In dit artikel
Inhoudsopgave
- Wat is ademwerk?
- Gericht ademen naar bepaalde lichaamsdelen
- Geen risico’s aan verbonden
- Een mix van ademhalingstechnieken
- Wie heeft er baat bij ademwerk?
- Wat houdt een sessie in?
- De 4,7,8 techniek
- Pak je stress aan door adem te halen
- Op zoek naar andere ademhalingsoefeningen of aanvullende therapieën:
- Meer weten over ademwerk en ademhalingstechnieken?
Artikelen in Ademwerk: een ‘therapie’ om te onthouden

Ademwerk: een ‘therapie’ om te onthouden
We staan er niet bij stil, maar ademen doen we allemaal. Het loont om even bij je ademhaling stil te staan. Ademtechnieken kunnen heel wat bijdragen aan je gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk.Wat is ademwerk?
Ademwerk is bijzonder krachtige methode. Je adem wordt ingezet om je gezondheid te verbeteren en emotioneel te groeien. Concreet komt er op neer dat je je ademhaling inzet om te kunnen transformeren.Door een circulaire, verbonden ademhaling ga je vastgezette energie losmaken en weer doen stromen. Een verbonden ademhaling staat voor een ademhaling zonder pauzes , waardoor het circulair wordt. Dit zorgt voor een instant energieboost, maar ook voor meer kracht, eigenwaarde en zelfvertrouwen. Maar er is ook een diepere werking, de juiste ademtechniek kan immers ook helpen bij het verwerken van ervaringen en om dingen los te laten. Je voelt je een stuk vrijer.Pas je ademwerk toe dan ga je gedurende een periode meer zuurstof en energie in je lichaam krijgen. Reken maar dat dit een impact heeft op je gezondheid en je welzijnsgevoel. Maar al te vaak ontbreekt het je lichaam aan energie en door ademwerk geef je je energiepeil opnieuw een boost. Door deze methode ga je op eigen kracht je lichaam zuiveren, regenereren en helen. Je lichaam kan vaak heel wat meer dan je zelf denkt.Gericht ademen naar bepaalde lichaamsdelen
Door je op bepaalde lichaamsdelen en de daaraan verbonden thema’s te richten kun je trouwens op specifieke zones van je lichaam werken. Dit noemen we op thema’s ademen en hangt samen met je focus. Afhankelijk van het thema pak je een lichaamsdeel of een zone in je lichaam aan. Ga je voor een meer algemene aanpak, dan kan het ook perfect zonder. Kies je niet voor die gerichte aanpak, dan pak je automatisch de zone aan waar de blokkades zich situeren. Je focussen op een bepaald lichaamsdeel maakt ademwerk een stuk gerichter, waardoor je de spanning vaak voelt wegstromen. Vaak geef je lichaam ook signalen af tijdens het in- en uitademen. Je door je lichaam en adem laten leiden geeft vaak een prettig en ontspannend gevoel.Geen risico’s aan verbonden
Kan deze manier van ademen je ook schade berokkenen? Nee, daar hoef je je geen zorgen over te maken. Ademwerk is een onschadelijke techniek, die je lichaam op een veilige manier weer toelaat contact te maken met zichzelf. Bovendien pakt het blokkades aan en gooit het heel wat ballast van je af. Je laat het denken even los en komt weer tot de kern van jezelf. Iets wat iedereen op tijd en stond kan gebruiken. Je leeft terug meer op het gevoel en vanuit je hart. Pas je ademwerk toe dan mag je je verwachten aan een boost op mentaal, fysiek en emotioneel vlak. Zelfs al ben je niet zo spiritueel ingesteld, dan nog zijn de voordelen snel merkbaar.Een mix van ademhalingstechnieken
Energie haal je uit adem, waarom ademen we anders? Je hebt nu eenmaal zuurstof nodig om je lichaam te doen functioneren. Logisch dus dat de juiste ademhalingstechnieken impact hebben op je gezondheid. Heb je je adem onder controle, dan heb je voor een groot stuk je leven onder controle. Werk je aan een diepe, verbonden ademhaling dan pluk je daar op meerdere vlakken de vruchten van.Ga je bewust ademen, terwijl je de inspanningen beperkt, dan bunker je energie. Die energie gebruikt je lichaam vervolgens voor zelfherstel, zowel mentaal als emotioneel. De juiste ademhaling doet je energie stromen!Wie heeft er baat bij ademwerk?
Eigenlijk is het antwoord hier iedereen, maar er zijn natuurlijk mensen die er wat meer baat bij hebben dan anderen. Zit je met hyperventilatie, paniekaanvallen of ben je ontzettend vermoeid, dan kan ademwerk een immens verschil maken. Heb je een trauma opgelopen, zit er een emotionele blokkade waar je niet vanaf geraakt of heeft boosheid of angst zich vastgezet in je lichaam, dan kan ademwerk je helpen. Maar ook wanneer je astma hebt of tijdens/kort na je zwangerschap kunnen de technieken verlichting brengen.Wat houdt een sessie in?
Ademwerk kan ingezet worden bij een haptonoom, lichaamsgerichte coaching, bokstherapie of een andere lichaamsgerichte therapie. Ook is het mogelijk om een losse sessie ademwerk in te plannen en er zo de vruchten van te plukken.Tijdens de ademsessie wordt er amper gesproken, zodat je in je veilige cocon kunt blijven. Na het ademen wordt een gesprek aangegaan, zodat jij je ervaringen kunt omschrijven. Dit kan helpen bij het verwerken van sommige problemen en het kanaliseren van je emoties.De 4,7,8 techniek
Er zijn heel wat ademhalingstechnieken, maar misschien wel de belangrijkste om in het achterhoofd te houden is de 4,7,8 techniek. Zeker voor moeilijke slapers kan deze techniek wonderen verrichten. Deze natuurlijke ademhalingstechniek werd ontwikkeld door Dr. Andrew Weil en is gebaseerd op eeuwenoude technieken van de Pranayama. Deze techniek neemt amper drie minuten in beslag en kan je gelijk waar doen. Het brengt je zenuwstelsel tot rust en helpt je je ademhaling te controleren. Je lichaam en geest komen in een diepe rust, waardoor je lichaam de kans krijgt een energiereserve aan te leggen. De techniek zit als volgt in elkaar:- Neem een comfortabele positie aan.
- Plaats het puntje van je tong tegen de achterkant van de boventanden tijdens de oefening
- Adem 4 seconden in door de neus met de mond gesloten
- Houd de adem 7 seconden vast
- Adem volledig uit door de mond met een sssshhh geluid
- Herhaal deze cyclus 4 keer in totaal
Tip: download de app ‘Breathe’ in Google Play, of the Breathing App in de App Store en stel de juiste seconden in. Op die manier hoor je een piepje voor inademing, vasthouden van de ademhaling en uitademing. Een handig hulpmiddel om met je ademhaling aan de slag te gaan.
Pak je stress aan door adem te halen
Geconfronteerd met stress? Ga bewust om met je ademhaling en pak de stress aan! Door je ademhaling rustig te maken, kun je een kalmerende invloed uitoefenen op je zenuwstelsel. Maak je je ademhaling sneller dan gaat je zenuwstelsel in overdrive. Door hier rekening mee te houden kun je schakelen. Weet dat ook yoga kan helpen als het in het begin moeilijk blijkt om je ademhaling te sturen. Op die manier schep je ruimte om je ademhaling vlot te laten stromen.Op zoek naar andere ademhalingsoefeningen of aanvullende therapieën:
- Ademhalingsoefeningen tegen stress en angst
- Aan de slag met emotioneel lichaamswerk
- Sensomotorische therapie; omdat woorden niet altijd genoeg zijn