Emotionele of mentale uitputting? Zo kan je er wat aan doen!
Emotionele uitputting is het gevoel van algehele moeheid als resultaat van hard werken en aanhoudende stress. Emotionele uitputting is vaak een signaal dat jij tegen een burnout aan zit. Mensen voelen zich alsof ze vastzitten in hun situatie en geen controle hebben over hun eigen leven. In de loop van tijd kan deze aanhoudende stress ervoor zorgen dat jouw gezondheid erop achteruit gaat.
Wat zijn de symptomen van emotionele uitputting?
De tekenen van emotionele vermoeidheid kunnen zowel emotioneel als fysiek zijn. De meest voorkomende symptomen zijn:
- gebrek aan aandacht
- geen of net veel eetlust
- depressief
- gevoel van hopeloosheid
- verhoogd cynisme of pessimisme
- vaker emotioneel
- overgevoelig
- gebrek aan inspiratie
- nachtmerries
- lichamelijk vermoeidheid en slapeloosheid
- angstig
Wanneer je emotioneel uitgeput bent heb je grote kans op een burn-out. Het is belangrijk jouw symptomen serieus te nemen en eventueel passende hulp te zoeken.
Hoe emotionele uitputting te behandelen
Om emotionele uitputting te verminderen kun jij uiteraard zelf veranderingen aan brengen in jouw leven of routine. Door kleine veranderingen in de dagelijkse gewoonten kun jij de symptomen onder controle houden en een eventuele burn-out voorkomen.
1. Elimineer de oorzaken van stress
Bezorgt jouw baan je veel stress? Ga praten met jouw leidinggevende of HR-manager. Het is belangrijk dat je de mogelijkheden onderzoekt om minder te werken of misschien naar een ander team overgeplaatst te worden. Jouw fysieke en mentale gezondheid moet altijd op de eerste plaats staan.
Of kies voor een pauzemeditatie op je werk.
Jouw baan is minder belangrijk dan jouw geluk en jouw gezondheid. Ondervind je thuis erg veel stress? Bekijk (samen met jouw partner) wat je aan jouw thuis situatie kan veranderen.
2. Eet gezond
Gezond eten heeft een positief effect op mentale en emotionele uitputting. Heel wat mensen grijpen naar ongezonde snacks of kant-en-klare maaltijden wanneer ze gestresseerd zijn of niet veel tijd hebben. Deze maaltijden zijn vaak niet gebalanceerd en bevatten niet de vitamines en mineralen die ons lichaam nodig heeft om goed te functioneren.
3. Sport en lichaamsbeweging
Wanneer je sport kun jij je gedachten verzetten en je hoofd even helemaal leeg maken. Probeer 30 minuten per dag te sporten of aan beweging te doen – ook al is het maar een lange wandeling. Heb jij deze artikelen al gelezen! De manier om echt te starten met sporten.
Zit je niet lekker in je vel? 12 onverwachte oorzaken en oplossingen
4. Beperk je alcoholinname
Een goed glas wijn of bier na een drukke of emotionele dag kan smaken. Toch is het goed om te beseffen dat alcohol (negatieve) emoties kan uitvergroten. Na enkele glazen kun jij je slechter voelen dan voor je begon met drinken.
5. Slaap voldoende
Slaap is de manier om fysiek, mentaal en emotioneel te herstellen. Te weinig slaapt betekent een grote kans op uitputting.
6. Beoefen mindfulness
Mindfulness vermindert stress en zorgt ervoor dat je meer grip krijgt op jouw emoties. Door enkele keren per dag vijf je te focussen op het hier en nu wordt het makkelijker om goede beslissingen te maken. Check hier de voordelen van mindfulness op een rij
Uitputting kan te wijten zijn aan de bijnieren.
Bijnierinsufficiëntie is geen officiële medische diagnose. Het is een term die wordt toegepast op een reeks niet-specifieke symptomen, zoals pijn in het lichaam, lamlendigheid, nervositeit, slaapstoornissen en spijsverteringsproblemen. Je bijnieren produceren verschillende hormonen die essentieel zijn om je lichaam te laten werken – denk bijvoorbeeld aan adrenaline. Zijn jouw bijnieren uitgeput, dan heb je kan op de volgende tekenen.
Symptomen van bijnierinsufficiëntie kunnen zijn:
- Pijn in het lichaam
- Vermoeidheid
- Duizeligheid
- Verlies van lichaamshaar
- Lage bloeddruk
- Verkleuring van de huid (hyperpigmentatie)
- Onverklaarbaar gewichtsverlies
De uitputting van de bijnieren wordt vaak gediagnosticeerd door bloedonderzoek. Dit onderzoek moet door een dokter worden uitgevoerd. Indien je denkt een probleem te hebben aan de bijnieren, neem contact op met je huisarts.
Wat is mentale uitputting?
Bijna iedereen die langdurig lijdt aan stress zal zich mentale uitgeput voelen. Hierdoor kun jij je uitgeput, emotioneel of emotioneel verdoofd voelen.
Symptomen van mentale uitputting
Mentale uitputting veroorzaakt zowel fysieke als emotionele symptomen. Het kan ook een effect hebben op je gedrag, zo kan mentale uitputting je bijvoorbeeld teruggetrokkener maken. Symptomen van mentale uitputting kunnen van persoon tot persoon verschillen en beginnen zich meestal geleidelijk te ontwikkelen. Als de druk toeneemt kunnen de klachten en symptomen toenemen of veranderen.
Mentale symptomen
- Woede
- Ongerustheid
- Cynisme of negativiteit
- Depressie
- Gevoelens van wanhoop
- Gevoelens van angst
- verlies van wilskracht
- Concentratieproblemen
Fysieke symptomen
- Pijn in het lichaam
- Eetlustveranderingen
- chronische vermoeidheid
- hoofdpijn
- verlaagd immuunsysteem waardoor je sneller en langduriger ziek bent
- buikpijn
- gewichtstoename of gewichtsverlies
- Slapeloosheid
Gedragsverandering
Door mentale uitputting kan je gedrag veranderen – of jij je hier nu bewust van bent of niet.
- Vaker een dagje ziekenverlof nemen
- Slechter presteren op je werk
- Je sociaal terugtrekken of isoleren
- het niet nakomen van persoonlijke of werkverplichtingen;
Mentale uitputting kan ook leiden tot fysieke uitputting. Mentale uitputting belemmert namelijk lichaamsbeweging. Het kan zelfs eenvoudige, fysieke taken zwaarder maken. Fysieke en mentale uitputting kunnen elkaar versterken.
Oorzaken van mentale uitputting
Hoewel de oorzaken van mentale vermoeidheid niet voor iedereen hetzelfde zijn, zien we bepaalde gelijkenissen.
Veel mensen ervaren mentale uitputting door:
• Werken in beroepen met lange uren en veel stress zoals hulpverleners, dokters, ondernemers en leerkrachten
• ‘te weinig’ financiële middelen om in het onderhoud te voorzien van jezelf en gezin
• Frustratie op het werk
• Zorgen voor een ziek familielid
• leven met een chronische ziekte
• dood van een geliefde
• een pasgeboren baby
• slechte balans tussen werk en privéleven
• gebrek aan sociale steun
• opkroppen van emoties
Behandelen van en omgaan met mentale uitputting
1. Zoek hulp
Als je overweldigd wordt door verantwoordelijkheden thuis of op het werk, overweeg dan om hulp te vragen. Professioneel of bij vrienden en familie. Hoewel sommige mensen hulp vragen zien als een teken van zwakte of erger nog: falen, is hulp vragen een moedige beslissing.
2. Lichaamsbeweging
Daarnaast is het ook belangrijk om iedere dag genoeg lichaamsbeweging te hebben. Lichaamsbeweging heeft veel bewezen voordelen voor jouw fysieke en emotionele welzijn.
3. Mediteren
Probeer te mediteren wanneer jij je mentaal of fysiek uitgeput voelt. Een studie uit 2013 met 30 medische studenten in Bangkok toonde aan dat meditatie de cortisolspiegel in het bloed verlaagt. (Cortisol is net als adrenaline een stresshormoon. Waar adrenaline ervoor zorgt dat in en een fractie van een seconde kan reageren, is cortisol het hormoon dat jou voor een lange tijd alert houdt. Wanneer de cortisolspiegel in je bloed erg hoog is ga je bijvoorbeeld niet kunnen slapen of ga je last hebben van een verhoogde bloeddruk. )
4. Nachtrust
Probeer elke nacht de aanbevolen 8 uur slaap te krijgen. Op die manier heb je meer energie doorheen de dag en geef jij je lichaam de kans om zichzelf te herstellen. Daarnaast is slaap een erg belangrijke manier om emoties te verwerken.