Wanneer dankbaar zijn voelt als een moetje
05 december 2019 

Wanneer dankbaar zijn voelt als een moetje

We horen allemaal wel eens dat we dankbaar ‘moeten’ zijn voor de kleine dingen in het leven. Voor het kopje thee dat je samen met die goede collega drinkt, voor je partner die zo lief is om de vuilniszak buiten te zetten, of voor een onverwacht zonnetje op een najaarsdag. Niet zo gek dus dat er talloze artikelen en tips te vinden zijn over hoe je dankbaarder door het leven kunt gaan. Want wie regelmatig dankbaar is, staat positief in het leven. Maar wat als het niet lukt om oprecht dankbaar te zijn? Dan voelt zo’n goedbedoelde tip al gauw als een moetje.


Dankbaarheid opschrijven, maar niet voelen

Momenten van dankbaarheid kun je vastleggen in een dagboek. Er zijn tegenwoordig ook apps waarmee je dit soort dingen kunt bijhouden. Misschien heb je zo’n app op je telefoon, of ben je begonnen met het schrijven in een dagboek. De meeste mensen zijn er in het begin echt enthousiast mee bezig en noteren alles waar ze dankbaar voor zijn. Maar na een paar dagen, misschien een paar weken, stoppen ze er weer mee. Jij misschien ook. Je komt erachter dat je er eigenlijk niks mee kunt. Je schrijft wel van alles op, maar je voelt je helemaal niet dankbaar. Daar zit de crux! Je voelt de woorden op het papier of scherm niet! En dat is de crux: als je niks voelt, er niet echt in gelooft, dan is het niets meer dan een lege schrijfopdracht.

Dankbaar kunnen zijn, is niet vanzelfsprekend.

Het afraffelen van een dankbaarheidsopdracht en er helemaal niets bij voelen, daar kom je niet veel verder mee. Eerst mag je leren voelen.  Dat is soms best lastig. Vooral als je in een moeilijke tijd zit, of achter de rug hebt. Dan kan het zijn dat je jezelf hebt aangeleerd om je emoties weg te drukken, ook de positieve. Om dankbaarheid te kunnen voelen, zul je je emoties vrij moeten laten stromen. Hierbij kunnen ook negatieve gevoelens weer naar boven komen. Daar zul je je op moeten voorbereiden, want het is belangrijk dat je alle emotionele blokkades doorbreekt.

Kun jij je emoties nog niet uiten, check hier het 6-stappenplan.

Bedenk goed: als jij iemand bent die graag dankbaar wil zijn, maar het niet kan voelen, dan ben je niet alleen. Het is helemaal niet gek. Jij bent niet gek. Bovendien doe jij al hartstikke je best. En dat maakt je al tot een held! Het is alleen een kwestie van de juiste hulpmiddelen vinden om die volgende stap te kunnen zetten.
Lichaam en geest werken samen. En als jouw lichaam nog teveel in de knoop zit en geen emoties kan toelaten, dan is het verrekte lastig om dankbaarheid te voelen.

Een paar oefeningen waarmee je de ruimte voor dankbaarheid in jezelf kunt creëren.

Vier oefeningen om te leren hoe jij je echt dankbaar te voelen

Voor degenen die niet alleen over dankbaarheid willen schrijven, maar er ook echt in willen geloven en het willen voelen, staan hieronder vier oefeningen die ervoor zorgen dat je dichterbij je emoties komt en je je hart wat meer kunt openen. Van daaruit volgt de dankbaarheid vanzelf.

1. Hartmeditatie

Tijdens een hartmeditatie stem je af op de frequentie van je hart, waarin liefde ligt besloten. Je wordt er rustiger van, je hart opent zich en je kunt orde scheppen in de chaos van je gedachtenwereld.

2. Hand op het hart

Geen tijd om te mediteren, of hou je er gewoon niet van? Een goed alternatief is dan om je hand op je hart te leggen en daar heel bewust je aandacht op te vestigen. Voel het kloppen van je hart, het stromen van je bloed en je eigen lichaamswarmte. Je hand ligt letterlijk op de bron van jouw leven.

3. Een brief aan jezelf

Schrijf jezelf een brief aan je huidige zelf vanuit het perspectief van je toekomstige zelf. Beschrijf wat je wenst voor je huidige ik, wat ze mag voelen, denken en nog in haar leven mag meemaken. Wat gun je jezelf? Het beantwoorden van deze vraag kan positieve gevoelens naar boven laten komen.

4. Gronden en aarden

Deze oefening helpt je volledig aanwezig te zijn in het hier en nu. Wees je bewust van je voeten en het contact met de grond. Kijk vervolgens om je heen en benoem alles wat je ziet zo gedetailleerd mogelijk.

Ontdek je eigen dankbaarheidsgevoel en genezing komt dichterbij.

Nadat je een van deze oefeningen hebt gedaan kun je proberen recht vanuit je hart iets te noemen waar je op dat moment dankbaar voor bent. Dat kan al iets kleins zijn, zoals het feit dat je net de oefening hebt voltooid: een mooie kleur die jou opviel tijdens het gronden, of het rustige kloppen van je hart, of een mooi geschreven brief. Voilá, dat is al genoeg. Het hoeft echt niet meteen een uitgebreide top 10 te zijn.

Echt voelen

Hopelijk brengen bovenstaande oefeningen je dichterbij je eigen, echte ik. Als je verscholen gaat achter een masker en een dikke muur om jezelf heen hebt gebouwd, dan heb je hierbij enkele methoden waarmee je het masker kunt afzetten en de muur kunt afbreken. En je gevoelens en emoties kunt uiten.

Diep in je hart wel je wel dat er genoeg dingen zijn waar je dankbaar voor bent. Het is alleen een kwestie van de connectie maken en deze gevoelens vrij te laten. Wees er niet bang voor. Emoties mogen er zijn, of deze nu negatief zijn of positief. Alles moet voldoende ruimte krijgen, als je dat eenmaal voor elkaar hebt kun je kracht putten uit positiviteit en dankbaarheid.

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

  • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
  • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
  • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht