De twee belangrijkste elementen in jouw leven: gezondheid en zelfliefde
12 maart 2020 

De twee belangrijkste elementen in jouw leven: gezondheid en zelfliefde

Gezondheid en zelfliefde zijn de sleutel tot een fijn en gelukkig leven. Ben je gezond, dan kun je ontelbaar veel wensen hebben. Ben je echter ziek, dan heb je maar één vurige wens: zo snel mogelijk weer gezond zijn. Als je geen zelfliefde hebt, ben je je hele leven op zoek naar bevestiging, complimentjes en liefde van andere mensen, waardoor je constant van hen afhankelijk bent.

Gezondheid

Als je gezond bent, vergeet je vaak wat een zegen het is om überhaupt gezond te zijn. Goede gewoontes waarmee je je gezondheid op peil houdt kunnen er zo makkelijk bij inschieten. En dat is zonde.

Je weet pas echt wat je mist als je het niet hebt.

Vier tips die je elke dag kunt toepassen om zo gezond mogelijk te blijven.

1. Rust uit

Als je moe bent, stop dan met hetgene waarmee je bezig bent. Ga niet door omdat je denkt dat het hoort, of omdat het ‘moet’ en je een pauze aanstellerij vindt. Nee, rust uit! De innerlijke batterij moet de tijd krijgen om weer op te laden. Een korte rustperiode hier en daar zorgt ervoor dat je op de lange termijn veel productiever blijft.

Hoe vaker je je eigen fysieke en mentale grenzen overschrijdt, hoe groter de kans op een burn-out. Gelukkig is dit makkelijk te voorkomen: kies wanneer dat nodig is voor jezelf, in plaats van het plezier of de verwachtingen van anderen voorop te stellen.

2. Voed lichaam en geest

Zorg voor gezonde voeding voor lichaam en geest. Omdat deze twee met elkaar verbonden zijn, hebben ze beide optimale voedingsstoffen nodig. Laat die snelle hap eens wat vaker staan. Een patatje of een Big Mac is natuurlijk lekker en gemakkelijk, en af en toe kan het heus geen kwaad, maar maak er geen gewoonte van. Kies liever voor maaltijden met veel voedingsstoffen waar je lichaam wat aan heeft.

Wat voeding voor je geest betreft: lees prikkelende boeken. Luister naar inspirerende verhalen. Voer pittige discussies. Ga niet elke dag duf op de bank liggen Netflixen, maar houd die geest scherp!

Leestip: verslaafd aan goede  gewoontjes

3. Beweeg

Een fit lichaam is een lichaam dat regelmatig beweegt. Doe bijvoorbeeld aan krachttraining, thuis of in de sportschool. Zorg ervoor dat spieren en hart uitgedaagd worden om sterker en krachtiger te worden. Je hebt maar één lijf, waar je het de rest van je leven mee zult moeten doen. Zorg er dus goed voor.

Leer je lichaam kennen, van buiten maar vooral ook van binnen. Ontdek hoe het werkt, wat het nodig heeft en hoe het reageert op bepaalde situaties. Welke sport past het beste bij jouw lichaam? Wat kun je het beste eten om het in topvorm te krijgen en te houden? Kortom, hoe zorg jij ervoor dat je zo lekker mogelijk in je vel zit?

Leestip: de 21 voordelen van regelmatig bewegen

4. Ga naar buiten

De frisse buitenlucht is goed voor je. Als de zon schijnt krijg je gratis vitamine D en koud weer draagt bij aan het versterken van het immuunsysteem. Buiten is verse zuurstof waarmee je je organen en alle cellen in jouw lichaam voedt. Wees dus geen huismus, maar trek eropuit!

Zelfliefde

Het is gemakkelijk om te leven zonder of met weinig zelfliefde en in plaats daarvan continue op zoek te gaan naar liefde van iemand of iets anders. Zo kun je je bijvoorbeeld verliezen in een verslaving: roken, winkelen, gamen, drugs, betekenisloos gezelschap: alles om maar niet te hoeven voelen. Voelen dat je eigenlijk eenzaam bent. Dat je niet met jezelf overweg kunt en comfortabel alleen kunt zijn. Dat je helemaal afhankelijk bent.

Zonder zelfliefde ben je altijd op zoek naar afleiding.

Je kunt fysiek misschien hartstikke gezond zijn, maar geestelijk kun je flink in de knoop zitten. Je weet niet hoe je met jezelf kunt leven, je legt de lat altijd te hoog en bent altijd veel  te kritisch op jezelf.

Misschien ken je dit. Misschien weet je diep van binnen dat dit voor jou geldt, maar dat je het gewoon negeert en op dezelfde voet blijft doorgaan, omdat je de pijn van het gemis van liefde niet wilt voelen.

Jezelf liefhebben is niet altijd gemakkelijk, zeker niet als je jezelf hebt aangeleerd om zo kritisch op jezelf te zijn. Het is dus hoog tijd voor enkele tips om weer van jezelf te leren houden.

1. Schrijf jezelf een liefdesbrief

Schrijf over alle mooie dingen die je ziet in jezelf. Over complimentjes die je van andere mensen hebt gekregen. Over dingen die je hebt gedaan waar je stiekem best trots op bent. Neem de tijd voor een dergelijke brief. Zet een mooi muziekje op de achtergrond en schrijf over jezelf. Zonder schaamte en zonder beperkingen.

Wat maakt jou de persoon die je bent?

Geef bij het schrijven die negatieve reacties op jezelf vooral niet de ruimte. Wees je bewust van het feit dat ze er zijn, maar laat ze vooral niet op het papier verschijnen. Deze oefening draait om liefde voor jezelf en vereist dus een positieve flow.

2. Hartmeditatie

Als je niet van jezelf houdt, is de kans groot dat je een muurtje om je hart hebt gebouwd. Je bent te te vaak gekwetst, afgewezen, of te weinig gewaardeerd. Het is tijd om dit muurtje af te breken.

Want het beschermt je misschien tegen nog meer pijn, maar het voorkomt ook dat er liefde naar je hart toe kan stromen. Je kunt niet kiezen wat er geweerd wordt en wat je doorlaat: het is alles of niets.

Begin het afbreken van de muur met deze hartmeditatie. Voel de stenen zachter worden en uiteindelijk verkruimelen, totdat het hart weer vrijuit klopt en de liefde voor jezelf langzaam maar zeker naar binnen sijpelt.

3. Wees dankbaar

Dit zal zeker in het begin nog lastig zijn. Maar probeer goed om je heen te kijken en op zoek te gaan naar de mooie dingen in het leven. Lees een opbeurend boek, kijk een feel-good film. Omring jezelf met positiviteit.

Wat je ook kunt doen is een dankbaarheidsapp downloaden en elke dag iets te noteren waar je dankbaar voor bent. Dat mag zo groot of zo klein zijn als je wilt. De buurman die een praatje met je komt maken. Een glimlach van een vrouw in de trein. Je baas die je een compliment geeft. Het maakt niet uit wat het is, maar op deze manier onthoud je het wel.

Lukt het voelen van dankbaarheid nog niet? Blijf dan vooral de hartmeditatie doen om je emoties meer ruimte te geven.

Leestip: wanneer dankbaarheid voelt als een moetje

4. Breng je positieve verleden in beeld

Een strenge opvoeding waarin je te weinig liefde kreeg, een alcoholische vader, een moeder die niet naar je omkeek, gepest worden op school, het zwarte schaap zijn van de familie: het benoemen van negatieve of zelfs traumatische gebeurtenissen in je verleden kost vaak weinig moeite.

Maar laat eens een licht schijnen op de positieve dingen uit jouw verleden en zie wat deze jou allemaal hebben gebracht. Er zijn heel veel mensen die een problematisch verleden achter de rug hebben en desondanks het roer wisten om te gooien. Jij kan ook een van die mensen zijn. Wat achter je ligt kun je niet veranderen, wat voor je ligt des te meer!

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

  • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
  • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
  • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht