Ben jij ook op zoek naar persoonlijke groei?

Ben jij ook op zoek naar persoonlijke groei?

Persoonlijke groei, je hebt de term ongetwijfeld al horen waaien, maar iedereen lijkt er wel wat anders mee te bedoelen. In dit artikel proberen we te duiden wat persoonlijke groei juist is, hoe je eraan kunt werken en welke tools en technieken daarbij van pas komen.

Wat is persoonlijke groei?

Kort en bondig samengevat is persoonlijke groei eigenlijk een containerbegrip voor je eigen ontwikkeling. Ga je aan de slag met persoonlijke groei dan pak je je eigen gewoontes aan, ga je gedrag analyseren en eventueel bijsturen en krijgt vat op je acties en hoe reageert op bepaalde situaties. Persoonlijke groei zorgt voor meer inzichten in jezelf en dat je krachtiger en weerbaarder in je schoenen staat. Enkele voorbeelden van persoonlijke groei zijn:

  • Omgaan met emoties
  • In balans blijven
  • Met druk kunnen omgaan
  • De aangeboren luiheid verslaan
  • Geduldiger worden
  • Nieuwe skills leren
  • Positiever naar de wereld kijken

Persoonlijke groei zorgt voor een goed gevoel, jezelf ontwikkelen en blijven evolueren is belangrijk als mens. Het is echter enkel mogelijk met de juiste motivatie, wie niet aan zichzelf wil werken zet geen stappen vooruit. Persoonlijke groei omvat meestal verandering en daar moet je wel voor openstaan. De comfortzone achterwege laten en stappen in het onbekende zetten, daar draait het om. Ja, dat kan lastig zijn en het vergt een open mindset, maar de beloning is enorm. Een rijker mens is het resultaat en daar vaart iedereen wel bij.

Persoonlijke groei is geen eindig verhaal, je kunt jezelf blijven ontwikkelen. We worden allemaal een stukje geprogrammeerd door onze ouder, leerkrachten, vrienden en ga zo maar door. Dat is niet erg, maar je moet er je wel van bewust zijn. Vaak zijn het problemen of moeilijkheden die verandering triggeren en je een reden geven om zaken aan te pakken.

Welke stappen kun je zetten om persoonlijke groei mogelijk te maken?

Groeien doe je niet alleen. Boeken, workshops of de juiste coaching kunnen je aardig op weg zetten. Op het internet vind je heel wat waardevolle info, maar vaak kun je wel een beetje hulp gebruiken om door de bomen het bos te zien. Het bewustzijn dat persoonlijke groei mogelijk is, is alvast een eerste belangrijke stap. Weet dat aan jezelf werken een positieve invloed op je leven heeft. Vaak niet enkel privé, maar ook op het vlak van werk. Je staat open voor nieuwe opportuniteiten en lijkt de mogelijkheden wel aan te trekken. Door aan jezelf te werken kun je jezelf emotioneel en mentaal beter leren kennen en controleren. Dit maakt dat je positiever in het leven staat en beter met de uitdaging om kunt. Je wordt een sterker, zelfbewuster mens en dat straal je ook uit.

Allemaal goed en wel, maar hoe pak je dat nu concreet aan? Er zijn heel wat technieken die je kunnen helpen. Van creatieve visualisatie over zelfbevestiging, tot het ontwikkelen van een positieve mindset en meditatie. Heel wat mensen hebben bijvoorbeeld ook baat bij yoga. Lezen en coaching zijn vaak essentieel. Je moet met een open blik naar je eigen gedrag kunnen kijken met een open geest en zonder vooroordelen. Zelfkennis is het begin van alle wijsheid én persoonlijke groei. Vaak weet je wel wat er moet veranderen, maar moet je de barrières die je tegenhouden kunnen overwinnen. Een beetje hulp is vaak welkom. Analyseer je in eerste instantie je eigen gedrag niet graag, dan kan het ook helpen het gedrag van anderen te analyseren. Ook van anderen kun je heel wat leren. Weet echter wel dat geen twee mensen gelijk zijn en dat wat voor de ene persoon werkt, niet noodzakelijk efficiënt is voor iemand anders. Je zult dus voor een stukje toch je eigen weg moeten zoeken.

10 concrete tips om met persoonlijke groei aan de slag te gaan.

Genoeg algemeenheden, met deze 10 tips en praktische adviezen sla je alvast de weg naar persoonlijke groei in.

Tip 1 l Wees eerlijk met jezelf

Niemand is ooit beter geworden van zichzelf een rad voor de ogen te draaien. Eerlijk zijn met jezelf kan je leven veranderen. Wat wil je echt, welke fouten heb je gemaakt en waar ga je de mist in? Waar geloof je echt in en wat schrikt je af? Durf je onzekerheden uitspreken, je zult merken dat je sneller en makkelijker een oplossing vindt. De waarheid kan hard zijn, maar jezelf voorliegen heeft geen nut. Haal dus die kop uit het zand en ga de confrontatie met jezelf aan.

Tip 2 l Durf in jezelf graven

Zonder zelfbewustzijn kun je onmogelijk stappen vooruit zetten. Besteed aandacht aan je gewoonten, je gedrag, je reacties en aan alles wat in je omgaat. Waar wil je verandering in brengen en waar zitten je zwakke punten? Bekijk jezelf, zonder al te hard te zijn voor jezelf. Nadenken over jezelf is essentieel. Meditatie kan daar zeker een handje bij helpen. Neem wat afstand van je gedrag en bekijk het eens als een toeschouwer. Analyseer jezelf en stel je acties in vraag. Enkel zo stuit je op zaken die je wil aanpakken en veranderen. De volgende keer dat een gelijkaardige situatie zich voordoet ga je er veel bewuster mee om en zo zet je stappen vooruit.

Tip 3 l  Laat je inspireren

Lees en sta open voor leermomenten! Inspirationele boeken kunnen je zeker en vast helpen. Boeken en inspirerende mensen kunnen je de ogen openen. Ze zetten je aan het denken en tonen je misschien een hele nieuwe weg. Lees en leer.

Tip 4 l Deconnecteer

Ga je op in de dagelijkse ratrace? Zorg dat je geregeld eens loskoppelt en zoek de natuur op. Relaxen op tijd en stond is nodig. Neem de tijd om jezelf terug op te laden. Trek de natuur in en doe het wat rustiger aan. De natuur heeft een rustgevende werking en kalmeert de geest.

Tip 5 l Leer omgaan met je fouten

Iedereen maakt fouten en dat is ok. Het zijn leermomenten die je doen groeien als mens. Trek er je lessen uit en ga verder. Wees dus niet te hard voor jezelf, maar bekijk hoe je deze fout de volgende keer kunt voorkomen. Laat een fout je ook niet uit je lood slaan. Niet alles kan perfect zijn maar laat je dat niet tegenhouden. Krabbel na een fout terug recht en ga verder. Uit fouten komen de mooiste dingen voort.

Tip 6 l Zorg voor jezelf

Zorg voor jezelf op alle vlakken. Goede voeding, beweging, rust, … Trek er tijd voor uit en denk aan jezelf. Je lichaam en geest zijn je belangrijkste gereedschap, spring er dus ook bewust en goed mee om. Pak alles aan en verwaarloos geen onderdelen, want ze hebben allemaal invloed op elkaar. Ook je emotionele intelligentie en kracht verdient aandacht. Stel jezelf doelen, trek tijd uit voor meditatie, ga naar de yoga en verzorg jezelf. Als jij het niet doet, doet niemand het.

Tip 7 l Focus op de reis, niet op het doel

Het resultaat heb je niet in handen, maar op de weg ernaartoe heb je wel vat. Ga dingen waar je niet goed bent niet uit de weg, het zijn de ideale leermomenten. Focus niet op het eindresultaat maar geniet van de weg en maak er het beste van. Zelfs al behaal je niet het vooropgestelde resultaat, dat heb je op zijn minst toch plezier gehad.

Tip 8 l Zoek een mentor

Een mentor, een coach, een stichtend voorbeeld, het is niet belangrijk hoe je deze persoon noemt, maar zorg voor een mentor in je leven. Laat je meeslepen door zijn/haar flow, sta open voor de adviezen en neem bepaalde zaken over. Nee, je hoeft geen exacte kopie te zijn, maar de best practices neem je mee. Twee mensen weten maar dan één en op moeilijke momenten is een waardevol klankbord belangrijk. Iemand die je steunt, luistert en je meesleept: zo’n mentor is goud waard.

Tip 9 l Sta af en toe eens stil bij de kleine dingen

Torenhoge ambities zijn mooi, maar vaak ook vermoeiend. Je laten meeslepen is niet moeilijk, maar sta af en toe eens stil bij wat echt belangrijk is. Geluk zit vaak in kleine dingen. Een wandeling in de open lucht, spelen met de kinderen of gewoon een leuk telefoontje: het hoeft niet altijd mindblowing te zijn. Onthoud dat alles wat op de sociale media zich afspeelt flink bijgekleurd is. Sta open voor het leven, nieuwe ontmoetingen en wees genereus. Ben jij genereus, dan is het leven vaak vrijgevig voor jou.

Tip 10 l Blijf leren

Bijleren kun je altijd, zelfs op je 90ste. Leren doe je levenslang. Het maakt je sterker en geeft je een open blik. Het maakt niet uit wat je leert, het gaat om het proces. Breien, naaien, muziek spelen, … it’s up to you.

Kun je wat hulp gebruiken bij je groei?

Wil je wel groeien en investeren in je persoonlijke groei, maar kun je wat hulp gebruiken? Ik sta graag aan je zijde. Als coach kan ik je de nodige handvatten aanreiken en je ondersteunen bij je persoonlijke groei. Door persoonlijke gesprekken en oefeningen, je een spiegel voor te houden en coaching leer je jezelf beter kennen en zet je stappen vooruit. Vaak zijn het maar kleine pasjes, maar dat doel dat bereik je wel!

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

  • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
  • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
  • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht