Pijn is iets waar we allemaal een hekel aan hebben. Pijn doet zeer. Pijn hindert je en veel pijn doet je energie afnemen. Nu weet ik ook dat er veel wijze woorden gesproken zijn over de belangrijke levenslessen die pijn met zich meebrengt. Maar op het moment dat pijn zich manifesteert heb je daar geen boodschap aan…Zo worstel ik zelf regelmatig met een zeurende pijn in mijn rug. Eigenlijk lijkt niets echt te helpen. Na diverse bezoekjes aan de fysio, een veelbelovende cursus Mensendieck en een ‘nietszeggend’ gesprek met de huisarts (die wel vol begrip meeleeft) is er nauwelijks verbetering te bespeuren. In principe niets mis met bovengenoemde mogelijkheden, maar soms is het antwoord elders te vinden.
Tijdens lichaamsgerichte coaching of bootcamps kom ik regelmatig mensen tegen met rug-, knie- of schoudersklachten waar ze eigenlijk niet echt vanaf komen, welke therapeuten ze ook proberen. Soms gaat het even wat beter, maar een echte blijvende oplossing wordt niet gevonden. Moet je de pijn dan maar gewoon accepteren en er mee leren leven, of zijn er misschien toch betere alternatieven?
MBS of TMS: Een andere benadering van ‘chronische’ pijn
In mijn zoektocht naar andere oplossingen voor mijn rugklachten stuitte ik op de theorie van wat men noemt MBS (Mind Body Syndroom). Een andere benaming voor hetzelfde gedachtegoed is TMS (Tension Myositis Syndroom). Dat lijken moeilijke woorden, maar laat je door zulke ingewikkelde termen niet afschrikken. De theorie is in wezen heel eenvoudig en werd met name ontwikkeld door John E. Sarno, die arts is en professor in de revalidatiegeneeskunde in New York.
Mind Body Syndroom in een notendop:
* Chronische klachten, zoals pijn in de rug, schouders en nek kunnen met succes behandeld worden.
* De oorzaak van de pijn is niet noodzakelijk een structureel probleem in het lichaam, maar heeft te maken met onbewuste en ongewenste emoties.
* Deze emoties veroorzaken omkeerbare veranderingen in het lichaam die zich uiten in pijn.
De echte boosdoeners: Angst, stress en onverwerkte emoties
Mind Body Syndroom stelt dat chronische pijnklachten niet het gevolg zijn van ziektes of blessures, maar dat ze veroorzaakt worden door onze gedachten en gevoelens en het gedrag dat daar uit voortvloeit. Als de chronische pijn inderdaad psychosomatisch zijn is het logisch te veronderstellen dat medicatie, therapie of zelfs een medische ingreep niet altijd verlichting brengt.
De ware vijand is dan niet op fysiek, maar op geestelijk vlak te vinden. Angst, stress en zorgen hebben een veel grotere invloed op ons welzijn dan we op het eerste gezicht misschien denken. En daar kan iets aan gedaan worden met bijvoorbeeld mindfulness training. Zo beschrijft Dr. Sarno in zijn boeken de noodzaak om de huidige ervaring van ongemak en pijn op een positieve manier te benaderen. In plaats van te blijven vasthouden aan de rugklachten en ons er zorgen over te maken, mogen we ontdekken welke gevoelens ten grondslag liggen. Waar komen de emoties eigenlijk vandaan? Wat is er aan de hand?
Een tevreden geest geeft een goede gezondheid
De oplossing kan dus worden gevonden zonder zware en dure medicatie. Dr. Sarno is tot de conclusie gekomen dat veel van onze chronische problemen en klachten functioneren als een soort afleidingsmanoeuvre zodat je niet geconfronteerd wordt met je emoties. Pijn is een goede afleider. Pijn overweldigt je en maakt het moeilijk om aan iets anders te denken dan aan het ongemak waar je mee worstelt.
Het gaat er dus om, tijd voor jezelf te nemen en tot rust te komen. Bewust over je gevoelens en emoties te schrijven zodat je ruimte schept in je onderbewustzijn.
Is deze aanpak wetenschappelijk bewezen?
De enthousiaste verhalen van de vele tevreden mensen na een dergelijke aanpak zijn talrijk. Mensen die jarenlang gestreden hebben met chronische rug- en andere pijnklachten hebben nergens meer last van. Cadance Pert ontdekte dat gevoelens en emoties in werkelijkheid chemische stoffen zijn, deze boodschapperstoffen worden door het hele lichaam gestuurd. Ze worden opgevangen door receptoren die zich bevinden op alle cellen van weefsel, organen en lichaamsdelen. Je fysieke zelf legt voortdurend vast wat je voelt, zegt en gelooft.
Onderzoek rugpijn: versleten, uitpuilende tussenwervelschrijven en zelfs hernia’s veroorzaken zelden rugpijn
90 mensen zonder rugpijn door de MRI:
37% normale tussenwervelschijven
37% had een hernia, uitpuilende tussenwervelschijf
53% scheur in de tussenwervelschijf
58% deformatie ruggenmerg
29% m. Scheuermann
38% kyfose
Dit betekent dus dat veel mensen last hadden van meerdere afwijkingen, maar nog NOOIT rugpijn hebben gehad.
(Born: Wood & J. Bone Surg Am. 1995; 77 (11):1631-8)
In het boek ‘Gezond Verstand’ van Jo Marchant (wetenschapper en criticus) onderzoekt zij de invloed van het brein op het lichaam.
Het gaat om jou!
Jouw gezondheid is een groot goed en iets waar jij voorzichtig mee moet omspringen. Het is raadzaam om altijd de huisarts te bezoeken met jouw specifieke klacht en een doorverwijzing te vragen. Maar vergeet niet de relatie tussen lichaam en geest! Een gezond leven begint met een gezonde geest.
Bronnen:
https://www.coccyx.org/medabs/schecht.pdf
http://communities.zeelandnet.nl/rugpijn
http://www.emotiealsmedicijn.nl/medische-professionals.html