Je weet het. Diep van binnen zit er een gevoel. Een gevoel van boosheid, eenzaamheid, frustratie, of verdriet. Je hebt het vakkundig weggestopt, heel ver en heel diep. Het ligt weggestopt onder een dikke laag van mooie herinneringen en positieve emoties. Weg is het dus niet. En dat weet jij heel goed. Je kiest ervoor om het met rust te laten. Zolang je er niet naar kijkt en luistert hoef je er niet aan herinnerd te worden.
Je bent op een verjaardag. Iedereen heeft het gezellig, maar er knaagt iets aan je. Je weet niet precies wat, want het is toch een gezellig feestje met leuke mensen. Of je zit thuis op de bank. Netflix staat aan. Je gaat van de ene naar de andere aflevering. Want wat moet je anders? Of je zit op kantoor, waar je op de automatische piloot doet wat er gevraagd wordt. Voldoening geeft het niet echt meer, maar er moet brood op de plank komen.
Ken je dat gevoel?
Soms kun je niet direct herkennen wat je precies voelt. Het is onrust in je lijf en in je hoofd. Machteloosheid. Er borrelt iets in je buik. Je hartslag gaat soms omhoog. Je hebt sneller hoofdpijn en kan plotseling gaan zweten. Het zijn vage tekenen van iets wat eigenlijk continue aanwezig is. Maar door alle dagelijkse afleidingen hoef je de confrontatie er niet mee aan te gaan.
De beerput opentrekken
Eigenlijk vind je het wel prima zo. Waarom zou je die beerput ook opentrekken? Want stiekem weet je al voor akeligs er allemaal naar boven kan komen. En wil je dit echt (nog een keer) onder ogen zien? Pijn veroorzaakt door een scheiding, eenzaamheid, een overlijden, een ontslag, of een ruzie met familie of vrienden: niet erg aanlokkelijk om die emoties op te rakelen. Waarom dan toch doen?
Voordelen van de beerput
In lichaamsgerichte therapie kom ik veel klanten tegen die de emotionele confrontatie met zichzelf liever niet aangaan, maar uiteindelijk op een punt in hun leven zijn dat ze niet anders kunnen. Weggestopte pijn krijgt namelijk vroeg of laat altijd de overhand. De afleidingsmanoevres werken dan niet meer. Er moet aandacht aan gegeven worden. En niet alleen aandacht van het hoofd, maar juist ook van het lichaam. Voor wie ervoor kiest om de beerput open te trekken kan op vele voordelen rekenen:
– opluchting
– ruimte voor nieuwe ervaringen
– rust in het lijf
– rust in het hoofd
– meer energie
– positievere relaties
– meer openheid
– meer verbondenheid
– meer zelfverzekerdheid
Klinkt aanlokkelijk nietwaar om naar je gevoel toe te gaan?
Er is alleen één groot struikelblok: controle. De meeste mensen willen namelijk het hele emotionele proces controleren, in de hand houden. Maar dit kan natuurlijk niet. Gevoel laat zich niet controleren. Het is er, punt. Hoe je er precies op gaat reageren en wat er allemaal los komt weet je niet van tevoren. En daar ligt nu de uitdaging. Laat het los. Laat de teugels vieren en geef je jezelf meer ruimte. Kies voor jou.
Waar ga jij voor? Een open of een dichte put? Laat vooral horen hoe jij hiermee omgaat.