‘I’m coming out!’ Meditaties waarmee jij stressvrij uit de kast komt
06 oktober 2021 

‘I’m coming out!’ Meditaties waarmee jij stressvrij uit de kast komt

Sinds 2009 vieren we in Nederland op 11 oktober Coming-Outdag. Nou ja, vieren. Het is geen groot nationaal feest. Het is meer een dag van bewustwording. Voor veel LHBTIQ+ mensen is het namelijk nog niet vanzelfsprekend om uit de kast te komen. Omdat ze bang zijn voor negatieve reacties. Of om afgekeurd te worden. Of omdat ze zich innerlijk te onzeker voelen. Dat moet stoppen. We leven in 2021. En ieder mens heeft recht op een eigen identiteit en een eigen gevoelsleven, zonder daarbij te moeten worstelen met angst of onzekerheid.

In Nederland voelt ongeveer 1 op de 20 mensen zich aangetrokken tot hetzelfde geslacht. Zo’n 1 op de 15 voelt zich daarnaast niet thuis in hun eigen lichaam.* Gelukkig wordt LHBTIQ+ steeds meer geaccepteerd in ons land. Maar we zijn er nog lang niet. Zo hebben veel slachtoffers te maken met een streng religieuze opvoeding, discriminatie en pesterijen en in extreme gevallen zelfs haat en geweld.

Daarom is de elfde oktober zo belangrijk. Door middel van kleinschalige activiteiten door het hele land te organiseren, wordt er aandacht gevraagd voor LHBTIQ+ mensen en steken we ze een hart onder de riem. Aan dat super mooie gebaar wil ik dit jaar ook mijn bijdrage leveren. Speciaal voor Coming-Outdag heb ik vijf meditaties opgenomen.

Ben je je aan het voorbereiden op jouw coming-out, maar gieren de zenuwen hierbij door je lijf? Met deze meditaties word je rustiger. Ze brengen je hartslag omlaag en krikken je zelfvertrouwen op, zodat je eindelijk kunt vertellen wat je werkelijk voelt. Of misschien heb je je coming-out al achter de rug en kreeg je veel negatieve reacties te verwerken. Dan kunnen de meditaties je helpen om deze los te laten en jezelf onvoorwaardelijk te accepteren.

En denk je zelf geen behoefte te hebben aan de meditaties, maar ken je iemand die er wel veel aan zou kunnen hebben? Stuur ze dan gerust door!

Hoe zijn de meditaties opgebouwd?

Als het over hun coming-out gaat, lopen mensen vaak tegen drie dingen aan:
1. hoe ze het precies moeten vertellen,
2. hoe ze moeten omgaan met negatieve reacties
3. zelfacceptatie.

Mijn meditaties haken in op deze onderwerpen.

De eerste van de vijf is voor degenen die op het punt staan om uit de kast te komen en daarbij een steuntje in de rug nodig hebben. Vervolgens kun je op een gezonde manier je frustratie verwerken, om daarna rustig alle negativiteit rondom je coming-out los te laten.

‘Uit de kast’ meditatie

Doe deze sessie vlak voordat je familie, vrienden, of collega’s wilt vertellen wat je voelt. Het mediteren geeft je een boost aan zelfvertrouwen zodat jij die grote stap durft te zetten. Besef tegelijkertijd dat je je voor niemand hoeft te bewijzen. Een coming-out gebeurt wanneer jij dat wilt. De ‘uit de kast’ meditatie doet je in jezelf geloven zodra jij voelt dat de tijd rijp is.

LHBTIQ+ meditatie

Ieder mens is uniek, dat maakt de wereld juist zo mooi. En jouw uniciteit maakt jou mooi. Alleen willen we dit nog wel eens vergeten. Als sociale dieren willen we ons ook conformeren, we willen bij een groep horen. Soms misschien iets teveel, als we wanhopig op zoek zijn naar waardering. Hoeveel we ook van elkaar kunnen verschillen, we hebben ook heel veel gemeen: verlangens, behoeften, emoties. Met deze meditatie sta je stil bij jezelf als een mooi en uniek LHBTIQ+ mens.

Regenboog meditatie

Dit is een meditatie van 23 minuten waarbij jij als persoon centraal staat. Want jij mag er zijn. Ga hiervoor lekker thuis op de bank zitten of liggen. Kun je niet goed stilzitten? Dan kun je deze meditatie ook combineren met een wandeling. De sessie herinnert jou aan al jouw positieve eigenschappen, aan alle kleuren die jij in je hebt. En die kleuren mag je met trots laten zien, omdat dit nu precies maakt wie jij bent.

‘Frustratie’ meditatie

Soms kun je je boos, gefrustreerd en onzeker voelen over je coming-out. Je komt eigenlijk niet meer tot rust door alle spanning en stress. Je hartslag en bloeddruk zijn te hoog, je darmen maken overuren, het slaapritme ligt overhoop. Dat moet natuurlijk anders, maar hoe raak je die frustratie kwijt? Met deze korte meditatie waarbij je in beweging komt. Soms moet je boosheid en frustratie er even letterlijk uitgooien, zodat je lichaam daarna kan ontspannen en niet constant in de stress-modus blijft staan. De komende minuten mag je lekker ongecontroleerd op een kussen of ander zacht voorwerp stoten en slaan. Maak jezelf moe, gooi al die opgekropte emoties eruit. Je zult merken dat je na afloop veel ontspannender bent.

Meditaties om negatieve reacties los te laten

Negatieve reacties zijn een van de moeilijkste dingen om los te laten. Het zwijgen, het onbegrip, de boosheid of teleurstelling van een ander kan een enorme invloed hebben op je gevoelsleven en zelfbeeld. Dat is helemaal niet nodig, want andermans reactie op jou zegt veel meer over die persoon dan over jou. Jij bent al goed zoals je bent, dat ontdek je tijdens deze meditatie. Leer hoe je negativiteit van je kunt laten afglijden. Deze sessie kan tijdens een wandeling of zittend gedaan worden.

Je kunt de meditaties allemaal vinden op deze pagina. Heel veel sterkte en plezier gewenst! Heb je een vriend, collega of zus die deze meditaties wel kan gebruiken, geef ze gerust door.

*Volgens een onderzoek van Movisie 2021

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

  • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
  • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
  • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht