Boosheid kwijtraken? Doe deze workouts!
09 december 2019 

Boosheid kwijtraken? Doe deze workouts!

Je bent boos. Je wilt schelden. Je wilt slaan, schoppen! Of je sluit je juist helemaal af voor de buitenwereld. In ieder geval moet je die boosheid kwijt zien te raken, want het kan je dag helemaal verpesten. Als je boos bent nemen negatieve gedachten en gevoelens de overhand. Wat kun je ertegen doen? Een potje schelden in de auto is een optie, of hard met je vuisten op de tafel slaan. Het is echter ook effectief om je boosheid te gebruiken als brandstof voor een workout. Laat je frustratie los in de sportschool, of met een rondje oefeningen die je makkelijk thuis kunt doen.

Een workout helpt je op de volgende manieren om jouw boosheid kwijt te raken:

 • Door te gaan sporten maak je endorfine aan, een hormoon dat zorgt voor een positievere gemoedstoestand.
 • Boosheid resulteert in verkrampte spieren. Door fysieke oefeningen te doen breng je deze gespannen spieren, en daarmee de opgekropte spanning, in beweging. Zo kan alles weer goed doorstromen en ontstaat er meer ruimte in je lijf.
 • Je richt je energie op iets anders dan de gevoelens van woede.

Hieronder staan vijf oefeningen die je als mini-workout kunt doen in de sportschool, of lekker thuis.

 1. Een lesje boksen

Als je een teveel aan boosheid wilt kwijtraken, dan is niets lekkerder dan boksen. Je kunt al je agressie heerlijk botvieren op een bokszak, zonder dat je jezelf of iemand anders hierbij bezeert. Het in de arm nemen van een bokscoach is ook een optie. Op deze manier krijg je extra begeleiding om je emoties te reguleren en zit je geheid binnen de kortste keren weer lekker in je vel.

 1. Wall balls

De meesten van ons kennen het wel: een drang om in een pissige bui ongecontroleerd met dingen te gaan gooien. Helaas is het vaak niet zo’n heel goed idee om hieraan toe te geven. Wall balls kunnen de ideale oplossing zijn. Deze vind je tegenwoordig in heel veel sportscholen. Pak er een die niet al te zwaar voor je is en gooi ‘em met alle kracht tegen een muur. Doe dit minimaal twee minuten lang, totdat je armen verzuren en je negatieve energie helemaal is verdwenen.

 1. Deadliften

Deadliften kost veel kracht en vereist enige lichamelijke coördinatie. Daarmee is het een ideale oefening om je van je boosheid af te leiden. Pak een barbell, dumbbell, of een kettlebell. Zorg ervoor dat je een gewicht gebruikt dat enige moeite kost om op te tillen. Beeld je in dat al je agressie en boosheid in dat gewicht zit. Door het met kracht van de grond te tillen laat je deze negativiteit los. Met elke herhaling neemt de vermoeidheid toe en word je vanzelf kalmer.

Leestip: hoe kun jij op andere manieren je boosheid kwijtraken?

 1. Sprintje trekken

Een heel simpele manier om je boosheid een plek te geven is een sprintje trekken. Dit kun je in de sportschool doen op de loopband. En als het goed weer is, doe je het lekker buiten in het bos of op straat. Zorg ervoor dat je wel eerst een kleine warming up doet om je spieren los te maken. Daarna sprint je als een gek, zo snel en zo lang als als je kunt. Gebruik alle energie die je in je hebt, totdat je helemaal buiten adem bent. Zodra je weer op krachten bent gekomen, ga je nog een keer.

 1. Burpees

Deze doe je op de HIT-methode (high intensity training). Doe zoveel mogelijk burpees achter elkaar, voor bijvoorbeeld één minuut. Daarna neem je 30 seconden pauze; dit herhaal je dan voor 10 tot 15 minuten in totaal. Het is een ideale manier om al die negatieve energie kwijt te raken. Aan de ene kant doe je een effectieve workout, aan de andere kant laad je jezelf emotioneel weer op met positiviteit..

Na al deze intensieve oefeningen waarbij je je boosheid lekker kunt laten gaan, is het verstandig om weer even tot jezelf te komen. Soms is een workout alleen al genoeg, maar het kan zijn dat er toch nog een restje boosheid in het lijf blijft zitten. En het is belangrijk dat je daar ook vanaf komt.

Je kunt je workout afsluiten met een aantal ontspannen yoga-oefeningen. Of je pakt een echt rustmomentje met een meditatie!

Leestip: hoe een hartmeditatie jou helpt rustiger te worden

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

 • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
 • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
 • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht