Wat is massagetherapie?

Massagetherapie is een lichaamsgerichte therapie die bijdraagt aan het verminderen van spanning en stress. Massagetherapie kan allerlei lichamelijke en emotionele klachten verhelpen.

Voorafgaand aan de therapie wordt via een intakegesprek in kaart gebracht welke klachten er spelen, zodat deze op persoonlijk niveau behandeld kunnen worden. Jouw lichaam met al zijn spieren staan in verbinding met alles wat er in je hoofd omgaat. Denk maar aan een stressvolle periode waarin de spieren deze spanning opvangen in de vorm van een stijve nek, knopen in je rug, etc.

Daarom staat bij massagetherapie niet alleen het lichaam maar ook de geest centraal.
Benieuwd naar de plus- en minputen van deze therapie? Lees vooral verder!

Het doel van massagetherapie

Het voornaamste doel van massagetherapie is het creëren van bewustzijn van het lichaam en wat het te vertellen heeft. Door naar je lijf te luisteren kunnen klachten effectief worden verholpen, want het lichaam geeft constant signalen af die aangeven hoe jij je voelt. Veel van die signalen zijn makkelijk te negeren. Hoe simpel is het om bijvoorbeeld een hoofdpijn te onderdrukken met een aspirientje? Dat is uiteraard slechts een tijdelijke oplossing. En misschien is die hoofdpijn wel een teken dat je rustiger aan moet doen.

Massagetherapie heeft een holistische werking. Zo staan de ontwikkeling en groei van het individu centraal in plaats van één specifieke klacht.

Voor wie is massagetherapie geschikt?

Omdat een massage zowel lichaam als geest op een heel toegankelijke manier tot rust brengt, is de therapie geschikt voor alle leeftijden. Massagetherapie is een goede behandeling voor mensen met spier- en gewrichtsklachten en voor het verwerken van mentale problemen.

Waarin kun je massagetherapie inzetten

1. Wanneer je last hebt van stress en vermoeidheidsklachten

Soms komen deadlines dichterbij, moet je een belangrijke keuze maken of is er iets ingrijpends gebeurd. Dan kunnen je stresslevels omhoog schieten, wat vaak een negatief effect heeft op de spanning in je rug, nek en andere spieren. Ook vermoeidheidsklachten komen helaas steeds meer voor, omdat onze moderne samenleving veeleisend kan zijn.
Vaak staan we op een soort ‘automatische piloot’ en denken we veel minder aan onszelf en ons lichaam. We hebben niet door hoe slecht dit voor ons lichaam is. De spieren vangen namelijk alle stress en spanning op, wat ze niet eindeloos kunnen blijven doen.
Via massagetherapie hebben jouw spieren de kans om volledig te ontspannen. In een ontspannen toestand kun je ineens tot andere, verhelderende inzichten komen.
 

2. Als je de connectie met je lichaam even kwijt bent

In het leven maken we allemaal veel veranderingen door. Zo kun je veranderen van omgeving, van baan, partner, van mening. En het lichaam verandert mee. Dat kan even wennen zijn, bijvoorbeeld in de puberteit, waarin je te maken hebt met fysieke en mentale groeispurten. Maar ook de gevolgen van een chronische ziekte kunnen je blijvend veranderen. Door deze verschuivingen kun je vervreemd raken van je eigen lichaam. Met massagetherapie word je begeleid in het herstellen van de belangrijke verbinding met jezelf.

3. Terugkerende lichamelijke of emotionele klachten

Zoals gezegd vangen de spieren een groot gedeelte van alle spanning en stress op. Ook negatieve emoties als frustratie, woede en verdriet hebben een impact op de spieren.
In plaats van nare ervaringen te bespreken en te verwerken, worden worden ze vaak weggestopt. Dat voelt misschien veiliger en efficiënter, maar het heeft op termijn negatieve gevolgen voor het lijf. Massagetherapie helpt bij heftige situaties in de persoonlijke leefomgeving, omdat het meer doet dan alleen aandacht schenken aan het lichaam.
Tegelijkertijd geldt voor massagetherapie dat het het lichaam hierbij ook de sleutel tot succes is. Spanningen kunnen zich snel opbouwen in het lichaam, maar deze kunnen met de juiste behandeling ook net zo snel weer losgelaten worden.

De resultaten van massagetherapie

Welke effecten en voordelen je precies zult ervaren van massagetherapie, is voor iedereen verschillend. Massagetherapie richt zich namelijk op de persoonlijke groei en individuele thema’s van iedere cliënt. Toch zijn er een aantal veel waargenomen effecten te benoemen, die door sommige mensen zelfs al na één behandeling gevoeld worden!

Uit een aantal onderzoeken, die sinds 1992 worden uitgevoerd, blijkt dat spanning, stress en depressiviteit veelal afnemen. Als reactie op een sessie massagetherapie wordt door het lichaam de hormonen serotine en dopamine aangemaakt. Serotine heeft invloed op de stemming en zorgt voor meer zelfvertrouwen. Dopamine maakt dat je je gelukkiger voelt.

Andere positieve effecten van massagtherapie:

1. Je creëert rust en ontspanning

Als je tijdens een massagetherapie bespreekbaar maakt wat jouw persoonlijke blokkades zijn, leer je deze tijdens het proces bewust aan te voelen. Door pro-actief bezig te zijn met specifieke thema’s (denk aan frustraties, trauma’s of andere nare gebeurtenissen die moeilijk te verwerken zijn) ontwikkel je de lichaamsbewustwording die je nodig hebt om onderliggende problemen te kunnen identificeren.
  • Je leert welke blokkades je hebt en hoe je deze kunt doorbreken of verzachten
  • Je bent uitgeruster: een ontspannen geest en lichaam bevorderen het slaapritme
  • Je bent minder gevoelig voor stress en leert hoe je hiermee beter kunt omgaan
Nogmaals: massagetherapie is niet alleen bedoeld voor fysieke klachten, maar ook uitermate geschikt voor diepgaande emotionele problemen die nog verwerkt moeten worden. Fysieke en mentale problemen staan namelijk altijd met elkaar in verbinding. Massagetherapie zoekt deze verbinding bewust op.

2. Je vermindert stress- en spanningsklachten

Deze therapie laat je volledig ontspannen, zodat de spieren tot rust komen en de ruimte krijgen om volledig te herstellen. Ga minimaal eens in de twee weken naar een massagetherapeut om duurzame resultaten te behalen.
 

3. Je vermindert en voorkomt fysieke klachten

Het is ontzettend belangrijk om naar je lichaam te luisteren. De signalen die het lichaam voortdurend afgeeft, zijn er namelijk niet voor niks. Ze vertellen je wanneer er eigenlijk iets moet gebeuren, omdat je iets in je gedrag moet aanpassen of omdat er iets mis is. Massagetherapie helpt je te luisteren.
  • Door de focus te leggen op het eigen lichaam, werk je aan het verlichten van fysieke klachten
  • Je creëert een sterkere band met je lichaam, waardoor je zwakke punten leert herkennen en hier in de toekomst rekening mee kunt houden.
  • Doordat jij met aandacht stilstaat bij jezelf en beter luistert naar je lijf, kun je beter voor jezelf zorgen. Je komt er namelijk achter wat het lijf écht nodig heeft. 

4. Je ontwikkelt je zelfbewustzijn

Massagetherapie heeft een positief effect op de ontwikkeling van je zelfbewustzijn. Zoals hierboven beschreven, sta je namelijk continu dicht bij het lichaam en herken je klachten, pijn of frustraties sneller. Wanneer je deze tijdens een behandeling een plekje kunt geven:
  • Word je zelfverzekerder en sta je steviger in je schoenen
  • Identificeer je wat jij en je lichaam nodig hebben
  • Sta je open voor nieuwe ervaringen en leermomenten

Massagetherapie kan heel goed worden aangevuld met andere vormen van therapie:
  1. Psychomotorische therapie: bewegen en sporten in één
  2. Bio-energetica: leren loslaten, ontspannen en meer vertrouwen
  3. Energetisch lichaamswerk: de kracht van innerlijke energie
Door meerdere dingen uit te proberen en te combineren, kom je erachter wat goed bij jouw behoeften past en zul je sneller de gewenste resultaten krijgen!