Het belang van teambuilding; de effectieve visie van ByLizet
13 augustus 2019 

Het belang van teambuilding; de effectieve visie van ByLizet

Teambuilding is hot. Je kunt tegenwoordig overal een teambuildingssessie boeken met de meest uiteenlopende onderwerpen: spellen, excursies, heisessies en nog veel meer. Een sessie kan een groepsactiviteit zijn van een uur, of een hele week. En de kosten variëren van gratis tot duizenden euro’s. Tja, waar moet jij dan beginnen als je iets geschikts zoekt voor jouw team? Ik neem je in dit artikel mee achter de schermen van ByLizet.

Om echt te begrijpen wat het belang van teambuilding is, is het belangrijk om eerst een paar stappen terug te doen. We beginnen bij het begin: wat is de precieze definitie van teambuilding en hoe is het ontstaan?

De geschiedenis van teambuilding

Laten we allereerst de definitie van teambuilding vaststellen:

Teambuilding is een term die gebruikt wordt voor groepsactiviteiten waarbij de samenwerking centraal staat. Het doel van deze activiteiten is om de onderlinge samenwerking, sociale verbinding, vertrouwen en groepsdynamiek te vergroten.

Voor het ontstaan van teambuilding moeten we ongeveer 90 jaar terug in de tijd. Toen werd het eerste onderzoek naar de moderne vorm van teambuilding zoals we het vandaag de dag kennen uitgevoerd.

Tussen 1927 en 1932 deed professor Elton Mayo het zogenaamde Hawthorne Experiment. Uit dit experiment kwam naar voren dat mensen niet alleen worden gestimuleerd door geld en motivatie, maar ook door gedrag en behoeften. Het bleek dat elementen als bijvoorbeeld regelmatige werkpauzes, groepsdruk, werkuren en de hoeveelheid daglicht een sterke invloed hadden op de manier waarop er werd gewerkt.

Mayo ontdekte dat er een aantal kritische succesfactoren belangrijk waren voor het vormen en het in stand houden van een effectief team:
– de manager is geïnteresseerd in de medewerkers
– de manager is trots als de groep presteert
– de manager helpt de groep om samen te werken
– de manager geeft eerlijke feedback
– het team is trots op het gezamenlijke resultaat
– het team voelt zich niet onder druk gezet
– het team ontwikkelt onderling vertrouwen

Talent wins games, but teamwork and intelligence win championships. – Michael Jordan

Als we de definitie en de geschiedenis van teambuilding naast elkaar leggen, valt er meteen iets op. In de eerste instantie heeft Elton Mayo het niet over het organiseren van teambuildingsactiviteiten. Dit zijn vaak eenmalige activiteiten die als doel hebben de samenwerking te vergroten en onderlinge banden te versterken.

De succespunten die Mayo uit zijn onderzoek naar voren komen, hebben te maken met de structurele opstelling van de manager en het team. Het gaat vooral om hoe men op lange termijn bij het groepsproces betrokken is. Teambuilding is dus een constant iets, in plaats van dat het steeds opnieuw tot leven wordt gewekt door eenmalige initiatieven.

De drie principes van effectieve teambuilding:

Nummer 1: teambuilding begint op de werkvloer, en is nooit een eenmalige activiteit

Het allerbelangrijkste, iets wat vandaag de dag nogal eens wordt vergeten, is dat teambuilding op de werkvloer begint en niet met een eenmalige groepsactiviteit. Een afdeling moet dag in, dag uit aan teambuilding doen. Een leidinggevende of een zelfsturend team dient zich elke dag bewust te zijn van hoe ze samenwerken in een team: van zijn hun succesfactoren!

Teambuilding draait om onderling vertrouwen. En weet je, dat vertrouwen zit hem vaak in de kleine dingen. De verjaardag van de dochter van een collega onthouden. Extra aandacht schenken aan een teamgenoot die met een heftige privésituatie worstelt, Bij tijd en wijlen een arm om iemand heenslaan en laten weten dat er iemand voor ze klaarstaat. Het is dat simpele, maar oh zo belangrijke menselijke contact dat zorgt voor vertrouwen.

Nummer 2: teambuilding is een continue proces

Ik stipte het al eerder aan in dit artikel: teambuilding is een doorlopend proces, niet een eenmalig iets. Tegenwoordig worden er veel excursies, spelletjes en oefeningen aangeboden in het kader van teambuilding waardoor die activiteiten haast een doel op zich zijn geworden . Hoe spannender, hoe beter. Toch is het tegendeel vaak waar. Een groepsactiviteit kan ontzettend spannend zijn, neem bijvoorbeeld het populaire paintball. Maar de menselijke interactie wordt er niet veel beter van, je leert elkaar niet echt kennen. Het is misschien uitermate geschikt als een bedrijfsuitje, gewoon puur voor het plezier omdat je wat leuks met elkaar wil doen. Effectieve teambuilding is echter heel wat anders.

Teambuilding gaat over communicatie van dag tot dag, over gezamenlijke doelen die jullie als team met elkaar uitstippelen, en over resultaten die jullie willen behalen. Zijn de doelen voor iedereen helder geformuleerd? Kunnen jullie allemaal op elkaar rekenen? Weet iedereen wat hun individuele krachten en zwakheden zijn? Dat zijn de ware elementen van teambuilding. En die behandel je niet met een middagje paintballen. Daar moet je continue mee bezig zijn. In teambuilding moet je investeren op de lange termijn.

Nummer 3: Teambuilding gaat over mensen

Teambuilding gaat uiteraard altijd over mensen. En ieder mens is uniek. We hebben allemaal onze eigen behoeften en verlangens. Daarnaast hebben we onze  angsten en twijfels. Als je als team dichterbij elkaar wilt komen, besteed dan vooral ook aandacht aan het mens zijn. Concentreer je  niet alleen maar op de zakelijke randvoorwaarden, zoals werkroosters of taakverdelingen.

Tips voor jouw team

Hoe zorg je ervoor dat jouw team, en dan ook ieder teamlid binnen het team, zich gemakkelijk en ontspannen voelt? Wat moet je doen om ervoor te zorgen dat iedereen zichzelf mag zijn. En dat medewerkers zich niet in allerlei bochten hoeven te wringen om een rol te spelen?

Dit zijn een paar factoren waar je rekening mee kunt houden:

  • Bedenk hoe je met elkaar communiceert

Welk(e) communicatiemiddel(en) gebruik je? Moet iedereen 24 uur per dag met elkaar verbonden zijn? En wat is er absoluut not done?

  • Beslissingsbevoegdheid

Het is voor ieder mens prettig om snel beslissingen te mogen nemen. Minder prettig is het als je eerst vijf directies langs moet voordat er bijvoorbeeld nieuw papier voor de printer aangeschaft mag worden. Houd de lijnen zo kort mogelijk en zorg ervoor dat alle medewerkers zich verantwoordelijk voelen.

  • Vraag om inbreng

Laat de medewerkers duidelijk weten en voelen dat hun inbreng belangrijk is. De directeur van Coolblue hield bijvoorbeeld elke maandagochtend een vergadering en diezelfde middag werden direct de vervolgacties bepaald. Zo werd meteen duidelijk dat de feedback van de medewerkers werd gewaardeerd en in de praktijk werd gebracht. Zonder terugkoppeling is feedback waardeloos.

  • Zorg voor ontspanning

Laat medewerkers elkaar leren kennen buiten de kaders van het dagelijkse werk. Bevorder de sociale contacten onder elkaar met regelmatige pauzes en het creëren van ontmoetingsmogelijkheden.

  • Wees complimenteus

Ieder mens houdt ervan om gewaardeerd te worden en complimenten te ontvangen. Wees dus gul met complimenten als mensen goed werk leveren.

 Waarom Teambuilding ByLizet?

ByLizet geeft diverse workshops in het kader van teambuilding. Daarbij maak ik gebruik van drie workshops verdeeld over een periode van zes maanden. Op deze manier heb je als team en leidinggevende de kans om daadwerkelijk op de werkvloer het team te versterken. Want alleen een gezellig uitje is natuurlijk fantastisch, dat betekent niet dat het team er blijvend sterker van wordt.

Teambuilding dient onderdeel te worden van jullie dagelijkse routine. Aandacht besteden aan de mens achter de medewerker, zorgen voor veiligheid op de werkvloer en ruimte voor zelfexpressie. Op sommige dagen besteed je meer tijd op je werk dan thuis; in dit soort stressvolle situaties is het des te belangrijker dat iedere medewerker zich gewaardeerd en comfortabel voelt.

Workshops van ByLizet gaan altijd over mensen, vertrouwen en veiligheid!  Tijdens de teambuilding doe je concrete fysieke opdrachten.

Ook een flinke dosis humor ontbreekt niet! Als team kom je vooral dichterbij elkaar door te doen, niet alleen maar door te praten.

ByLizet gelooft in sterke en hechte teams. Onze teambuildingssessies geven hier zeker een belangrijke bijdrage aan. Met als voorwaarde dat na afloop de resultaten van deze sessies structureel op de werkvloer worden toegepast. Hier komt dus de eigen verantwoordelijkheid van het team om de hoek kijken. Als het team alleen in beweging is tijdens een sessie en meteen daarna weer stopt, komt er van echte teambuilding helaas weinig terecht.

Onderling menselijk contact, daar zet ByLizet op in. Elkaar echt leren kennen en het lef te hebben om te zeggen wat je voelt en denkt. Binnen een team moet je je kwetsbaar durven op te stellen. Je moet begrijpend en ondersteunend zijn naar anderen toe, maar ook ‘nee’ durven zeggen als het even niet gaat. Dat maakt iedereen pas echt mens.

ByLizet bevordert eerlijke interactie, waardoor medewerkers weten wat ze van elkaar kunnen verwachten. Stuur een bericht naar mail@bylizet.nl en vraag naar de mogelijkheden!

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

  • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
  • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
  • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht