken vanwege een evaluatiegesprek. De 30 seconden vooraf zorgen voor onthaasting en kalmte.
4. Volg een mindfulness-training met het team
Er worden tegenwoordig veel cursussen en trainingen rondom mindfulness aangeboden, variërend van enkele dagen tot enkele weken. Deze zijn zeer geschikt voor mensen die last hebben van hardnekkige stress en burnoutverschijnselen. Zij moeten echt onder professionele begeleiding leren om de lat minder hoog te leggen en aardiger voor zichzelf te zijn.
5. Introduceer een wekelijkse sessie yoga
Als bedrijf zou je een yoga instructeur kunnen inhuren die (minimaal) één keer per week 30 minuten tot een uur een sessie komt geven. Dit kan makkelijk worden gepland tijdens een pauze, voor of na het werk en is de ideale manier om lichaam en geest volledig te ontspannen. Aan het eind van een werkdag kan het helpen om voor het naar huis gaan de kantoorstress helemaal te vergeten.
6. Gebruik de Vergaderstarter van ByLizet
De Vergaderstarter is een digitale tool van ByLizet die ingezet wordt aan het begin van een vergadering. In plaats van direct met de vergadering te beginnen, wordt er eerst een korte mindfulness audiofragment gestart. Elke medewerker heeft de kans even naar binnen te keren en er voor zichzelf te zijn, zonder drukte. De Vergaderstarter kan op kantoor en op afstand worden ingezet.
Het is een opname waarin gebruikt wordt gemaakt van binaurale golven, waarmee de hersenen tot rust komen. De Vergaderstarter kan speciaal op jouw team worden afgestemd, maar heeft ook algemene thema’s als: ontladen, ontstressen en leven vanuit ontspanning, de juiste manieren van focussen, leven vanuit het hart, rust in het hoofd en een hart vol vuur.
7. Zorg voor minder afleiding
Mindfulness gaat vooral om aandacht geven aan dat wat echt aandacht verdient, dus niet teveel afleiding is een must. Bedenk op welke manier het mogelijk is om jezelf en je medewerkers beter te laten focussen. Maak als team een overzicht van de grootste afleidingen zijn, bijvoorbeeld telefoontjes tussendoor, het constant checken van social media, een stroom aan e-mails, enz. Hoe duidelijker het overzicht, hoe makkelijker jullie erop in kunnen spelen.
Met mindfulness kun je meer rust en focus creëren voor je medewerkers en jezelf en dankzij deze tips is het integreren ervan makkelijker dan ooit!
Als je nieuwsgierig bent naar de Vergaderstarter, dan kun je hier een gratis exemplaar aanvragen. Heb je als leidinggevende nog niet zoveel met mindfulness, maar merk je wel dat de stress in jouw team toeneemt? Neem dan gerust contact op met ByLizet. Ik kan je verder helpen op een manier die bij jou past!