Verdriet uiten, zo doe je dat!

Verdriet. Het is een emotie die we allemaal kennen. De een uit het moeiteloos door hard te huilen, terwijl een ander zich wel verdrietig voelt, maar geen traan kan laten en ze daarom maar wegslikt. Verdriet is een van de meest voorkomende menselijke emoties. Toch is het voor velen lastig om mee om te gaan.

Het is oké. Je mag verdriet voelen. Je mag verdriet uiten.

Voor degenen waarvoor de tranen makkelijk komen, voelt het vaak als een opluchting wanneer het verdriet op die manier is verwerkt. Maar als je het gevoel hebt dat de tranen vast zitten, dan kan dit heel vervelend zijn. Verdriet is namelijk altijd voelbaar in je lichaam. Laten we deze emotie eens verder onder de loep nemen, te beginnen bij enkele redenen waarom we verdrietig kunnen worden.

Waarom zijn we verdrietig?

Er zijn uiteraard ontelbare redenen waarom we ons verdrietig kunnen voelen, deze komen vaak voor:

– teleurstelling
– je niet begrepen voelen
– oude trauma’s die niet goed verwerkt zijn
– eenzaamheid
– het gevoel hebben dat je ergens in gefaald hebt
– een stukgelopen relatie
– machteloosheid
– het overlijden van een naaste

En soms kun je verdriet voelen zonder dat er een duidelijk aanwijsbare reden voor is. Ieder mens heeft zijn unieke belevingen, wat ertoe kan leiden dat we niet altijd goed weten waarom we een bepaalde emotie ervaren.

Verdriet is een fysieke emotie. Dat vergeten we nog wel eens. Waar kun je verdriet zoal voelen? Zoals gezegd zijn onze belevingen persoonlijk, dat is voor verdriet niet anders. De opsomming van mogelijke plekken die ik hieronder geef, moet je dan ook zien als een algemene richtlijn. Het is gebaseerd op mijn observaties gedurende het nu zeven jaar lang coachen van hoger opgeleiden, die vaak experts zijn in het mentaal onderdrukken van hun gevoelens, maar ze nog wel fysiek ervaren.

Hoe kan verdriet zich uiten in of via het lichaam?

– een branderig gevoel achter in je ogen
– een ‘brok’ in je keel
– een drukkend gevoel op je borst (solar plexus)
– een onregelmatige en/of oppervlakkige ademhaling

Nogmaals: dit zijn slechts enkele algemene voorbeelden. Het kan heel goed zijn dat jouw persoonlijke beleving van verdriet hiervan afwijkt.

Ieder mens is op zijn of haar eigen manier verdrietig. 

Als mensen bestaan we uit lichaam en geest. Gevoelens en emoties komen altijd voort uit een wisselwerking tussen onze fysieke, mentale en emotionele delen. Deze zijn namelijk onvoorwaardelijk aan elkaar verbonden. Dit is belangrijk om te weten, als je verdriet op een gezonde manier wilt kunnen uiten en verwerken.

Verdriet onderdrukken of wegslikken

Emoties uiten is in de westerse samenleving niet wat we heel goed hebben geleerd, of in ieder geval hebben afgeleerd. Veel volwassenen vinden het heel normaal om verdriet ‘weg te slikken’. Er is immers geen tijd voor tranen tijdens het werk, of thuis met de kinderen in de weer bent. Dan heb je wel iets beters te doen. Dan moet je er voor anderen zijn. Bovendien moet je het ‘goede voorbeeld’ geven.

We hebben maatschappij gecreëerd waarin verdriet en tranen vaak worden weggewuifd.

Je bent een aansteller, zeggen mensen dan. je bent te emotioneel, je moet een dikkere huid kweken, joe moet professioneler zijn. Vanwege dit soort signalen die we krijgen van ouders, leidinggevenden, familie en vrienden zijn we verdriet gaan beschouwen als een teken van zwakte. En dat is zonde! Want je wordt niet voor niets verdrietig. De emotie is er nooit zomaar.

Elke keer dat jij verdriet wegdrukt, als het er van jou niet mag zijn, blijft het wel in je lichaam hangen. Het onderdrukken ervan is slechts een oplossing voor de korte termijn. Maar je lost het onderliggende probleem er niet mee op. Neem dus de tijd om er bij stil te staan.

Uitingsvormen van verdriet

Verdriet heeft verschillende uitingsvormen en woorden. Het is soms goed voor jezelf om eens na te gaan of verdriet het juiste woord is om te beschrijven wat je daadwerkelijk voelt. Er zijn namelijk heel veel emoties die er sterk op lijken of eraan gerelateerd zijn. Bekijk de onderstaande selectie aan termen en bepaal per situatie welke het beste bij je past. Het hoeft niet zo te zijn dat hetzelfde woord altijd van toepassing is.

…. bedroefdheid, chagrijn, droefenis, droefheid, hartenleed, hartzeer, kommer, leed, leedwezen, pijn, rouw, smart, spijt, treurigheid, treurnis, weemoedig, zorgelijk, somberheid, humeurig, belasting, ontmoedigd, grimmig, miserabel, zwaarmoedig, moedeloos, gejaagd, hartverscheurend, heartbroken, pessimistisch, down, melancholisch.

Vier manieren hoe je verdriet kunt uiten

Verdriet uiten is belangrijk voor je innerlijke balans. Door het te uiten op een manier die bij jouw past, geef je de emotie een plek en kun je je lichaam als het ware ontladen. Dat stelt je weer in staat volop aan het werk te gaan, goed te ontspannen en van het leven te genieten.

Gelukkig zijn er verschillende doeltreffende manieren waarop je met verdriet kunt omgaan. Ik noem hier de vier meest voorkomende:

1. Je gooit het verdriet er fysiek uit

Dit kan door heel hard te huilen, te schreeuwen of met je hele lijf te schudden.

2. Je zet je verdriet om in creativiteit

Misschien heb je er niet direct de juiste woorden voor, maar kun je je verdriet wel indirect vormgeven. Bijvoorbeeld in een schilderij, in muziek, een geschreven verhaal, of een andere creatieve expressie waarbij je je goed voelt.

3. Je laat verdriet los door te bewegen

Je laat verdriet los door te dansen, te rennen, te springen, te boksen. Door je emoties en energie in een gerichte fysieke activiteit te stoppen, creëer je voor jezelf een uitlaatklep.

4. Je schrijft of vertelt over je verdriet

Je geeft woorden aan je verdriet door het uit te spreken of aan het papier toe te vertrouwen. Het is helemaal aan jou welke woorden je gebruikt en wat je precies vertelt.

Wat als je geen idee hebt waarom je verdriet hebt?

Het kan zijn dat je verdriet een lastige emotie vind en je geen idee hebt wat je precies raakt. Het lijkt er dan op alsof het je uit het niets overvalt. Het kan dan helpen om erover te schrijven. Op deze manier leer jij je jezelf en je eigen verdriet beter kennen en leer je de lichamelijke reacties die je voelt als je verdrietig bent beter te beschrijven.

Een aantal onderwerpen die met verdriet te maken hebben die je al schrijvend kunt verkennen:

– schrijf over specifieke situaties die jou verdrietig maken
– noteer opmerkingen van anderen die jou het meest raken
– zet al je gedachten op papier die opkomen elke keer als jij je verdrietig voelt
– omschrijf lichamelijke sensaties die je ervaart bij verdriet
– beschrijf beelden en/of geluiden die je associeert met verdriet
– vertrouw je pen de dingen toe die jou tot rust brengen en je uit je verdrietige bui trekken
– schrijf een terugblik op hoe je vroeger als kind met verdriet omging

Schrijven is heel nuttig als je op zoek bent naar antwoorden, omdat het allerlei verborgen gedachten en emoties kan losmaken.

Verdriet en meditatie

Past meditatie bij jou? Dan kun je dit middel eens gebruiken om gericht aandacht te besteden aan je verdriet. Waar voel je het verdriet? Wordt het misschien ergens geblokkeerd? Ga naar deze plekken toe, probeer eventuele blokkades op te heffen. Mediteren is een geweldige manier om emoties en energie weer vrij te laten stromen.

Tijdens een meditatie kun je onder andere aandacht besteden aan je ademhaling, of je meer focussen op gedachten en emoties door bijvoorbeeld dankbaarheid te voelen.

Op YouTube kun je een aantal meditaties vinden:

Binnenkort kom ik met een meditatie die speciaal gericht is op het voelen van verdriet. Met deze sessie geef je het de ruimte en voel je je na afloop gegarandeerd opgelucht!

Acceptatie is een redmiddel

Als je gewoon even helemaal niet weet wat je met je verdriet aanmoet en geen van bovenstaande manieren lijkt te passen of te helpen, laat het er dan gewoon zijn. Het antwoord dient zich dan vroeg of laat vanzelf aan. Tot die tijd kun je:
– met een dekentje op de bank gaan liggen
– jezelf een lekkere kop thee inschenken
– een muziekje opzetten
– je even helemaal van de wereld afzonderen

Bij verdriet is acceptatie een belangrijk redmiddel. Vaak wil je niet verdrietig zijn, je wilt niet huilen, je wilt je niet ‘down’ voelen. Maar je hebt uiteindelijk geen keus.

Leer dus volledig te accepteren wat je wel of niet voelt. Emoties zoals verdriet zijn zoals ze zijn, je ervaart ze altijd voor een reden, ook al is die niet altijd duidelijk. Ga dus nooit de strijd aan met je eigen verdriet. Laat het er zijn. Ga ermee in gesprek. Alleen dan kun je het echt goed verwerken.

Nieuwsgierig hoe je met andere emoties kunt omgaan? Check deze artikelen:
1. Begrijp je boosheid en voel je gelukkiger.
2. Omgaan met emoties; hoe krijg je weer rust in je hoofd
3. 192 manieren om te zeggen wat je voelt

Over de schrijver
ByLizet is dè coach die particulieren, professionals en organisaties naar een hoger niveau tilt. Laat jouw echte ik stralen met deze no-nonsense coaching en teambuilding, gericht op lichaam en geest. Hier ga je doen, voelen en ervaren en niet alleen urenlang praten. Ga de confrontatie aan met twijfels, angsten en weggestopte emoties … en overwin ze voor eens en altijd!
Reactie plaatsen

3  gratis video's voor meer rust en ontspanning. 

  • de meest emotionele fout die vrouwelijke professionals op het werk maken
  • hoe je ontsnapt aan de ratrace van meer, beter, mooier en slanker.
  • de 3 belangrijkste dingen om te winnen aan veerkracht