Page content

Aan de slag met emotioneel lichaamswerk

Aan de slag met emotioneel lichaamswerk

De term emotioneel lichaamswerk mag dan misschien nog niet helemaal ingeburgerd zijn, de methode zit wel in de lift. Logisch want echt jezelf kunnen zijn staat centraal in deze geregistreerde methodiek en willen we dat niet allemaal? Wij duiken wat dieper in de materie en vertellen je er wat meer over.

Wat is emotioneel lichaamswerk?

Emotioneel lichaamswerk zorgt ervoor dat jij bewust wordt van jouw lichaamssignalen en eigen gevoelens. Je ontdekt hoe jij je emoties kunt uiten en met beide benen op de grond staat. Deze methode is een geregistreerde methodiek die aangeleerd wordt door opgeleide trainers. Deze methode zorgt ervoor dat je jezelf beter leert kennen. Door middel van oefeningen gericht op ademhaling, geluid en beweging wordt een proces van bewustwording opgestart, hierdoor leer jij jezelf beter kennen en ben je in staat emoties en gevoelens makkelijker te uiten. Je leert opnieuw contact maken met jezelf. Emotioneel lichaamswerk leert jou te ontspannen in het dagelijks leven. Het geeft rust in je hoofd en zorgt voor een evenwicht. Bovendien ga je ook op zoek naar je diepe drijfveren. Wie ben jij echt en waar word je nu echt gelukkig van?

Jezelf laten groeien

Jezelf leren kennen en gevoelens loslaten zijn twee belangrijke aspecten van emotioneel lichaamswerk, maar er zijn ook nog andere voordelen aan verbonden. Zo kan het je je opnieuw oppeppen na tegenslag, je kunt er stress te lijf mee gaan of het gebruiken als voedingsbodem van persoonlijke groei. Word je geconfronteerd met trauma’s, dan kan deze methodologie ook een uitweg bieden.

Moet je andere disciplines of methodes afzweren als je met emotioneel lichaamswerk aan de slag gaat? Nee, helemaal niet. Deze methode kan perfect gecombineerd worden met een psycholoog, haptonoom of TRE-oefeningen. De methode werkt enerzijds preventief, maar ook aanvullend op de meer traditionele gezondheidszorg. Het is wel belangrijk om er samen met een ervaren coach of begeleider mee aan de slag te gaan.

Pak de hele mens aan

Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en net daar speelt emotioneel lichaamswerk op in. De methode werkt aan de harmonie tussen beide en zorgt voor evenwicht. Het leert je een balans te vinden tussen spanning en ontspanning. Bovendien laat het je levensenergie vlot door je lichaam stromen waardoor je dichter tot jezelf komt én met meer energie in het leven staat.

Met emotioneel lichaamswerk zet je de eerste stap van overleven naar leven. Deze techniek leert je spanning en stress los te laten en je te focussen op het essentiële. Je richt je enkel nog op zaken die je energie geven en in lijn liggen met je persoonlijkheid. Je authentieke zijn is het uitgangspunt en daar ga je je leven rond inrichten.

Stappenplan emotioneel lichaamswerk

  1. De eerste stap is leren voelen. Dit doe je via lichaamsoefeningen en ademtechnieken. Zo leer je bewust omgaan met je lichaam, je gevoelens en emoties. Kortom je leert jezelf kennen.
  2. In stap twee ga je ook uiten wat je voelt. Met je stem en lijf ga je je leren uitdrukken en emoties overbrengen. Je ervaart het effect ervan op je lichaam, je energiepeil en hoe je contact kunt maken met anderen. Je probeert tot een evenwicht te komen tussen rust en ontspanning.
  3. Als laatste ga je wat je geleerd hebt ook in de praktijk brengen. Door je nieuwe gedrag te oefenen kom je steeds dichter tot jezelf. Wat wil je, wat kan je en waar wil je naartoe? Je gaat steeds meer volgens je innerlijke kompas leven.

Is emotioneel lichaamswerk wat voor jou?

Wil je meer levenskwaliteit, naar je lichaam leren luisteren en de energie door je lichaam voelen stromen, dan is deze methode wat voor jou. Je richt je op jezelf in plaats van op de buitenwereld.

Drie tips voor andere lichaamsgerichte therapieën:

Laat je professioneel begeleiden

Wil je meer weten over lichaamswerk en/of ben je op zoek naar professionele begeleiding? Neem dan zeker even contact met me op. Ik bekijk graag samen met jou de mogelijkheden en help je op weg met emotioneel lichaamswerk.

Comment Section

0 reacties op “Aan de slag met emotioneel lichaamswerk

Plaats een reactie


*