Staar je niet blind op een positieve mindset!
07 januari 2021 

Staar je niet blind op een positieve mindset!

Wat is een positieve mindset? En wat betekent het voor jou persoonlijk? Na heel wat jaren ervaring te hebben opgedaan als coach, heb ik eindelijk een antwoord op de eerste vraag. Dit antwoord bevat (naar mijn mening) ideeën die kunnen leiden tot een positieve mindset. Nee, het is geen algemeen stappenplan dat je vrijwel blindelings kunt volgen. Ik geloof namelijk dat een positieve mindset met meer dan alleen simpele gedachten te maken heeft.

Voordat we ingaan op hoe je een positieve mindset ontwikkelt, moeten we eerst de definitie ervan bepalen. Daarna zal ik mijn persoonlijke inzichten nader toelichten en enkele tips geven.

De definitie van een positieve mindset

Een positieve mindset is, de naam zegt het al, een positieve manier van denken over jezelf, jouw leven en jouw kwaliteiten. Van daaruit probeer je alles wat er met jou en om je heen gebeurt van een zo rooskleurig mogelijk perspectief te bekijken. Ik geloof dat een positieve mindset ten eerste over een persoon zelf gaat. Het staat van het innerlijke bepaalt hoe iemand reageert op zijn of haar omgeving.

Veel mensen denken dat een positieve mindset slechts een kwestie is van het omschakelen van negatieve gedachten, dan komt het geluk vanzelf. Maar het zijn niet alleen gedachten die zorgen  voor geluk. Ook het lichaam en emoties spelen een rol.

Zo sprak ik laatst een klant die me vertelde: “Ik probeer al maanden positiever te denken. Dat lukt me op zich wel, maar toch blijf ik me rot voelen.”

Het is een bekende uitdaging voor mijn klanten. Ze zijn heel zelfbewust en beschikken over een flinke dosis zelfkennis. Maar op de een of andere manier lukt het ze niet om hun mindset te veranderen. Met als gevolg dat ze niet lekker in hun vel zitten.

Laten we even een stapje terug doen en een antwoord zoeken op de vraag: hoe ontstaat een mindset eigenlijk?

Jouw mindset definiëren

Jouw mindset is een persoonlijke manier van denken die bepaald wordt door jouw zelfbeeld, je gedrag en je overtuigingen. Een mindset is organisch en verandert met je mee. Overtuigingen, die mede jouw mindset bepalen, hebben vaak diepe wortels in het verleden. Ze zijn gevormd door bijvoorbeeld opvoeding, cultuur, trauma’s, familie en vrienden.

Een aantal hardnekkige overtuigingen die klanten benoemden tijdens een coachsessie:

“Ik moet rekening met een ander houden en mag mijn eigen verdriet  en boosheid niet uiten.”

“Ik ben opgegroeid in een woonwagenkamp en moest altijd in de pas lopen. Ik mocht niet opvallen, maar toch was ik anders dan de rest. Ik wilde studeren. Ik wilde naar het buitenland. Ik wilde mijn eigen dromen volgen. Dit durf ik nog steeds niet, omdat ik bang ben buiten de boot te vallen.”

“Ik voel me onzeker, iets waar ik vroeger al heel erg mee worstelde. Ik krijg snel last van stress en spanning op mijn werk omdat ik bang ben dat ik iets niet goed doe.”

Vaak beseffen deze klanten heel goed dat deze zelfbeperkende overtuigingen hen in de weg zitten. Ze komen namelijk niet meer overeen met de persoon die ze nu zijn. Ze begrijpen het rationeel heel goed, maar de emoties die ten grondslag liggen aan deze gedachten en overtuigingen zitten vast in hun lichaam.

Welke factoren zijn van invloed op jouw mindset van vandaag?

  • Ervaringen uit het verleden

Ontdek welke ervaringen vanuit het verleden nu nog invloed hebben op jouw leven.

  • Karaktereigenschappen

Ontwikkel jouw positieve karaktereigenschappen

  • Emoties

Voel je emoties zonder hierover te oordelen. Krop ze niet langer op.

Ervaringen uit het verleden
Welke ervaringen uit jouw verleden hebben nog invloed op het heden? Dit is niet gemakkelijk om uit te zoeken, tenzij het om een duidelijk aanwijsbaar trauma gaat. Vaak zijn het dingen die je hebt meegemaakt die jou onbewust beïnvloeden. Dat hoeft op zich niet erg te zijn, maar dat wordt het wel als negatieve herinneringen en ervaringen bepalen hoe jij nu leeft.

Karaktereigenschappen
Breng jouw eigenschappen in kaart om te zien wie jij werkelijk bent. Van daaruit is het makkelijker om gericht keuzes te maken. Ben je bijvoorbeeld iemand die enorm van zijn of haar vrijheid houdt? Dan is het misschien niet verstandig om te werken in een omgeving met weinig bewegingsruimte.

Emoties
Veel mensen zitten dag in dag uit in hun eigen hoofd en nemen elke gedachte serieus. Daarbij vergeten ze te luisteren hun emoties, terwijl deze juist goede raadgevers zijn. Druk ze niet weg, maar uit ze en durf de confrontatie met ze aan te gaan.

De kracht van het onderbewuste op jouw mindset

Denk je dat je met een positieve mindset alles in het leven kan bereiken? En dat je alles bewust onder controle hebt? Al denk je dat misschien niet, je zou het waarschijnlijk wel graag willen.

Het bekende ijsbergmodel van McClelland laat zien dat ons zichtbare gedrag het topje van de ijsberg is, vaak niet meer dan 10%. Onder het wateroppervlak liggen onze overtuigingen, normen en waarden, eigenschappen en motieven verborgen. Maar ook herinneringen, trauma’s en ervaringen uit het verleden, die invloed hebben op ons gedrag. Dat alles in je onderbewuste stuurt je aan.

En het onderbewuste kan je ook saboteren. Stel je bijvoorbeeld voor dat je heel graag meer grenzen wil stellen op je werk en niet meer wil overwerken. Maar iedere keer als jouw leidinggevende met een nieuw project komt, zeg je toch ‘ja’. Dat zou kunnen komen omdat je bent opgevoed met het idee dat je altijd hard moet werken voor je geld. Als je zou weigeren, denk je dus bij jezelf dat je lui bent.

Het is waardevol om in contact te komen met je onderbewuste. De dingen die daarin verborgen liggen, zijn vaak lastig te achterhalen via urenlange praatsessies. Gelukkig zijn er veel andere manieren om te leren communiceren met je onbewuste, waaronder:

  • Meditatie
  • Haptonomie
  • Hypnotherapie
  • Hypnose
  • Mindfulness
  • Neuro Emotionele Integratie
  • Regressietherapie
  • Kinesiologie
  • Reflexzone
  • Somatic Experience
  • Bokscoaching
  • TRE
  • Emotional Freedom Technique
  • Craniosacraal therapie
  • Body Drum Release


De invloed van lichaam, geest, ziel en emoties op een positieve mindset

Een gelukkig leven houdt in dat lichaam, geest en emoties en ziel met elkaar communiceren. Als al deze onderdelen op dezelfde lijn zitten, voelen we ons gelukkig. Dat zien we vervolgens terug in ons werk en onze relaties. We leven in ons eigen natuurlijke ritme.

Een gemiddeld menselijk lichaam bestaat uit zo’n 60 biljoen cellen, die samen spieren, botten, organen, zenuwen en bloed vormen. Ons lichaam communiceert met door signalen af te geven als er iets mis is, maar natuurlijk ook als het geniet.

De geest maakt het mogelijk om rationeel te denken. Je bent je bewust van de wereld om je heen en hebt de kracht om te relativeren. Mensen die een slechte verbinding hebben met hun eigen emoties gaan vaak op zoek naar antwoorden via de ratio, de geest.

Emoties kunnen worden gevoeld in je lichaam. Elke emotie heeft een uniek gevoel. Emoties vragen niets van je, ze zijn er gewoon. Het enige wat je hoeft te doen is alle emoties die je hebt te accepteren en ze niet weg te stoppen. Emoties zijn er om gevoeld te worden.

Jouw ziel is niet zichtbaar. Een ziel is eeuwig en heeft geen lichaam nodig; het is altijd aanwezig. Een ziel is groter dan jezelf, groter dan je emoties. Een ziel is nooit positief of negatief, het observeert alleen – de ziel is een stille getuige van het leven.

Lichaam, geest en emoties zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als het met één van die drie niet lekker gaat, heeft dat merkbaar effect op de andere twee. Negatieve emoties kunnen bijvoorbeeld gepaard gaan gespannen spieren. En negatieve gedachten kunnen je een slecht humeur bezorgen.

De ziel neemt de constante wisselwerking tussen lichaam, geest en emoties waar. Omdat deze drie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, betekent het dat als jij jouw mindset wilt veranderen, je je niet op je geest alleen moet focussen.

Een positieve mindset is een product van de geest, maar deze wordt zoals gezegd ook beïnvloed door emoties en het lichaam.

Door naar alle elementen die jou tot persoon maken te luisteren, maak je van de ontwikkeling van een positieve mindset een holistisch proces.

 Zeven tips voor een positief leven

Voor een positieve mindset moet je jezelf leren kennen en zo eerlijk mogelijk naar je eigen gevoelens, gedachten en gedragingen durven kijken. Er bestaat geen universele blauwdruk voor een positieve mindset, maar ik kan je wel zeven waardevolle tips geven om positief in het leven te staan en een bijbehorende mindset te ontwikkelen.

Geef een boost aan jouw positieve mindset

Als harde werker, partner, dochter of zoon en vader of moeder houd je vaak veel ballen tegelijk in de lucht. De volgende gewoontes kunnen je helpen om in balans te blijven.

1. Houd een dagboek bij

Een dagboek geeft je inzicht in jouw lichaam, geest en emoties. Uit onderzoek blijkt dat mensen die schrijven hun eigen emoties en gedachten beter begrijpen. Het draagt ook nog eens bij aan een gezonder immuunsysteem.

https://www.apa.org/monitor/jun02/writing

2. Zoek een coach of therapeut om jouw onderbewuste mee te verkennen

Een coach of therapeut helpt je dingen te zien en te voelen waar je in je eentje moeilijk of helemaal niet bij kunt komen.

3. Ga mediteren

Mediteren geeft rust en overzicht. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt. Zo kun je je  geest regelmatig de kans geven om tot rust te komen.

4. Lees boeken over de werking van lichaam en geest

Kennis is macht. Er is ontzettend veel geschreven over de verbinding tussen lichaam en geest. Doe er je voordeel mee; hoe meer perspectieven van anderen je verzamelt en vergelijkt, des te beter je deze verbinding bij jezelf leert kennen en te waarderen.

5. Ontwikkel je hartenergie

Luister naar je hart en doe regelmatig een hartmeditatie.

6. Vind gelijkgestemden

Zoek contact met mensen die je verder kunnen helpen als je met vragen of problemen zit. Probeer niet altijd alles zelf uit te zoeken. Het is belangrijk om geïnspireerd en uitgedaagd te worden door anderen.

7. Ontwikkel gewoonten die goed voor je zijn

Ontwikkel gewoontes die je dagelijks helpen dichterbij jezelf te leven. Dit hoeven helemaal geen grote dingen te zijn, iets kleins en eenvoudigs als elke ochtend even lachend in de spiegel kijken kan al het verschil maken.

Het belangrijkste is dat je gewoontes ontwikkelt die bijdragen aan positiviteit. Zorg hierbij voor een combinatie aan kleine handelingen die jou fysiek, mentaal en emotioneel stimuleren.

Gewoontes die ik in de afgelopen jaren heb ontwikkeld:

  • 45 minuten per dag buiten lopen
  • Dagelijks een lijstje maken van dingen die mij blij maken
  • Dagelijks minimaal 15 minuten in stilte doorbrengen
  • Dagelijks drie keer bewust ademhalen
  • Wekelijks opschrijven op welke punten ik me moet ontwikkelen
  • Eens in de drie weken sparren met een mede-ondernemer
  • Eén keer per maand naar een lichaamsgerichte therapeut

Let op: dit zijn gewoontes die voor mij persoonlijk werken. Je hoeft ze niet letterlijk over te nemen, zoek naar dingen die bij jou passen en jou helpen. Voor mij was het ook een kwestie van uitproberen.

Ik hoop dat je met dit artikel een stukje verder bent geholpen. Laat me weten hoe het gaat met het ontwikkelen van jouw positieve mindset!

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

  • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
  • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
  • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht