Anders denken = anders voelen
25 november 2019 

Anders denken = anders voelen

Positief denken, we kennen het allemaal wel. Je zegt dingen tegen jezelf als: “ik mag er zijn. Ik ben goed zoals ik ben!” Dit zijn dan vaak mantra’s die je voor jezelf herhaalt totdat je ze helemaal gelooft. Fake it ‘til you make it,’ zogezegd. Het zijn allemaal prachtige woorden, maar in de praktijk blijken ze niet altijd even succesvol te zijn.

Op zich is positief denken en omdenken in  veel gevallen een prachtig middel om anders naar het leven te kijken. Het kan helpen bij het maken van betere keuzes, het verbeteren van relaties en je gewoon beter doen voelen over jezelf en jouw bestaan. Maar wat nu als deze strategie bij jou niet lukt?

Positief denken

Stel: je denkt je helemaal positief tot je er suf van wordt, je denkt alles en iedereen drie keer om … en toch zit je nog steeds niet lekker in je vel. Het helpt misschien een klein beetje, maar lang niet genoeg. In het ergste geval krijg je dan het idee van jezelf dat je een masker hebt opgezet. Want je faket alle positiviteit bij elkaar, terwijl je je van binnen nog steeds hartstikke rot voelt. En daar zit ‘em precies de crux: je VOELT je nog rot. Je gedachten zijn nu misschien wel positief, maar je gevoelens zijn het nog niet.

Recentelijk had ik een klant die door haar psycholoog werd geadviseerd ook maar eens positief te gaan denken, want ze zat tegen een depressie aan en het werd tijd om het over een andere boeg te gooien. Ze deed ontzettend haar best. Maar toen ze voor een sessie bij mij kwam, vertelde ze dat ze zich eigenlijk alleen maar depressiever was gaan voelen. Ze had het idee dat ze op deze manier helemaal niet meer eerlijk was tegenover vrienden en familie over hoe ze zich werkelijk voelde. Niets leek meer echt. De aangeraden strategie werkte voor haar dus averrechts.

Wat gaat er dan precies ‘mis’?

Bij omdenken is alle aandacht gericht op de cognitie. En dat terwijl een mens bestaat uit een geest én een lichaam. Je kunt wel positief denken, maar het belangrijkste is uiteindelijk dat je je positief voelt. Uiteraard is er veel voor te zeggen dat een positief denkproces invloed heeft op het gevoelsleven, en positieve gedachten hebben zeker een aantoonbaar effect op diverse lichamelijke processen. Alleen is er mijns inziens nog iets anders nodig om echt resultaat te boeken. En dat is het lichaam zelf.

“Bewust positief denken op zichzelf kan onderbewuste negatieve gevoelens niet verdringen.” – Joe Dispenza

Het lichaam heeft namelijk veel tijd en aandacht nodig om met de geest mee te veranderen. Voor lange tijd, misschien hebben we het dan zelfs over meerdere jaren, is het geconditioneerd om negativiteit als standaard te beschouwen. Als de geest dat ineens wil veranderen, kan daardoor een conflict tussen de twee ontstaan. Diepgewortelde emoties als schuld, schaamte, minderwaardigheid en dergelijke zijn vaak niet van de ene op de andere dag verdwenen. Hoe langer je ermee hebt rondgelopen, hoe meer ze onderdeel van jouw persoonlijkheid zijn geworden. Het lichaam is gehecht geraakt aan deze emoties, aan deze manier van zijn. Je bent als het ware verslaafd geraakt.

Je bent jouw persoonlijkheid geworden

Als je je enkele uren of dagen je op een bepaalde manier voelt, noemen we dit een stemming.
Als een stemming maanden aanhoudt, verandert de stemming in temperament.
Als maanden vervolgens overgaan in jaren, dan worden gevoelens een persoonlijkheidskenmerk.

“Als lichaam en geest elkaar tegenwerken zal er nooit iets veranderen.”

Dus als jij aan een positieve toekomst wilt werken, is het fijn als lichaam en geest samenwerken, in plaats van dat ze elk een andere kant opgaan. De nieuwe, positieve werkelijkheid die je graag voor ogen ziet, wil je ook fysiek voelen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar?

Drie oefeningen om je anders te voelen

1. Voelen.

Ga in je lijf na waar de pijn, schuld, schaamte, depressiviteit, etc. vastzit. Ga er bewust naartoe, druk ze niet weg, maar laat ze er zijn. Pas dan kun je ruimte in je lichaam creëren voor nieuwe emoties. Wees je ervan bewust dat alle negatieve emoties die je op dit moment uit mogelijk heel lang hebben vastgezeten. Het feit dat ze nu loskomen betekent dat ze steeds minder invloed zullen hebben op jou en je toekomst.

Oefening
Ga liggen of zitten in een comfortabele houding en concentreer je op je lichaam. Scan jezelf van top tot teen en voel waar jouw negatieve gevoelens precies vastzitten. Leg je hand op deze plek (dit kan letterlijk, maar ook in gedachten), en focus alle aandacht erop. Welke lichamelijke prikkels voel je nu? Omschrijf alles zo precies mogelijk voor jezelf. Het geven van uitgebreide beschrijvingen aan jezelf helpt je om dichtbij de emoties te blijven. Herhaal dit proces een paar keer, kijk of er meer naar boven komt en/of dat je het duidelijker kunt verwoorden. Zodra er niets meer komt, kun je stoppen. Als het goed is voel je als het ware nu meer ruimte in jezelf, waardoor de positieve energie vrijer door je lijf kan stromen.

Na deze inspanning (die zo’n 10 à 15 minuten duurt)  mag je jezelf bedanken en trots op jezelf zijn!

Als je deze oefening lastig vindt om in je eentje te doen, dan kun je de hulp van een haptonoom inschakelen.

2. Bewegen!

Bij gedragingen en emoties horen bepaalde bewegingen: een manier van staan, zitten, het hoofd laten hangen, of je schouders laten hangen. Niet meer dan logisch als je weet dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn: het innerlijk uit zich in het uiterlijk. Dit betekent dat bewegen op een positieve manier, activiteiten waar je blij van wordt en je goed bij voelt, negatieve emoties kunnen doen omkeren.

“Gevoelens zijn de taal van het lichaam.”

Zoek dus een sport of een activiteit waarbij je je lichaam voedt met positieve prikkels. Wat vond je vroeger leuk om te doen als kind? Waar krijg je een kick van? Waardoor voel je je na afloop super voldaan? Wat het ook mag zijn, ga ermee aan de slag! Met het doen van iets waar je positieve associaties mee hebt, breng je je lichaam in een andere, betere staat van zijn. En door intensief te bewegen maak je wederom die negatieve, innerlijk vastzittende energie los.

Deze oefening kun je aansluitend op de eerste doen, die je, als je daar behoefte aan hebt, hierna nog eens zou kunnen herhalen bij wijze van reflectie.

3. Mediteren

3.a. Hartmeditatie

Aandacht geven aan je hart is een van de beste dingen die je kunt doen als je niet lekker in je vel zit. In je hart zit liefde. Hoe rot je je soms ook kunt voelen, de liefde zit er altijd in besloten. Door bewust met je gedachten naar je hart te gaan, kun je deze (her)activeren.

Hier heb ik een mooie hartmeditatie voor je opgenomen.

3.b. Gevoelsmeditatie

Deze variant van meditatie is aan te raden als je je hoofd even helemaal wilt uitschakelen en puur met je emoties aan de slag wilt gaan. Joe Dispenza heeft hiervoor een aantal prachtige sessies ontwikkeld die je online kunt vinden:

Met deze prachtige oefeningen zou je een heel eind moeten komen! Natuurlijk is het aan jou om er daadwerkelijk iets mee te doen. Laat je daarbij niet gek maken door je te vergelijken met personen die binnen een weekend een compleet ander mens geworden lijken te zijn. Dat is mogelijk voor sommigen, maar voor de meesten van ons kost een transformatie weken, maanden of misschien wel jaren. Vergelijk je dus nooit met iemand anders. Jij bent jij. Het draait allemaal om jouw unieke leven. Aan de andere kant: vergeet ook nooit dat andere mensen er zijn om je te helpen jouw doel te bereiken!

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

  • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
  • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
  • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht