Enkele weken geleden stonden ze weer voor de deur: ‘’We kunnen toch ook op uw maandelijkse donatie rekenen?’’. Dit keer waren het twee jongens – ze konden niet ouder zijn dan 20, in een groen vestje. De week ervoor had ik twee meisjes die geld inzamelden voor een stichting in Afrika aan de deur en de maand ervoor een koppel dat de ronde deed om geld bijeen te brengen voor dieren in nood. Ik schudde mijn hoofd naar de twee knapen en verontschuldigde mij beleefd. Toen ik uiteindelijk de deur dichtdeed voelde ik me opeens erg schuldig. Had ik misschien toch wat moeten geven? Had ik toch wat meer compassie moeten hebben met de arme mensen voor wie ze 10 euro per maand vroegen?
Het deed wel wat met me – het besef dat ik misschien niet genoeg compassie had getoond aan de deur. Begrijp me niet verkeerd: ik steun maar al te graag goede doelen, maar ik kan ook niet elke stichting steunen voor de deur staat. Hoewel ik die plotse schuld een plaatsje kan geven en hoewel ik begrijp dat ik in staat ben om erg veel compassie te tonen, weet ik uit ervaring dat heel wat van mijn klanten het er moeilijk mee hebben om met compassie – en vooral zelfcompassie, om te gaan.
Wat betekent compassie nu eigenlijk?
Het Van Dale woordenboek omschrijft compassie als ‘’zich andermans lijden of verdriet aantrekken’’. We zijn ons dus met andere woorden empathisch bewust van het lijden of verdriet van anders en wensen dit te verlichten.
“Het kleinste gebaar is meer waard dan de beste bedoelingen!”
Compassie betekent echter niet dat we mensen gewoon maar moeten geven wat ze willen. Wanneer we iedereen gewoon maar geven wat ze willen kunnen zij niets leren uit de situatie. Daarbij willen mensen vaak dingen die niet erg goed voor hen zijn – een kindje wil bijvoorbeeld altijd wel een koekje.
We mogen onszelf ook niet altijd opofferen of wegcijferen om goed te doen. Je moet ook aan je eigen geluk denken. Daarbij betekent compassie ook niet dat we altijd lief moeten zijn tegen vrienden en familie. Soms is het beter om compassie te tonen door wat harder te zijn voor mensen wanneer zij dit nodig hebben.
Wat is compassie?
Compassie betekent dat je inziet dat diep vanbinnen elke persoon de potentie heeft om goed te zijn en goed te doen. Daarbij komt ook nog eens dat compassie hand in hand gaat met uithoudingsvermogen. Wanneer we een vriend of vriendin zijn lijden betekent het niet dat hij of zij direct onze uitgestrekte hand zal aanvaarden. Compassie tonen wil zeggen dat, ook al slaat hij of zij onze hand steevast weg, we onze hand nooit wegtrekken.
We moeten om compassie te tonen ook actie nemen. Geen woorden maar daden! Wanneer we medelijden hebben voor iemand moeten we er ook wat aan willen doen – en dat vraagt soms een heel pak moed!
Heb jij deze tips al gelezen om compassie te trainen:
Hoe kan jij je compassie vergroten?
Wanneer we meer compassie willen tonen, zijn er enkele makkelijke stappen die we kunnen nemen:
Verplaats je in de ander
Allereerst moeten wij ons in iemand anders schoenen plaatsen. Soms is het vergroten van compassie gewoon een kwestie van de zaken in een ander daglicht te zien. Daarnaast moeten we ook van de notie afstappen dat alles om onszelf draait. Wij moeten inzien dat andere mensen andere meningen hebben en dit respecteren. We moeten ons in andere woorden openstellen voor het feit dat we allemaal anders zijn en het leven op een andere manier benaderen.
Oordeel niet te snel
Wanneer we in gesprek gaan met mensen die het leven op een andere manier benaderen mogen wij ook niet te snel gaan oordelen. Om compassie te vergroten moeten we begrijpen dat we niet alles met ‘’goed’’ of ‘’slecht’’ en ‘’juist’’ of ‘’fout’’ mogen labelen. Wat juist is voor jou kan net heel erg fout zijn voor iemand anders. Een belangrijke stap is om die juxtapositie tussen jouw inzicht en dat van iemand anders niet te beoordelen.
Luister met je hart
Om te verstaan wat iemand nodig heeft moeten we luisteren. ‘’Spreken is zilver, zwijgen is goud’’ zegt het spreekwoord. Wanneer we meer compassie willen kweken is dit een regel om aan vast te houden. Wanneer je luistert naar mensen zie je dingen niet enkel vanuit hun perspectief, je helpt mensen ook goede beslissingen te nemen en nieuwe inzichten te creëren.
Wanneer we luisteren moeten we ook aanwezig zijn. Wat ik hiermee wil zeggen is dat we onze telefoon aan de kant moeten laten en dat de persoon tegenover ons onze volle attentie moet genieten. Op die manier kan jij je beter in iemands schoenen plaatsen en op een waardevolle manier compassie tonen.
Denk ook aan jezelf
“If you want to be happy, practice compassion. If you want others to be happy, practice compassion.”
Een laatste belangrijke stap die je kan nemen is aan self-care doen. Wanneer je goed wil doen voor anderen en compassie wil tonen moet je ook aan jezelf en je eigen noden denken. Als jij je niet goed in je vel voelt, hoe kan je dan van jezelf verwachten anderen met compassie te omarmen? Neem een lekker bad, doe aan meditatie of maak wat lekkers voor je klaar. Laad je mentale en emotionele batterijen op zo nog meer compassie te kunnen tonen.
5 manieren waarop je meer compassie kan tonen
We hebben het gehad over hoe we compassie kunnen vergroten en wat compassie inhoudt – maar hoe kunnen we compassie nu eigenlijk tonen? Ik heb alvast vijf waardevolle tips op een rijtje gezet die jou kunnen helpen in het tonen van compassie.
-
Vergeef mensen
Een allereerste tip is om mensen te vergeven. Wanneer je mensen vergeeft ga jij je niet enkel een pak beter voelen, vergeving is ook een belangrijke stap binnen het tonen van compassie naar mensen die je niet zo graag hebt.
-
Respecteer mensen
Zonder respect geen compassie. Compassie begint met het tonen van respect – of je die persoon nu graag hebt of niet.
-
Plaats jezelf in hun schoenen
Zoals eerder al aangehaald is het makkelijker om compassie te tonen wanneer je de dingen bekijkt vanuit iemand anders perspectief. Plaats jezelf dus even in iemand anders schoenen zodat je makkelijker compassie kan tonen.
-
Geef mensen hoop
Wanneer het er even niet zo positief uitziet is het belangrijk dat je mensen hoop geeft. Op die manier steun je hen niet alleen, je laat ook zien dat er licht is aan het einde van de tunnel.
-
Bescherm hen van mensen die het niet goed voor hebben
Compassie tonen wil soms zeggen dat je mensen moet beschermen tegen anderen die het misschien niet zo goed voor hebben. Daarnaast is het belangrijk om vergevingsgezindheid te promoten in plaats van ruzie of drama wanneer er een conflict ontstaat tussen twee mensen.
Hoe kan je compassie vergroten voor iemand die jij niet mag?
Compassie tonen voor je vijand klinkt als een onmogelijke opgave. Toch is het mogelijk om medelijden te hebben en te tonen voor iemand die je niet graag hebt. We zetten alvast enkele tips op een rijtje.
Allereerst mag je de persoon los zien van zijn of haar gedrag. Er is namelijk niet zo iets als en slecht persoon – enkel slecht gedrag. Daarbij weten we ook vaak niet wat de achterliggende reden voor slecht of afwijkend gedrag is. Misschien moeten we ons eens in hun schoenen plaatsen?
Ten tweede is jouw vijand nog steeds een persoon is met zijn of haar wensen en dromen. We mogen geen karikatuur van deze persoon maken of hem ontmenselijken – iets dat makkelijk gebeurt wanneer we iemand niet kennen of al lang niet meer gezien hebben.
Ten slotte kunnen we, net zoals hierboven beschreven, meditatietechnieken gebruiken om onze compassie voor mensen die we niet graag hebben te vergroten.
Kan jij je hersenen trainen om compassie te vergroten?
Recentelijk onderzoek heeft uitgewezen dat het mogelijk is om je hersenen te trainen in het tonen van compassie.
Tijdens een recentelijke studie is men erin geslaagd het compassie vermogen van jongvolwassenen te vergroten dankzij boeddhistische meditatietechnieken. Ze deden dit door het beeld op te roepen waarin de persoon die hulp nodig heeft lijdt, en dan door meditatietechnieken het lijden weg te wensen. Hierbij spraken ze ook mantra’s uit zoals ‘’Moge je vrij zijn van lijden. Moge je vreugde en gemak kennen.’’ Zij deden dit voor vier groepen mensen. Allereerst voor een familielid – iemand waar we makkelijk compassie mee hebben, en laatst voor iemand die zij niet graag hebben: een moeilijke baas of een irritante collega.
Het onderzoek toonde aan dat de jongvolwassenen voor ieder van deze groepen een vergrootte compassie had en dat medelijden dus een spier is die je kan trainen – een beetje zoals bodybuilding.
Daarnaast vond men tevens dat compassietraining het brein ook kan veranderen. Toen mensen die de compassietraining ondergingen menselijk lijden onder ogen kregen in de fMRI zagen de onderzoekers wel degelijk andere breinactiviteit dan bij de controlegroep.
Lieze
op 25 Apr 2020Lizet
op 28 Apr 2020Leander
op 16 Jul 2023Leander
op 16 Jul 2023